Dzūkai jau ragauja nuodingais laikomus grybus - bobausius

Dzūkai jau ragauja pirmuosius pavarinius grybus – bobausius. Nors mikologai perspėja, kad grybai nuodingi, dzūkai sako juos valgantys daugelį metų.

Tereikia mokėti juos tinkamai paruošti. Šiuos grybus itin vertina skandinavai ir italai bei ruošia iš jų gurmaniškus patiekalus, praneša LTV „Panorama“.

Pirmuosius bobausius vietiniai dzūkai skanavo jau per Velykas, dabar atšilus renka kilogramais.

Ankstyvųjų pavasarinių grybų rasti nėra lengva. Pasak vietinių, reikia pažinti mišką ir mokėti ieškoti.

„Bobausiai mėgsta truputį tokią praardytą paklotę, normaliame, neliestame miške nelabai jų rasime. Tai kelių metų senumo kirtavietės, priešgaisrinės linijos ar netgi pakelės“, – kur ieškoti bobausių pasakojo gamtininkas Mindaugas Lapelė.

„Maždaug porą savaičių auga, paskui pradeda apačia baltuoti, supelija ir jie niekam netinkami – nei jų perka, nei kas valgo. Jie geriausi dvi savaites, geriausiu atveju – tris savaites“, – tvirtino Varėnos rajono gyventojas Algimantas Daškevičius.

Tačiau šiuos grybus valgo ne visi. Nuodingų bobausių kai kurie mikologai pataria visai nevalgyti. Jų nerenka lenkai, čekai,vokiečiai, tačiau juos mėgsta skandinavai, italai, prancūzai, estai ar net kanadiečiai.

Bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems žmonėms pavojingas. Giromitrinas verdant vandenyje skyla ir jame lieka.

„Jautriems žmonėms patartina paimti pusę galvutės ir suvalgyti, pažiūrėti, ar nieko nebus, ar nebus lengvo apsinuodijimo. Nuo pusė galvutės net ir jautrūs žmonės nenumirs. Giromitrinas sukelia kai kuriuos virškinimo, nervų sistemos sutrikimus“, – sakė mikologė dr. Jurga Motiejūnaitė.

„Nuverdu tris kartus po 10 minučių. Bet nuplauti, kai nuverdi, nereikia. Kiek jau valgau ir dar gyvas“, – tvirtino A. Daškevičius.

Grybų supirkėjai jau irgi sukruto – grybus superka po 2 litus už kilogramą. Pramoniniu būdu juos išdžiovina ir parduoda į užsienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

foto

foto portretas
foto tai ne i tema, cia makavykai, voveruska dar matyt, ne tie grybai

juozas

juozas portretas
Nežinau nuo kada ir kas laiko bobausius nuodingais. Vėl išryškėja straipsnio autoriaus nekompentingumas

bobausis

bobausis portretas
"rasytoja" galejo pasiskaityti primytiviausia zinyna: As nesu nuodingas! Be to kodel nera mano nuotraukos?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

Daugiau straipsnių