A. Duda: Lenkijos karinė parama Ukrainai pasiekė apie 3 mlrd. dolerių

  • Teksto dydis:

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda paskelbė, kad šalies karinė parama Ukrainai pasiekė apie 12 mlrd. zlotų (3 mlrd. JAV dolerių). Apie tai pranešė „Ukrinform“, remdamasis „Polskie radio“.

„Iš viso 12 mlrd. zlotų vien tik karinės pagalbos, taigi, atsižvelgiant į mūsų galimybes, Ukrainai davėme tikrai daug“, – sakė A. Duda.

Pasak jo, bendra Lenkijos paramos Ukrainai (karinės, humanitarinės ir kitos) vertė siekia 3,3 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), t. y. apie 100 mlrd. zlotų (arba 25 mlrd. JAV dolerių).

Prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai, Lenkijos pusė perdavė Ukrainai daug karinės technikos ir įrangos.

Politikų ir užsienio tyrimų centrų pateiktais duomenimis, Lenkija Ukrainai, be kita ko, perdavė daugiau kaip 300 tankų T-72 ir PT-91 „Twardy“, 14 tankų „Leopard“, kelis šimtus šarvuočių „Rosomak“ ir neįvardytą skaičių posovietinių pėstininkų kovos mašinų BMP-1.

Lenkijos parama apėmė posovietinius naikintuvus MiG-29 ir sraigtasparnius Mi-24, taip pat savaeiges artilerijos sistemas, būtent Lenkijoje pagamintas minosvaidžių sistemas „Rak“, haubicas „Krab“, posovietines haubicas „Gvozdika“ ir daugkartinius raketų paleidimo įrenginius BM-21 „Grad“.

Ypač Lenkijoje pagamintos savaeigės haubicos „Krab“ išpopuliarėjo Ukrainos mūšio lauke kaip efektyvi ir patikima karinė įranga.

Be to, Lenkija siuntė Ukrainai nešiojamąsias oro gynybos sistemas „Piorun“, įvairių tipų šaulių ginklus ir įvairaus kalibro šaudmenis, taip pat asmeninę karinę įrangą, įskaitant šalmus, neperšaunamas liemenes ir medicininius rinkinius.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLenkijaparama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių