„Euro 2024“ kūrėjai – žaidėjai ir sirgaliai

Europos vyrų futbolo čempionato finalo turnyro dalyviams sužaidus po vienas rungtynes, nė vieno taško neprarado vienuolika rinktinių, be to, užfiksuota rekordų, staigmenų.

UEFA ėmėsi tyrimų

Per dvylika mačų komandos pelnė iš viso 34 įvarčius. Tai geriausias rezultatas Europos čempionato istorijoje.

2012-aisiais per dvylika starto dvikovų buvo įmušti 33 įvarčiai.

Kol kas lankomiausi susitikimai – ispanų ir kroatų (Berlyno olimpinis stadionas, 68 884 žiūrovai), vokiečių ir škotų (Miuncheno „Allianz“ arena, 65 052 žiūrovai), rumunų ir ukrainiečių (ten pat, 61 591 žiūrovas).

Pergalėmis turnyrą pradėjo 2020-ųjų finalininkai – čempionai italai ir vicečempionai anglai.

Italijos futbolininkai 2:1 palaužė albanus, nors jie jau 22-ą sekundę pirmavo 1:0. Nedimo Bajrami įvartis – greičiausias per Europos čempionatų istoriją.

Pasižymėjo ir albanų sirgaliai: vienas iš jų prasiveržė pro saugos tarnybų užtvaras ir išbėgo į aikštę, kiti mėtė į ją įvairius daiktus ar pleškino fejerverkus, treti išskleidė provokacines vėliavas, nukreiptas prieš Kosovo nepriklausomybę.

Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) pradėjo incidentų tyrimą.

Kitą bylą UEFA atvertė po Anglijos vienuolikės pergalės 1:0 prieš serbus, kurių gerbėjai užgauliojo tamsiaodžius varžovų žaidėjus.

Saugumas: Albanijos sirgalius – vienas iš tų, kuriems pavyko pro specialiųjų tarnybų užtvaras prasiveržti į varžybų aikštę. / AFP nuotr.

Teisėjų gretose – lietuviai

Skambiausią staigmeną pateikė slovakai, 1:0 privertę kapituliuoti Belgijos futbolo žvaigždyną.

Mačo teisėjas turkas Halilas Umutas Meleris neįskaitė net dviejų įvarčių, kuriuos pelnė belgas Romelu Lukaku: vieną – dėl nuošalės, kitą – dėl rezultatyvų perdavimą jam atlikusio Loiso Opendos žaidimo ranka.

„Nenoriu kalbėti nei apie arbitrų darbą, nei apie vaizdo peržiūras, kad man neprisegtų nevykėlio etiketės. Pasitikime ir teisėjais, ir technologijomis“, – pareiškė Belgijos rinktinės strategas Domenico Tedesco, tačiau pridūrė, kad pasakytų savo nuomonę, jeigu jo komanda būtų laimėjusi.

Dėl vaizdo peržiūrų (VAR) atšauktas kroatų įvartis per rungtynes su ispanais, portugalų – per dvikovą su čekais.

„Euro 2024“ arbitrų brigadoje Lietuvai atstovauja Donatas Rumšas ir Aleksandras Radiušas.

C. Ronaldo ir čekai

„Cristiano Ronaldo bus viena silpniausių Portugalijos rinktinės starto sudėties grandžių. Sirgaliai dėl jo kraustosi iš proto, tačiau Cristiano jau nėra toks atsparus jėgos žaidimui kaip jaunesni portugalo bendražygiai“, – teigė buvęs Čekijos nacionalinės komandos saugas Karelas Poborskis.

„Ne Cristiano kels didžiausią grėsmę mūsų ekipai. Jis jau nėra smogiamoji Portugalijos futbolo jėga“, – tvirtino žinomas čekų specialistas Vlastimilas Petržela.

Nenoriu kalbėti apie vaizdo peržiūras, kad man neprisegtų nevykėlio etiketės.

Tačiau 39-erių C. Ronaldo per F grupės rungtynes su Čekijos rinktine daugiausia tarp portugalų smūgiavo į varžovų vartus (5 kartus), visi jo kamuolio perdavimai (21) buvo tikslūs.

„Neįtikėtina, koks vis dar pavojingas, nepaisant amžiaus, C. Ronaldo. Jis pasirenka tinkamiausią poziciją, sukuria grėsmingas situacijas. Keliu kepurę prieš jį. Cristiano – vienas geriausių žaidėjų per visą futbolo istoriją“, – po pralaimėto (1:2) mačo kalbėjo Čekijos vienuolikės vyriausiasis treneris Ivanas Hašekas.

Šis Europos čempionatas C. Ronaldo karjeroje – jau šeštasis. Portugalas – rekordininkas. Penktą kartą Senojo kontinento futbolo batalijose dalyvauja Cristiano bendražygis 41-ų Pepe ir kroatas Luka Modričius.


Rezultatai

A grupė: Vokietija–Škotija 5:1 (65 052 žiūrovai), Vengrija–Šveicarija 1:3.

B grupė: Ispanija–Kroatija 3:0 (68 844 žiūrovai), Italija–Albanija 2:1 (60 512 žiūrovų).

C grupė: Slovėnija–Danija 1:1, Serbija–Anglija 0:1.

D grupė: Lenkija–Nyderlandai 1:2, Austrija–Prancūzija 0:1.

E grupė: Rumunija–Ukraina 3:0 (61 591 žiūrovas), Belgija–Slovakija 0:1.

F grupė: Turkija–Sakartvelas 3:1, Portugalija–Čekija 2:1.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentarijus

Komentarijus portretas
Serbų fanai labai geri kūrėjai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių