Sulaikyta iš vilniečio ikonų kolekciją pagrobusi gauja

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai sulaikė septynis įtariamuosius, prieš metus apiplėšusius vieną turtingiausių Lietuvos kolekcininkų Andrejų Balyką.

Pas įtariamuosius rasta dalis meno vertybių iš daugiau kaip 50 mln. litų vertos ir tarptautinėse parodose eksponuotos ikonų kolekcijos. Pareigūnai įsitikinę, kad jiems pavyko sulaikyti ir nusikaltimo vykdytojus, ir organizatorius, kurie veikė ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, pranešė naujienų portalas delfi.lt.

Tiriant apiplėšimą iš A.Balyko namų, policijos pareigūnai sulaikė septynis asmenis, jiems skirtos įvairios kardomosios priemonės - kai kurie jų yra suimti, pirmadienį patvirtino Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis.

Pasak jo, nusikalstama grupuotė veikė gana plačiu mastu ir profesionaliai. Per atliktas kratas pareigūnams pavyko rasti dalį pagrobtų meno vertybių Lietuvoje ir užsienyje. Dalis jų buvo gerai paslėptos, kita dalis - jau parduotos.

Įtariamieji policijai gerai žinomi, anksčiau yra teisti ir priskiriami vienai iš nusikalstamų grupuočių.

"Manau, kad tai nebuvo paprastas apiplėšimas, tai buvo užsakymas - nusikaltėliai pagrobė būtent ikonų kolekciją, kuri turi didelę kultūrinę vertę, yra dalyvavusi įvairiose tarptautinėse parodose", - sakė nuo nusikaltėlių nukentėjęs kolekcininkas A.Balykas, baudžiamojoje byloje pareiškęs 50 mln. litų civilinį ieškinį.

Meninės vertybės iš atikvariniais dirbiniais prekiaujančios įmonės "Atradimai" savininko A.Balyko buvo pagrobtos 2008-ųjų spalio 10-osios rytą. Pistoletais ginkluoti banditai į namą Antakalnyje, S.Kairio gatvėje, įsiveržė prieš tai pagrobę vyresnįjį namo šeimininko A.Balyko sūnų.

Į A.Balyko, kuris tuo metu buvo Paryžiuje, namus įsiveržę nusikaltėliai surišo jo šeimos narius. Iš namų banditai pagrobė ne tik ikonas, bet ir daugiau kaip 100 tūkst. eurų, sidabrinių antikvarinių daiktų rinkinį, savigynai išduotą pistoletą "Beretta 84F", laikrodžius ir visus kolekcininko žmonos papuošalus iš aukso, sidabro, perlų.


Šiame straipsnyje: andrejus balykasvagystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių