Į D. Trumpą pasikėsinęs asmuo internete ieškojo informacijos apie JFK nužudymą

  • Teksto dydis:

Šaulys, bandęs per rinkimų kampanijos mitingą nužudyti JAV respublikonų kandidatą į prezidentus Donaldą Trumpą, kelios dienos prieš išpuolį internete ieškojo detalios informacijos apie JAV prezidento Johno F. Kennedy nužudymą 1963-iųjų lapkritį, trečiadienį sakė FTB direktorius.

Liudydamas Atstovų Rūmų Teismų komitete Christopheris Wray teigė, kad užpuolikas, likus porai valandų iki D. Trumpo suplanuoto liepos 13-osios pasirodymo ant scenos Batleryje, buvo pakėlęs virš tos vietos droną.

Pasak Ch. Wray, tyrėjai dar nenustatė pasikėsinimo į D. Trumpą motyvo, bet labai stengiasi išsiaiškinti, nes jiems tai vienas svarbiausių klausimų.

D. Trumpui per šaudymą Batleryje Pensilvanijoje buvo sužeista dešinė ausis, o Slaptosios tarnybos snaiperis įtariamą užpuoliką – 20 metų Thomas Matthew Crooksą – nušovė praėjus mažiau nei 30 sekundžių po to, kai šis paleido aštuonis šūvius.

„Kalbant apie buvusį prezidentą Trumpą, yra klausimų dėl to, ar (...) kulka, ar šrapnelis, žinote, kliudė jo ausį“, – sakė FTB direktorius.

Per pasikėsinimą į D. Trumpą buvo rimtai sužeisti du mitingo dalyviai ir žuvo 50 metų ugniagesys iš Pensilvanijos.

Th. M. Crooksas, „kaip atrodo, bendrai ieškojo daug informacijos apie viešus veikėjus“, bet aiškaus šių paieškų modelio nėra, sakė Ch. Wray.

„Daugybė įprastų informacijos saugyklų nieko įsidėmėtina neparodė, kalbant apie motyvą ar ideologiją“, – kalbėjo Ch. Wray.

„Maždaug nuo liepos 6-osios jis labai sutelkė dėmesį į buvusį prezidentą Trumpą ir šitą mitingą“, ir tą pačią dieną užsiregistravo dalyvauti kampanijos renginyje Batleryje, sakė FTB vadovas.

„Liepos 6-ąją jis „Google“ ieškojo, cituoju, „Kokiu atstumu Oswaldas buvo nuo Kennedy?“ Tai, akivaizdu, reikšminga, kalbant apie jo nusiteikimą“, – sakė Ch. Wray.

Lee Harvey Oswaldas yra J. F. Kenendy žudikas.

FTB direktoriaus teigimu, kol kas nerasta įrodymų, kad Th. M. Crooksas turėjo kokių nors bendrininkų – manoma, kad jis veikė vienas.

Th. M. Crooksas buvo ant vieno gretimo pastato stogo ir pradėjo šaudyti į D. Trumpą iš pusiau automatinio šautuvo kelios minutės po 18 valandos, respublikonų kandidatui kreipiantis į mitingo dalyvius.

Drono skrydis

Slaptosios tarnybos vadovė Kimberly Cheatle antradienį atsistatydino – kitą dieną po to, kai pripažino, kad pasikėsinimas į D. Trumpą buvo „svarbiausia Slaptosios tarnybos nesėkmė per pastaruosius dešimtmečius“.

Ch. Wray sakė, kad Th. M. Crooksas pasikėsinimo dieną droną virš mitingo vietos skraidino maždaug 11 minučių nuo 15 val. 50 min. iki 16 valandos.

Dronas skridęs ne tiesiai virš scenos, bet už maždaug 200 metrų.

Dronas ir jo valdymo įranga buvo surasti šaulio automobilyje, drauge su dviem palyginti primityviais sprogstamaisiais užtaisais, sakė Ch. Wray.

Dar vienas sprogmuo buvo surastas Th. M. Crookso namuose.

Kaip sakė Ch. Wray, šaulys pasikėsinimo dieną nusipirko kopėčias, bet, regis, jomis nepasinaudojo. Ant stogo jis užlipo naudodamasis tam tikra mechanine įranga ant žemės ir vertikaliais vamzdžiais.

FTB direktorius taip pat sakė, kad Th. M. Crookso pusiau automatinis šautuvas turėjo atlenkiamą buožę, o tai galėtų paaiškinti, kodėl prieš pasikėsinimą jo su ginklu nematė nei mitingo dalyviai, nei teisėsaugos pareigūnai.

Th. M. Crooksas mitingo vietoje lankėsi bent tris kartus: maždaug savaitė prieš pasikėsinimą, mitingo dienos rytą, kai ten praleido daugiau nei valandą, ir tą dieną popiet, nurodė Ch. Wray.

Šaulys išpuolio dieną nusipirko 50 šovinių, o ankstesnę dieną lankėsi šaudykloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių