Supanikavę D.Kedžio šalininkai ruošia padangas ir degų skystį (papildyta)

Trečiadienį Kėdainiuose vykstančio teismo su nerimu laukia Klonio gatvėje susirinkę Drąsiaus Kedžio šalininkai: ant gatvės sudėtos padangos, paruoštas degus skystis, kuriuo šios padangos bus padegtos, jei teismo sprendimas būtų grąžinti Drąsiaus Kedžio dukrelę jos motinai Laimutei Stankūnaitei.

D.Kedžio šalininkai prie Venckų ir Kedžių namų Garliavoje pradėjo rinktis prieš kelias valandas iki posėdžio Kėdainių rajono apylinkės teisme. Apie 13 val. Klonio gatvėje buvo apie pusšimtis žmonių, tarp jų ir D.Kedžio artimieji – teta Audronė Skučienė bei pusbrolis Tadas Skučas.

Nors bylą su kuo turi gyventi D.Kedžio dukra nagrinėjantis Kėdainių rajono apylinkės teismo pirmininkas Vitalijus Kondratjevas antradienį viešai pareiškė, kad trečiadienį jokios nutarties tikrai nebus, jau nebe pirmą dieną D.Kedžo šalininkų stovykloje kilusi panika nesiliauja.

Antradienį pasklido gandas, esą teismo sprendimas bus ir Venckų namus šturmuos specialus būrys, kažkas esą girdėjo, kad šiam būriui buvo surengti specialūs mokymai, kuriuose jie buvo rengiami kaip prasibrauti pro minią.

D.Kedžio teta A.Skučienė patvirtino – mergaitė namuose, į darželį vaiko buvo nutarta neleisti. 

Lietui tai stipriau tai silpniau lynojant prie jau esančių Klonio gatvėje jungėsi vis daugiau ateinančių. Moterys apsirišusios violetinės spalvos skarelėmis, šalikėliais, vyrai – tokios pat spalvos marškinėliais arba bent violetinę juostelę atlape įsisegę.

„Kokios čia gali būti nuotaikos? Blogos. Tiesos nėra, demokratijos nėra“, - apmaudo neslėpė kita D.Kedžio teta Birutė Stepankevičienė.

Moterys piktinosi, kad Panevėžio teismas nepareiškė L.Stankūnaitei įtarimų pedofilijos byloje. „Garantija, kad ir šitas teismo sprendimas bus….“, - sakinio apie galimą Kėdainių teismo sprendimą dėl mergaitės gyvenamosios vietos nustatymo nebaigė B.Stepankevičienė.

 Prie statinėje rusenančios ugnies susibūrę moterys kalbėjo apie visus vienijantį rūpestį. „Nėra absoliučiai jokios tiesos. Aukščiausiasis tik žino kaip pasisuks įvykiai“, - susirinkusiųjų nuotaikas reziumavo Bronislava.

 Per lietų besirenkantiems žmonėms tuoj pat imta statyti pavėsinę, kad be lietsargių atėję turėtų kur pasislėpti nuo lietaus. Susirinkusieji neprognozavo kiek laiko ketina dar didesniu būriu stovėti čia – prie Kedžių ir Venckų namų.

„Žmonės tikrai kovos. Žmonės tikrai netylės. Žmonės tikrai nepasiduos“, - užtikrino Bronislava.

Nuošaliau nuo kitų susirinkusių stovėjo dar visai neseniai pinigų paslėpimu kaltintas Josifas Stankevičius. „Man liepė nuimti pinigus ir atnešti. Buvo 51 litas 68 centai. Aš taip ir padariau. Viskas taikiai išspręsta“, - užtikrino J.Stankevičius.

Susirinkusieji neabejoja, kad tik nuo teismo sprendimo priklausys ar pasikartos šių metų gegužės įvykiai. „Elgsimės kaip širdis lieps“, - kantrybės susirinkusiem linkėjo Bronislava.

Kauno rajono policijos komisariato viršininkas Romas Oželis BNS sakė, kad pareigūnai minios vaikyti nesirengia. Anot jo, pranešimų apie viešosios tvarkos pažeidimus negauta.

"Prevencija dėl ko? Mums vaikyti tuos žmones? Yra pas mus gi teisinė valstybė, bus teismo sprendimas, ir koks jis bebūtų, jį reikės vykdyti. Kas jį vykdys, nežinau", - kalbėjo pareigūnas.

R.Oželio teigimu, žmonės yra klaidinami pranešimais apie policijos ketinimus šturmuoti namus, kuriuose gyvena mergaitė.

"Žmonės jau yra suklaidinti. Kiek aš žinau, kai kuriose žiniasklaidos priemonėse paskelbta, kad vos ne policija ruošiasi šturmuoti ir paimti vaiką. Tai čia yra didžiausia neteisybė. Girdėjau tokių kalbų, tačiau šturmuoti mes nieko nesiruošiame", - patikino policijos atstovas.

Jo žiniomis, trečiadienio popietę prie D.Kedžio tėvų ir mergaitę globojančių Venckų namų Garliavoje susirinkę keli šimtai žmonių.

"Labai daug automobilių yra, važiuoja, žinau, kad 13 val. buvo apie 50 žmonių, dabar yra keli šimtai gal", - teigė jis.

"Visiems yra privalu laikytis tvarkos ir įstatymų. Niekas nedraudžia žmonėms susirinkti, tačiau tai turi būti daroma civilizuotai, tvarkingai, ir jokiais būdais tai neturi būti nukreipta prieš visuomenės interesus", - pažymėjo policijos atstovas.

Papildyta: Vakare, kai jau buvo aišku, kad teismo sprendimo tikrai nebus ir mergaitės niekas nepuls atiminėti, D.Kedžio šalininkų stovykloje kilo dar vienas panikos priepuolis.

Pasklido gandai, esą toliau mergaitės gyvenamosios vietos nustatymo klausimas bus nagrinėjamas tik rašytinio proceso tvarka ir tai gali būti padaryta dar šį vakarą. Jau besiskirstančių žmonių buvo paprašyta likti gatvėje ir laukti bent jau kol  iš Kėdainių grįžusi N.Venckienė jiems paaiškins, kas čia vyksta.

Rašytinio proceso tvarka šiame teisme tikrai bus nagrinėjamas vienas N.Venckienės skundas, bet tikrai ne byla dėl mergaitės gyvenamosios vietos nustatymo.

N.Venckienė pasekė savo tėvų pėdomis ir trečiadienį teismui įteikė prašymą, kad L.Stankūnaitei būtų apribotos teisės į dukrą. Ar priimti šį prašymą, ar ne, teismas nuspręs per 20 dienų. Prašymas bus išnagrinėtas N.Venckienei nedalyvaujant.  

Parengiamasis posėdis Kėdainių rajono apylinkės teisme prasidėjo 14 val. Į jį atvyko tiek L.Stankūnaitė, tiek mergaitės globėja Neringa Venckienė.

N.Venckienė teismui yra paruošusi prašymą stabdyti šios bylos nagrinėjimą iki nebus aiškūs rezultatai kitose trijose bylose – pedofilijos, dėl L.Stankūnaitės teisių į dukrą apribojimo ir dėl jos galimai daryto poveikio dukrai.

Šią bylą prokurorai nutraukė, tačiau Venckai ją  apskundė.

„Negalima spręsti su kuo gyvens mergaitė, kol neišnagrinėtos šios bylos“, - portalui 1diena.lt sakė N.Venckienė.    


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių