Valdžia neteisėtai pardavė sklypus. Valdininkus išgelbėjo senatis

Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad Kauno savivaldybė ir jau nebeegzistuojanti Kauno apskrities viršininko administracija neteisėtai pardavė 4,55 ha valstybinės žemės sklypą.

Statinių nebuvo

Ši istorija prasidėjo dar 1995 m. Žemės sklypas Savanorių prospekte 404C buvo išnuomotas Lietuvos–Vokietijos įmonei. 1999 m. šiai įmonei buvo išduotas leidimas statyboms, kuris galiojo iki 2004 m. pabaigos.

Generalinė prokuratūra išaiškino, kad įmonė statybų taip ir nepradėjo. Ant dirvožemio tik išdėliojo blokus ir juos įregistravo kaip pamatus. 1999 m. pabaigoje Lietuvos-Vokietijos bendrovė šitą turtą, kaip nebaigtą statybą, pardavė bendrovei "Eiginta".

Šių blokų pirkimo-pardavimo sutartis buvo pagrindu neteisėtai sklypo nuomai. 2000 m. Kauno apskrities viršininko administracija 99 metams išnuomojo bendrovei 3,8 ha žemės sklypą prie neva esančio statinio, o iš tiesų – tik pamatų blokų.

Neteisėti veiksmai buvo tęsiami ir toliau. 2001 m. Kauno miesto savivaldybė patvirtino detalųjį planą, kuriuo prie neteisėtai išnuomotos žemės buvo prijungtas 750 kv. m. sklypas, 2002 m. Kauno apskrities viršininkas nutarė bendrovei parduoti dalį žemės sklypo – 750 kv. m.

Teisybės paieškos

"Dėl nuosavybės teisių į senelės žemę atkūrimo kreipėsi mano tėtis. Tačiau jis vis gaudavo atsakymus, kad žemė užimta. Po jo mirties perėmiau žemės paveldėjimo reikalus ir paaiškėjo, kad žemė Savanorių prospekte užgrobta padedant anksčiau dirbusiems  valdininkams", – žemės atgavimo istoriją prisiminė Mantautas Šutinis.

Viešąjį interesą šioje byloje ėmėsi ginti Generalinė prokuratūra. "Žmogus buvo atkaklus. Viskas prasidėjo nuo to, kad jis kreipėsi dėl viešojo intereso gynimo į Generalinę prokuratūrą. Kadangi ten buvo valstybinė žemė, prokuratūra surašė savo ieškinį. Vėliau bylos buvo sujungtos į vieną", – aiškino Generalinės prokuratūros prokurorė Sigita Vasiliauskienė.

Pažeidimus padarę Kauno savivaldybės ir buvusios Kauno apskrities viršininko administracijos valdininkai liks nenubausti. "Administracinės nuobaudos skirti negalime, nes pasibaigė tam skirtas terminas. Baudžiamosios atsakomybės dėl klastojimo taip pat nepareikalausime, nes, ko gero, irgi jau suėjusi senatis", – svarstė prokurorė.

Bendrovės "Eiginta" įkūrusios mažmeninės prekybos tinklą "Šilas" vadovas atsisakė komentuoti kelerius metus užsitęsusį bylinėjimosi maratoną. Kodėl? Atsakymus rasite antradienį "Kauno dienoje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių