Jaunimo kryžius tūkstantinėje minioje keliavo per rankas

Panevėžyjė Laisvės aikštėje prasidėjo Lietuvos jaunimo dienos (LJD) 2010 „Kelkis ir eik”.

Į šventės atidarymą susirinko per septynis tūkstančius žmonių - LJD dalyvių ir panevėžiečių. Juos pirmasis iš dangaus pasveikino kunigas dr. mjr. Lietuvos karinių oro pajėgų kapelionas Virginijus Veilentas. Jis praskrido virš aikštės lėktuvu, prie kurio uodegos buvo pririštas užrašas „Sveikas, jaunime!“. Kaip didžiausia šio renginio „žvaigždė“, jaunimo rankomis scenos link buvo perduotas Lietuvos jaunimo dienų kryžius, kuris iki Panevėžio keliavo 535 dienas, aplankė atokausius Lietuvos kampelius, užsuko ir į Panevėžio pataisos namus, o galiausiai atsidūrė LJD dalyvių dėmesio centre.

Viltis visai Bažnyčiai

Į jaunimą kreipėsi Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Jis dėkojo, kad jie rodo teisingą gyvenimo kelią ir teikia vilties visai Bažnyčiai. Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius, sveikindamas susirinkusius, sakė:  „Mano širdis džiaugiasi, kai Panevėžyje matau tiek jaunų, tikinčių žmonių. Toks tikinčiojo jaunimo susibūrimas ne tik Lietuvai, bet ir visam krikščioniškajam pasauliui rodo, kad dora, tikėjimas, gerumas, šviesa visada buvo yra ir bus aukščiau visko.“

Vakar iš Klaipėdos dviračiais atvykę piligrimai panevėžiečiams perleido Panevėžiui Lietuvos jaunimo dienų estafetę, linkėjo keltis ir eiti tikėjimo link. Svečiai iš Ispanijos kvietė į Madridą, kur vyks Pasaulinės jaunimo dienos 2011 metais. Tarp žiūrovų buvo galima pamatyti ir pievutėje besiganančią asilaitę Riešutas, atkeliavusią kartu su trimis piligrimais iš Tiberiados bendruomenės.

Po atidarymo LJD dalyviai patraukė į pasirinktą teminį užsiėmimą. Jų iš viso buvo 31, užsiėmimai vyko skirtingose miesto erdvėse. Juose dalyviai klausė paskaitų bei diskutavo apie tikėjimą ir Bažnyčią, santuoką, vienatvę, priklausomybes, paklusnumą, pasirinkimą. Vieną iš teminių užiėmimų vedė ir apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi. Jis kalbėjo apie Bažnyčią kaip Jėzaus svajonę.

Šv. mišios – per didžiulį ekraną

Dalyvių dar laukia susitaikinimo pamaldos ir vakaro koncertas bei sekmadienio programa – katechezė, šlovinimas, šv. mišios. Nors Cido arena, kurioje vyks rytojaus renginiai talpina tik tiek, kiek yra dalyvių, savanorių ir organizatorių, panevėžiečiai yra kviečiami melstis kartu – užsukti į adoracijos palapinę šalia arenos, stebėti sekmadienio šv. mišias dideliame ekrane, įrengtame prie arenos, ar per Lietuvos televiziją. Lietuvos jaunimo dienų programą transliuoja Marijos radijas.

„LJD – tai tikėjimo šventė, kurioje nėra žiūrovų. Visi dalyviai yra lyg aktoriai scenoje, kurie liudija ir dalinasi su kitais savo tikėjimo džiaugsmu. Todėl tai nėra vien jaunų žmonių šventė. Per jaunimo džiaugsmą bei liudijimą yra apdovanojami visi“, - sakė Lietuvos vyskupų konferencijos jaunimo pastoracinės tarybos sekretorė Margarita Vyskupaitienė, koordinuojanti pasiruošimą šventei.

Jaunimo dienos ir Jonas Paulius II

Penktųjų Lietuvos jaunimo dienų tema ir pavadinimas – „Kelkis ir eik“. Tai evangelijos pagal Morkų citata (Mk 2,1-12), kuri primena apie tikėjimo pergalę prieš fizinį ir dvasinį paralyžių bei kviečia jaunus žmones turėti viltį ir stiprinti vieni kitus.

Lietuvos jaunimo dienos – tai kas trejus metus vykstantis krikščioniško jaunimo renginys, kurį inicijuoja Lietuvos vyskupų konferencija, o įgyvendina Lietuvos jaunimo pastoracijos centras ir vyskupijų jaunimo centrai.

Lietuvos jaunimo dienų ištakomis galima laikyti susitikimą su popiežiumi Jonu Pauliumi II, kai jis lankėsi Lietuvoje 1993 m. – su jaunimu jis susitiko Kaune Dariaus ir Girėno stadione.

Prieš 25 metus popiežius Jonas Paulius II pakvietė jaunus žmones iš viso pasaulio švęsti Verbų sekmadienį Romoje, Šv. Petro aikštėje. Susitikimas sulaukė didelio pasisekimo – susirinko daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, todėl popiežius nusprendė tokius susitikimus rengti ir ateityje. Jau 1985 metais pasaulio jaunimo dienos buvo paskelbtos reguliariu renginiu. Jos minimos kiekvienų metų Verbų sekmadienį, o kas trečius metus sukviečia visą pasaulio jaunimą į tarptautinį susitikimą.

Paskutinės Pasaulio jaunimo dienos buvo 2008 m. liepos mėn. Sidnėjuje, Australijoje. 2011 metais jos vyks Madride, Ispanijoje.


Šiame straipsnyje: lietuvos jaunimo dienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių