Vengrijos pirmininkavimo ES šūkis: „Padarykime Europą vėl didžią“

„Padarykime Europą vėl didžią“ – toks bus būsimo Vengrijos pirmininkavimo Europos Sąjungai šūkis.

Šūkį, akivaizdžiai nukopijuotą nuo buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo 2016 metų rinkimų kampanijos, antradienį spaudos konferencijoje Budapešte pristatė Vengrijos ES reikalų ministras Jánosas Bóka.

Vadovaujant ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui, Vengrija palaiko glaudžius ryšius su D. Trumpu bei jo šalininkais tarp JAV konservatorių ir yra rengusi jų politinius mitingus.

Antradienio renginys Budapešte buvo organizuotas siekiant pristatyti Vengrijos ES politikos tikslus antrajam pusmečiui, daugiausia dėmesio skiriant gynybai, ekonomikos plėtrai ir migracijai.

Pirmininkavimas ES vyksta šešis mėnesius rotacijos principu, o liepos 1 dieną Vengrija perims pirmininkavimą iš Belgijos.

Pirmininkavimo pareigos yra daugiausia biurokratinės ir apima posėdžių darbotvarkės sudarymą bei politinių diskusijų vedimą siekiant priimti tam tikrą sprendimą, kartais ieškant ES valstybių narių kompromiso, kai nėra aiškaus sutarimo.

Vengrija pažadėjo būti sąžininga mediatorė, tačiau Budapešto santykiai su ES institucijomis yra sudėtingi dėl teisės viršenybės ir korupcijos problemų.

Europos Teisingumo Teismas (ETT) keliais atvejais priėmė sprendimus prieš Vengriją dėl ES teisės pažeidimų, pastarąjį kartą skyrė 200 mln. eurų baudą ir dar 1 mln. eurų už kiekvieną dieną už ankstesnio sprendimo dėl prieglobsčio politikos nevykdymą.

V. Orbanas taip pat nesutaria su ES kolegomis dėl karo Ukrainoje ir yra kaltinamas sąmoningai kenkiantis bloko užsienio politikos pastangoms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių