Žemės drebėjimas Latvijoje buvo išgalvotas?

  • Teksto dydis:

Nors gyvename seismiškai ramiame regione ir didesnių žemės drebėjimų tikimybė mūsų šalyje yra minimali, Lietuvos geologijos tarnyba nuolat stebi situaciją ir fiksuoja žemės drebėjimus, esančius net už tūkstančių kilometrų nuo mūsų. Į seismologų diagramas patenka ne tik gamtinės kilmės drebėjimai, bet ir žmogaus veiklos sukelti žemės virpesiai.

Plačiau apie tai papasakojo seismologas Andrius Pačėsa. 

– Latvijoje įvyko žemės drebėjimas. Kas ten nutiko? 

– Manyčiau, kad ten nebuvo jokio drebėjimo, tiesiog keli pranešimai, kad žmonės kažką pajautė. Drįstu spėti, kad ten išgalvoti pranešimai. Savo technologinėse stotyse pažiūrėjome ir nematėme jokių žemės drebėjimo požymių. 

– Kaip fiksuojamas drebėjimas? 

– Galima sakyti, kad yra kabantis magnetas ir šalia jo ritė. Magnetas pajuda, jeigu pajuda žemės pluta. Ir kai magnetas suvaikšto palei ritę, tada joje indukuojasi elektros srovė. Ta elektros srovė keičiama į skaitmeninius signalus, o paskui tie signalai ateina iki mūsų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar galime savo šalyje sulaukti žemės drebėjimo, kuris galėtų sugriauti namą? 

– Dėl namo aš abejoju. Tačiau 2004 metais vyko Kaliningrado žemės drebėjimai, kurie parodė, kad panašaus galingumo drebėjimai gali įvykti ir Lietuvoje, kur iš esmės niekados nėra buvę drebėjimo. 

– Kokio stiprumo buvo tas drebėjimas?

– Stipriausias, buvo penkių balų. Skilo sienos, dužo langai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

2004

2004 portretas
Zemes drebejimas buvo toli nuo Lietuvoj. Buvo jauciamias tik minimaliai ir net nebuvo jauciamias antras virpesys

jis

jis portretas
nesistebiu, kiti pamena, kai latviai paskelbė, kad didelis meteoritas nukrito, pasirodo taip pat buvo melas, latvikai lauke iškasę duobę paskleidė melą :)))) pritrūko braliukai eilinį kartą alui :))))

WTF?!

WTF?! portretas
Prieš 2004 metų drebėjimą irgi visi ambrino,kad nesąmonės,išsigalvojimai,nes Lt žemės drebėjimų nebūna.O nekyla mintis,kad formuojasi nauja techtoninė plokštė,kuri eina ir per Lietuvą?!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių