Įtakingas senatorius ragina J. Bideną trauktis iš rinkimų kovos

Vienas įtakingas JAV senatorius sekmadienį prisijungė prie raginimų prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) trauktis iš rinkimų kovos ir užleisti vietą jaunesniam demokratui.

„Priėmiau šį sprendimą sunkia širdimi, bet manau, kad atėjo laikas perduoti deglą naujai kartai“, – CNN sakė senatorius Joe Manchinas (Džo Mančinas), demokratų pusėn linkstantis nepriklausomas senatorius iš Vakarų Virdžinijos.

Šis ilgamečio prezidento bičiulio raginimas sustiprino vis dažniau pasigirstančius partijos aukščiausių pareigūnų raginimus 81 metų J. Bidenui nesiekti perrinkimo būgštaujant dėl jo gebėjimo valdyti.

J. Bideno galimybės atsikirsti šiuo metu apribotos, mat nuo trečiadienio jis izoliuojasi savo namuose Delavere dėl COVID-19. Jo sveikata, kaip teigiama, gerėja, tačiau viešumoje jam tenka apsiriboti kritika respublikonų kandidatui, eksprezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) socialiniuose tinkluose.

Tuo metu nauja apklausa iš Mičigano valstijos, kurioje D. Trumpas šeštadienį surengė triukšmingą mitingą, prezidentui atnešė niūrių naujienų.

Apklausa, kuri prasidėjo tą dieną, kai D. Trumpas buvo sužeistas per pasikėsinimą mitingo Pensilvanijoje metu, ir baigėsi jam priimant savo partijos nominaciją Milvokyje, parodė, kad D. Trumpas pirmauja prieš J. Bideną septyniais procentiniais punktais (49 proc. prieš 42 proc.).

Šioje valstijoje demokratas prieš ketverius metus laimėjo trimis procentiniais punktais.

„Epic-MRA“ apklausa parodė, kad D. Trumpas padvigubino savo persvarą nuo ankstesnės apklausos, atliktos prieš pat prezidentinius debatus, kuriuose J. Bidenas pasirodė prastai. Apklausos duomenimis, D. Trumpas netgi nežymiai pirmauja Detroite, kuris paprastai yra demokratų tvirtovė.

Kita apklausa, kurią atliko „ABC News“ ir „Ipsos“, parodė, kad D. Trumpo reitingai šalyje yra aukščiausi per daugelį metų, o tai, manoma, lėmė sėkmingas respublikonų suvažiavimas ir simpatijų banga po pasikėsinimo į jo gyvybę.

Priėmiau šį sprendimą sunkia širdimi, bet manau, kad atėjo laikas perduoti deglą naujai kartai.

„Toks geras, koks tik gali būti“

Jau kurį laiką verda įnirtingos spekuliacijos apie tai, ką J. Bidenas galėtų daryti ir kas, jei jis pasitrauktų, galėtų jį pakeisti lapkričio rinkimų balsalapyje.

Daugelis mano, kad viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) yra logiškas pasirinkimas, tačiau kai kurie demokratai pritaria idėjai, kad ji ir kelios kitos kylančios partijos žvaigždės išdėstytų savo viziją.

J. Manchinas, kalbėjęs per televiziją CNN, paragino partiją pradėti atvirą procesą, ir kalbėjo apie, anot jo, gausias talentų gretas.

Senatorius pridūrė, kad pasitraukęs iš rinkimų J. Bidenas galėtų pasinaudoti likusiais savo darbo Baltuosiuose rūmuose mėnesiais, kad „suvienytų mūsų šalį“ ir „padėtų suvienyti pasaulį“.

Tačiau kai kurie respublikonai priešinasi tokiems vėlyviems kampanijos pokyčiams.

Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) CNN sakė, kad kai kuriose valstijose demokratai susidurtų su teisinėmis kliūtimis ir turėtų „tikrą problemą“.

Viceprezidentė K. Harris sulaukia vis daugiau abiejų pusių dėmesio. Pranešama, kad D. Trumpo kampanija jau rengia potencialias puolimo linijas.

Net kai kurie demokratai, kurie buvo dideli J. Bideno šalininkai, pradėjo atsargiau kalbėti, nes nėra tikri, kaip ši įtempta situacija gali susiklostyti.

Kongresmenas iš Pietų Karolinos Jamesas Clyburnas (Džeimsas Klaibernas), juodaodis įstatymų leidėjas, 2020 metais išreiškęs J. Bidenui svarbų palaikymą, CNN sakė: „Aš palaikau Joe Bideną ir jis bus kandidatas, jei liks lenktynėse.“

Paklaustas, ar J. Bidenas yra geriausias kandidatas kovoti su D. Trumpu, jis atsakė: „Manau, kad jis yra toks geras, koks tik gali būti.“

Tačiau paskui pridūrė: „Ar jis vienintelis? Ne, jis nėra vienintelis. Aš esu su juo, kol jis nepakeis savo nuomonės.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių