K. Harris: lapkritį rinktis teks laisvę arba chaosą

  • Teksto dydis:

Džiūgaujanti minia rinkimams svarbioje Viskonsino valstijoje antradienį pasveikino viceprezidentę Kamalą Harris, jai pradedant viešą polemiką su respublikonų eksprezidentu Donaldu Trumpu.

Lapkritį vyksiantys JAV prezidento rinkimai bus „pasirinkimas tarp laisvės ir chaoso“, pareiškė ji.

„Šioje [rinkimų] kampanijoje, pažadu jums, didžiuodamasi lyginsiu savo darbus su jo, – sakė K. Harris. – Mes tikime [tokia] ateitimi, kai kiekvienas žmogus turi galimybę ne tik šiaip taip verstis, bet ir kai ko pasiekti.“

K. Harris į Milvokio apylinkes atvyko užsitikrinusi demokratų delegatų paramą savo kandidatūrai prezidento rinkimuose. Galimybę lapkritį varžytis su D. Trumpu ji gavo prezidentui Joe Bidenui sekmadienį nusprendus nebesiekti perrinkimo.

Tai pirmas K. Harris, kuri į rinkimų kovą su J. Bideno pritarimu įsitraukė vos dviem dienomis anksčiau, kampanijos mitingas. Jis atspindėjo naujai įgytą gyvybingumą, kurio demokratams pastarosiomis savaitėmis trūko. Viceprezidentė jame stengėsi sukurti stabilų pasitikėjimo lapkričio rinkimais jausmą ir pabrėžti savo žinią iki rinkimų likus kiek daugiau nei šimtui dienų.

Nuo sekmadienio popietės K. Harris savo kampanijai surinko 100 mln. dolerių (92 mln. eurų) aukų, o antradienį paramą jai pareiškė daugiau demokratų pareigūnų ir politinių grupių, įskaitant Senato demokratų daugumos lyderį Chucką Schumerį ir Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderį Hakeemą Jeffriesą.

Viskonsinas yra viena iš vadinamosios mėlynos sienos valstijų, kurios nuo 1992-ųjų iki 2012-ųjų prezidento rinkimuose balsuodavo tik už demokratus. Partija Viskonsiną, Mičiganą ir Pensilvaniją laiko būtinais rinkimų pergalei.

Praėjusią savaitę Milvokyje pasibaigė Respublikonų nacionalinis suvažiavimas, kuriame partijos kandidatu oficialiai buvo paskirtas D. Trumpas.

K. Harris kelionė į Viskonsiną labai skyrėsi nuo J. Bideno liepos 6-osios apsilankymo, kai jis bandė raminti demokratus, susirūpinusius dėl jo itin nesėkmingo pasirodymo birželio 27-osios debatuose su D. Trumpu.

Senatorė Tammy Baldwin, kuri šiais metais siekia perrinkimo, nedalyvavo J. Bideno renginyje, bet antradienį kalbėjo K. Harris mitinge.

„Pažįstu Donaldo Trumpo tipą“

K. Harris naudojasi savo, kaip buvusios apygardos prokurorės ir buvusios Kalifornijos generalinės prokurorės, biografija siekdama pabrėžti skirtumus tarp savęs ir D. Trumpo – pirmo buvusio JAV prezidento, nuteisto už sunkius nusikaltimus.

„Ji pasirengusi šiai akimirkai, nes buvo profesionaliai parengta kaltinti nusikaltėlius, o respublikonai, deja, [kandidatu] kaip tik iškėlė nusikaltėlį“, – sakė Kalifornijai atstovaujanti demokratų senatorė Laphonza Butler.

K. Harris antradienį į sceną žengė aidint dainai „Freedom“ iš Beyonce albumo „Lemonade“ ir iškart prakalbo apie skirtumus tarp jos ir D. Trumpo.

„Kovojau su visokiausiais nusikaltėliais. Grobuoniais, kurie smurtavo prieš moteris. Apgavikais, apgaudinėjusiais vartotojus. Sukčiais, kurie laužė taisykles siekdami naudos sau. Taigi išgirskite mane, kai sakau, kad pažįstu Donaldo Trumpo tipą“, – pareiškė ji.

K. Harris sako, kad siekia į pirmą vietą iškelti žmones, taip vėl priešpriešindama save su D. Trumpu, kuris, jos teigimu, atstovauja siauriems interesams ir korporacijoms.

Varžovo politiką viceprezidentė vadina pasenusia ir orientuota į praeitį. „Mes negrįšime atgal, – sakė ji. – Ir aš pasakysiu jums, kodėl mes negrįšime atgal. Mes kovojame už ateitį.“

Šiuo pareiškimu atkartojama Baracko Obamos mintis, dažnai kartota per jo 2012 metų kampaniją, kai jis siekė perrinkimo ir ginčydavo respublikonų idėjas.

K. Harris iškilo staiga, vos per kelias dienas, ir turi patikrinti galimų savo kandidatų į viceprezidentus tinkamumą. Šiam procesui vadovauja Ericas Holderis, B. Obamos prezidentavimo laikais dirbęs generaliniu prokuroru.

Tačiau kol kas svarbiausias K. Harris poveikis yra Demokratų partijos išjudinimas.

Prieš jos antradienio kalbą 68 metų Diane Walter iš Saut Milvokio sakė džiūgaujanti dėl to, kad kandidatė yra K. Harris.

„Visą savo gyvenimą buvau demokratė, – kalbėjo D. Walter. – Ji vėl suteikia partijai energijos.“

21 metų Tevinas Humphrey, atėjęs su 41 metų motina Myeesha Johnson, viceprezidentę pavadino gerbtina politike.

„Ji geriau atstovauja įvairovei“, o tokio atstovo ieškome, sakė jis.

Kritika

D. Trumpas ir jo kampanija greit sutelkė dėmesį į K. Harris ir tvirtina, kad yra pasirengę šiai permainai, tad savo planų nekeičia.

Eksprezidentas viceprezidentę vadina „Melage Kamala Harris“, kaltina ją tuo, kad dirbdama prokurore ji buvo nepakankamai griežta nusikaltėliams, ir stengiasi susieti ją su administracijos politika dėl valstybės sienos. Imigracija yra svarbi D. Trumpo kampanijos tema.

Tačiau esama ženklų, kad D. Trumpui nepatinka perspektyva varžytis su jaunesne viceprezidente, o ne su prezidentu, kurio garbų amžių jis vis pabrėždavo. Po J. Bideno pasitraukimo iš rinkimų kovos D. Trumpas dukart sakė, kad planuojamus antrus prezidentinius debatus turėtų rengti ne televizija „ABC News“, ir siūlė juos perkelti į „Fox News“, kuri, kaip įsivaizduojama, yra jam draugiškesnė.

K. Harris vyras Dougas Emhoffas antradienį Vašingtone reporteriams teigė, kad jam nedaro įspūdžio D. Trumpo išpuoliai. „Tai viskas, ką jis turi?“ – sakė viceprezidentės sutuoktinis.

Be T. Baldwin, prie K. Harris prisidėjo svarbūs renkami Viskonsino pareigūnai, tarp jų gubernatorius Tony Eversas, generalinis prokuroras Joshas Kaulas, valstijos sekretorė Sarah Godlewski ir valstijos Demokratų partijos pirmininkas Benas Wikleris.

Viskonsino respublikonų lyderiai savo ruožtu pavadino K. Harris kraštutine liberale, nesuprantančia daugumos rinkėjų šioje „svyruojančioje“ – tai demokratus, tai respublikonus palaikančioje – valstijoje.

„Kamalos Harris prioritetai tokie pat blogi kaip Joe Bideno“, – sakė Viskonsino respublikonų partijos pirmininkas Brianas Schimmingas spaudos konferencijoje, surengtoje prieš K. Harris mitingą vienoje mokykloje netoli Milvokio.

„Tad jie vieną blogą kandidatą pakeičia kitu blogu kandidatu, tikėdamiesi, kad šios valstijos ir šios šalies žmonės nepastebės, kokia iš tikrųjų jos pozicija“, – pridūrė B. Schimmingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių