Šalies požeminiuose vandenyse bus ieškoma vaistų likučių

Iki rudens planuojama ištirti Lietuvos požeminius vandenis, siekiant išsiaiškinti, ar juose nėra farmacinių junginių – vaistų likučių.

Požeminio vandens mėginius iš atvirų vandenviečių, stebimų vandens gręžinių bei šaltinių paims Lietuvos geologijos tarnyba. Pagal pasirašytą 13 tūkst. eurų maksimalios vertės sutartį juos tirs Lenkijos laboratorija „Eurofins OBIKS Polska“.

Pasak Geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus specialistės Jurgos Arustienės, per pastaruosius kelerius metus atlikus tyrimus kitose Europos šalyse paaiškėjo, kad vaistų likučiai patenka į požeminį vandenį ir gali kelti grėsmę ekosistemoms bei žmonių sveikatai.

„Vaistų likučiai gali turėti neigiamą poveikį ekosistemoms, kurios susisieja su požeminiu vandeniu. Spėjama, kad jie gali turėti neigiamą poveikį ir žmonių sveikatai, jeigu toks vanduo yra naudojamas gėrimui“, – BNS teigė J. Arustienė.

„Kadangi tokių tyrimų nebuvome atlikę, nusprendėme, kad reikia patikrinti ir įsitikinti, ar yra, ar nėra tokių farmacinių junginių mūsų požeminiame vandenyje“, – pridūrė ji.

Specialistės teigimu, tokie junginiai į požeminius vandenis gali patekti per nuotekas arba vaistų gamybos vietose. Kitose šalyse atliktų tokių tyrimų metu dažniausiai randama antibiotikų, prieštraukulinių vaistų, taip pat vaistų širdies ritmo sutrikimui gydyti likučių.

„Labiau tikėtina, kad jų (farmacinių junginių Lietuvoje – BNS) nėra, bet kol neištyrėme, negalime visiškai to atmesti, todėl nusprendėme pasitikrinti, nes kitose šalyse yra randama“, – teigė J. Arustienė.

Anot specialistės, dėl šių junginių ribinių verčių, kurios būtų pavojingos žmogui, nėra aiškiai susitarta. Neatmetama, kad didesnį pavojų jos keltų požeminių sluoksnių ekosistemai.

„Pirmas pavojus jau yra, jeigu iš viso jų yra randama. (Jie būtų – BNS) kaip indikatorius, kad yra keliai ir šaltiniai, per kuriuos jie gali patekti. (...) Reikėtų galvoti, kaip apriboti tokio vandens naudojimą arba imtis priemonių tiems likučiams iš vandens pašalinti“, – sakė J. Arustienė.

Geologijos tarnyba įvairiose šalies vietose planuoja paimti 26 mėginius. Tyrimus numatyta užbaigti šių metų rudenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

く⁠コ⁠:⁠彡

く⁠コ⁠:⁠彡 portretas
Daugiausiai ras kontraceptikų.

cha .....ispilta nuo coronos uzpirkta 5 ,milijonus

cha .....ispilta nuo coronos uzpirkta  5 ,milijonus  portretas
doziu ,,Pfaizer,, moderna,,, jonson ,,,vakcinas ir ispyltas y kanalizacija ju galiojimo laikuj pasibaigus --galesit is pozeminiu vandenu -semti kibirais.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių