JT: Lenkijos abortų ribojimai pažeidžia moterų teises

  • Teksto dydis:

Griežti Lenkijos abortų įstatymai pažeidžia moterų teises, pirmadienį pareiškė vienas Jungtinių Tautų (JT) komitetas.

Lenkijos įstatymai, kurie yra vieni griežčiausių visoje Europoje, leidžia atlikti abortus tik tokiais atvejais, jei nėštumas yra seksualinės prievartos ar kraujomaišos rezultatas arba kyla tiesioginis pavojus motinos gyvybei ar sveikatai.

2021 metais JT Diskriminacijos prieš moteris panaikinimo komitetas (CEDAW) pradėjo tyrimą dėl šių teisės aktų. Jo ataskaitoje prieita prie išvados, kad Lenkijos moterys „dėl griežtų abortų įstatymų susiduria su rimtais žmogaus teisių pažeidimais“. Ataskaitoje pažymima, kad daugybė moterų buvo priverstos išnešioti nepageidaujamą nėštumą, atsigręžti į nesaugias slaptas procedūras arba keliauti į užsienį pasidaryti abortą legaliai.

„Situacija Lenkijoje prilygsta smurtui prieš moteris lyties pagrindu ir gali pasiekti kankinimų arba žiauraus, nežmoniško ar žeminančio elgesio lygį“, – sakė komiteto pirmininkės pavaduotoja Genoveva Tisheva.

CEDAW taip pat pasmerkė įstatymą, pagal kurį už pagalbą atliekant abortą gali būti baudžiama iki trejų metų laisvės atėmimo bausme, nes „gydytojai dažnai dvejoja atlikti abortus net ir tada, kai tai yra legalu, baimindamiesi baudžiamosios atsakomybės“. Komitetas pridūrė, kad kiti gydytojai atsisako atlikti abortus dėl moralinių ar religinių priežasčių, o sudėtinga biurokratija ir stiprus prieš abortus nukreiptas lobizmas taip pat apsunkina galimybę saugiai nutraukti nėštumą.

„Kartu šie veiksniai sukuria sudėtingą, priešišką ir šaltą aplinką, kurioje prieiga prie saugaus aborto yra stigmatizuota ir praktiškai neįmanoma“, – nurodė G. Tisheva.

Lenkijos valdančioji koalicija yra pažadėjusi liberalizuoti abortų įstatymus. Tačiau paskutinis jos bandymas sušvelninti teisės aktus žlugo liepos mėnesį, kai įstatymų leidėjai atmetė įstatymo projektą, kuriuo būtų panaikinta nuostata, draudžianti teikti pagalbą atliekant abortą. Balsai pasiskirstė 218-215.


Šiame straipsnyje: Lenkijaabortaimoterų teisės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių