„Hamas“ kaltina Izraelį vilkinant susitarimą dėl paliaubų

  • Teksto dydis:

Islamistų grupuotė „Hamas“ pirmadienį vėl apkaltino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu vilkinant susitarimą dėl paliaubų Gazos Ruože ir apsikeitimo kaliniais.

„Hamas“ nurodė, kad Izraelio premjeras vis kelia naujas sąlygas, kurios atspindi žydų valstybės atsitraukimą nuo ankstesnių paliaubų pasiūlymų.

Grupuotė paskelbė pareiškimą po to, kai Egipto, Kataro ir JAV tarpininkai sekmadienį Italijos sostinėje susitiko su Izraelio derybininkais, didėjant tarptautiniam spaudimui nutraukti ugnį po daugiau nei devynis mėnesius trunkančio karo.

„Mes, „Hamas“ judėjimo nariai, išklausėme tarpininkų nuomonę apie tai, kas neseniai įvyko Romoje vykusiame derybų dėl ugnies nutraukimo ir apsikeitimo belaisviais susitikime“, – sakoma „Hamas“ išplatintame pranešime.

„Iš to, ką pranešė tarpininkai, aišku, kad Netanyahu vėl grįžo prie savo vilkinimo, delsimo ir vengimo pasiekti susitarimą iškeliant naujas sąlygas ir nustatant naujus reikalavimus strategijos“, – priduriama pranešime.

„Hamas“ pridūrė, kad naujausios paliaubų sąlygos tėra atsitraukimas nuo anksčiau tarpininkų paskelbto projekto.

Gegužės mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas pristatė Izraelio pasiūlytą paliaubų ir įkaitų išlaisvinimo iniciatyvą, kuri tapo vėlesnių derybų pagrindu.

Praėjusią savaitę su derybomis susipažinęs šaltinis sakė, kad Izraelio grįžimai su papildomais reikalavimais yra „nuolatinė proceso dalis“, o žydų valstybė, pateikdama tris naujus reikalavimus, „pakeitė tikslą“.

Tačiau pirmadienį B. Netanyahu biuras pareiškė, kad būtent „Hamas“ užkerta kelią bet kokiam susitarimui, ir paneigė planus, kad Izraelis pakeitė pradinę paliaubų iniciatyvą.


Šiame straipsnyje: IzraelisHamaskarasderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių