Be elektros gyvenančius ukrainiečius užplūdo karščio banga: atsigaivinti tenka miesto fontanuose?

Ukrainos miestus, kurie dabar labiausiai kenčia nuo elektros deficito, užplūdo generatoriai, kurie bent šiek tiek padeda verslininkams ir eiliniams piliečiams gyventi ir dirbti. Deja, itin karšto oro masė, kuri užgulė visą Ukrainą, labai apsunkina padėtį.

„Net ir pakeitę generatorių į galingesnį, dirbame maždaug 60 proc. pajėgumu, nes nemažai kavinės įrangos neveikia. Neveikia oro kondicionieriai, oro ištraukimas, todėl virtuvėje labai karšta“, – šnekėjo kavinės „Svit Kavy“ savininkė Oksana Bedriy.

Tokia padėtis yra visose Kyjivo, Lvivo ir kitų miestų įmonėse, įstaigose ir gausybėje betoninių daugiabučių, kur neretai viskas veikia tik tada, kai yra elektros, o ją, pagal slenkantį grafiką, atjunginėja kiekvieną dieną.

Kondicionieriaus stengiamės nenaudoti – taupydami elektrą jo nė karto neįjungėme.

„Atsižvelgiant į tai, kad du kartus per dieną po 5–6 valandas nėra elektros, įsigijome viryklę. Ten įkištas dujų balionas. Taip dabar atrodo didžioji dalis mūsų maisto gaminimo, nes mūsų buto viryklė – elektrinė“, – nurodė Kyjivo gyventoja Sandra Grušinska.

Ukrainiečius ragina taupyti elektrą, bet kai karštis gerokai virš 30 ir be vėsinimo, išgyventi labai nelengva.

„Čia tarsi didelis energijos bankas, kurį naudojame ventiliatoriams, kai nėra šviesos. Kai elektra yra, ventiliatorių galime jungti ir į rozetę, o kondicionieriaus stengiamės nenaudoti – taupydami elektrą jo nė karto neįjungėme. Vis dar tikime, kad tai gali padėti, kad elektros pakaktų visiems žmonėms“, – teigė S. Grušinska.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Toliau nuo fronto linijos gyvenantys ukrainiečiai randa ir kitų būdų, kaip gintis nuo karščio. Turbūt prabangiausias – pasinaudoti vandens parko paslaugomis, o jis tikrai pilnas žmonių.

„Žmonės neturi nei elektros, nei vandens, nieko savo namuose, o šiemet neįprastas karštis. Žmonės gelbėjasi, ieško vietos, kur galėtų palengvinti sau gyvenimą, vandens parkas tam ir atidarytas“, – sakė vandens parko „Aquapark Pliaž“ direktorė Olena Anatiyčuk.

Tie, kurie neturi vandens pramogoms pinigų ar laiko, stengiasi išnaudoti miestų fontanus ir parkus. Dėl barbariškų V. Putino kariaunos bombardavimų praradę visas šilumines ir hidroelektrines ukrainiečiai prognozuoja, kad po nelengvos vasaros jų laukia ir labai sunki žiema, bet jie tiki, kad elektrines pavyks atstatyti ir apginti.

„Ne visose vietose yra oro kondicionieriai, todėl neįmanoma rasti vietos kur nors patalpoje, kur būtų galima atvėsti, todėl stengiamės daugiau laiko praleisti gamtoje, parkuose, kur yra natūralios sąlygos pasislėpti nuo karščio.

Mes prie visko prisitaikome, manau, kad Ukrainoje viskas bus gerai. Manau, kad dabar tai nėra didžiausia mūsų problema ir mes tą pergyvensime. Džiaugiamės tuo, ką turime“, – šnekėjo Kyjivo gyventoja Svitlana.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Dar nėra taip blogai jeigu fontanai veikia fontanuose nusipraus ir atsigers na o pakakos kur nors krūmuose ir nereikės vandens

123

123 portretas
Tegul pasišildo, kol vasara. Bus ką prisiminti žiemą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių