Lenkų parlamentas nepritarė siūlymui dekriminalizuoti pagalbą atlikti abortą

  • Teksto dydis:

Lenkijos parlamentas penktadienį atmetė įstatymo projektą, kuriuo būtų panaikinta baudžiamoji atsakomybė už pagalbą atlikti abortus.

Nėštumo nutraukimas, nepaisant iš konservatorių valdžią perėmusių valdančiųjų pažadų liberalizuoti tvarką, Lenkijoje yra beveik visiškai uždraustas.

218 parlamentarų balsavo prieš minimą įstatymą, o 215 jį palaikė. Tai yra smūgis nevyriausybinėms organizacijoms, kurios padeda moterims, norinčioms nutraukti nėštumą, pavyzdžiui, parūpindamos kitose šalyse įsigytų aborto tablečių.

Šis įstatymo projektas buvo pirmasis ir konservatyviausias iš keturių valdančiosios proeuropietiškos koalicijos narių pateiktų abortų liberalizavimo Lenkijoje projektų.

Šiuo metu Lenkijoje galioja vieni griežčiausių Europoje abortų įstatymų, o nuomonės šiuo klausimu šalyje vis dar yra labai susiskaldžiusios.

Spalį į valdžią atėjęs proeuropietiškų partijų aljansas pažadėjo įteisinti abortus, kurie šiuo metu leidžiami tik tuo atveju, jei nėštumas yra seksualinės prievartos ar kraujomaišos pasekmė, arba kelia tiesioginę grėsmę motinos gyvybei ar sveikatai.

Penktadienį balsavimui pateiktą tekstą atmetė nacionalistinės partijos "Teisė ir teisingumas" (PiS) ir kraštutinių dešiniųjų partijos "Konfederacja" – dviejų pagrindinių opozicinių frakcijų – atstovai.

Kai kurie valdančiajai koalicijai priklausančios PSL (krikščionių demokratų) deputatai taip pat balsavo prieš.

Kituose trijuose įstatymo projektuose, kurie vis dar svarstomi parlamento komitetuose, tiesiogiai siūloma palengvinti, nors ir nevienoda apimtimi, galimybes atlikti abortą.

Šią savaitę prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), artimas PiS sąjungininkas, įspėjo, kad vetuos visus šiuos įstatymų projektus, net jei jie bus priimti.

Neseniai atliktos visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, 35 proc. lenkų pritaria abortams iki dvyliktos nėštumo savaitės.

Ankstesnės vyriausybės panaikintos teisės nutraukti nėštumą sunkių vaisiaus apsigimimų atveju atkūrimą palaiko 21 proc. apklaustųjų.

Dar 14 proc. apklaustųjų dabartiniai teisės aktai šiuo klausimu tenkina.

Daugiau nei ketvirtadalis lenkų pritaria nacionaliniam referendumui dėl abortų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

politiniai skarmalai

politiniai skarmalai portretas
Tokios skarmalines vyriausybės iš įvairių partijų primena šiukšlynus , kuriuose yra didžiausia įvairovė , bet nauda šiukšlinines įvairovės yra nulinė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių