Atgal į SSRS: spekuliantas ima tik „valiutą“

 

Menininkų grupė „Back to the USSR“ (Atgal į SSRS) pačiame dabartinės Rusijos sostinės centre miestelėnams nutarė priminti apie visus kadaise kamavusį prekių deficitą ir sovietmečio „galiūną“ juodąjį prekeivį.

Jau istorija tapusių „Žigulių“ bagažinę menininkai prikimšto pačių įvairiausių „importinių“ prekių – cigarečių, kolos, kramtomos gumos, rankų kremo, alaus ir „snikersų“.

Viena arba trys prekės pasirinktinai (matyt, pagal kliento išvaizdą ir sukalbamumą) siūlytos už 5 „iūjie“ (dolerius)... Už tokią prekybą sovietmečiu grėsė reali laisvės atėmimo bausmė.

Nelegalus prekiautojas čia siūlė visko, apie ką anksčiau daugelis galėdavo tik pasvajoti. Šįkart paprastų rusų dėmesio vyriškis nesusilaukė – žmonės importu jau pasisotinę. Nepadėjo nei agresyvi reklama, nei bandymas praeivį timptelėti už rankovės.

„Siūlau tai, apie ką daugelis gali tik pasvajoti. Visi prekiauja „Žiguliniu“, o aš siūlau „Heinekeną“, - neatstojo spekuliantas.

Kitas praeivis nusistebėjo: „Klausykit, gal Jūs ką apvogėt“.

Didesnį dėmesį „naujokui“ parodė tik greta esančių kioskų prekiautojai, o vėliau ir policija. Vienas prekeivis papasakojo ir apie dabar turguje galiojančią „stogų“ sistemą.

"Tuo metu mes kaip vaikai žiopsodavome į ryškiaspalves etiketes tų prekių, kurios „atsitiktinai“ prasmukdavo į SSRS, - newsru.com pasakojo „MediaSojuz“ viceprezidentė Elena Zelinskaja, - Prisimenu apie Leningrado viešbutyje kadaise siūlytą tualetinį popierių. Net ir toks atrodytų įprastas kasdienis reikmuo tuo metu sovietiniam vartotojui buvo egzotika“.

Filmuke įamžintas ir vienas kola susidomėjęs jaunuolis, sprukęs su visa gėrimų pakuote. Žinoma, nesusimokėjęs.

Autoriai savo profilyje socialiniame tinkle VK.com pripažįsta – rusai jau seniai pamiršo deficito laikus. Dabar tokios prekybos „juodojoje rinkoje“ tikrai nebūtų galima įvardinti „profesija“. Esą šiandien tai labiau kelia juoką nei poreikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

faina

faina portretas
dabat turginiai dar naglesni... Neperki? Tai ko matavajsi?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių