V. Zelenskis: iki metų pabaigos galima pamėginti užbaigti „karštąjį karo etapą“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis mano, kad esant vieningiems ir laikantis Taikos viršūnių susitikimo formato dėl teisingos taikos, iki šių metų pabaigos galima pamėginti užbaigti „karštąjį karo etapą“.

Tai Ukrainos vadovas sakė interviu britų transliuotojui BBC.

„Manau, kad jei būsime vieningi ir laikysimės, pavyzdžiui, Taikos viršūnių susitikimo formato, galėsime užbaigti karštąjį karo etapą. Galime pabandyti tai padaryti iki šių metų pabaigos“, – sakė V. Zelenskis.

Jis kalbėjo apie savo ketinimus parengti atitinkamą planą, pažymėdamas, kad jei bus pasiektas galutinis jo tikslas, jis bus „labai teisingas ir labai galingas“.

Tačiau, pasak prezidento, sėkmė šiuo klausimu priklauso ir nuo vienybės su užsienio partneriais. Jis pažymėjo, kad tokiu atveju sėkmė priklausys nuo partnerių spaudimo Rusijai, kad ši „sutiktų susėsti ir pagalvoti apie karo nutraukimą“.

„Tai nereiškia, kad turime jėga atgauti visas [Ukrainos] teritorijas. Manau, kad diplomatijos galia gali padėti“, – kalbėjo V. Zelenskis ir pridūrė, kad susilpninus Rusiją mūšio lauke, Ukraina atsidurtų stipresnėje padėtyje prie derybų stalo.

V. Zelenskis ne kartą yra sakęs, kad derybos su Kremliaus šeimininku Vladimiru Putinu neturėtų prasmės, nes jis pasinaudotų procesu, kad laimėtų laiko atgauti jėgas ir pradėti naują puolimą.

Tačiau šią vasarą V. Zelenskio retorika pastebimai pasikeitė ir jis pripažino tokių derybų, ypač per tarpininkus, galimybę.

Daugiau kaip 90 valstybių vadovai ir aukščiausio rango pareigūnai birželio 15 dieną susirinko Šveicarijos kalnų kurorte į dviejų dienų Ukrainos taikos konferenciją, skirtą didžiausiam Europos konfliktui nuo Antrojo pasaulinio karo laikų išspręsti.

Manau, kad jei būsime vieningi ir laikysimės, pavyzdžiui, Taikos viršūnių susitikimo formato, galėsime užbaigti karštąjį karo etapą.

Maskvos atstovų joje nebuvo, o Ukrainos vadovas kategoriškai atmetė galimybę į ją kviesti rusus.

Vis dėlto V. Zelenskis yra sakęs, kad Rusijos atstovas turėtų dalyvauti antrame taikos viršūnių susitikime.

V. Zelenskis: Ukraina privalo rasti naujų būdų rinkimams surengti, jei karas užsitęs

V. Zelenskis pareiškė, kad šalis privalo rasti naujų būdų rinkimams surengti, jei karas užsitęs.

Interviu BBC Ukrainos lyderis pabrėžė, kad karo metu surengti sąžiningus rinkimus yra sudėtinga dėl daugelio veiksnių, „tačiau bet kokiu atveju, jei karas užsitęs, reikės ieškoti naujų priemonių“.

V. Zelenskio penkerių metų kadencija turėjo baigtis gegužę, tačiau dėl karo padėties jis toliau eina prezidento pareigas.

Ukraina įvedė karo padėtį, kai 2022 metų vasario 24-ąją Rusija pradėjo plataus masto invaziją. Karo padėties įstatymu uždrausta rengti prezidento, parlamento ir vietos valdžios rinkimus.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskiskaras Ukrainojekarštasis karo etapasrinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių