Premjeras imasi „Leo LT“

Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius netrukus sudarys darbo grupę, kuri parengs įstatymų ir kitų teisės aktų pataisas, būtinas įgyvendinti Konstitucinio Teismo sprendimą dėl nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" steigimo konstitucingumo.

Vyriausybė vakar protokoliniu nutarimu pritarė, kad reikėtų sudaryti tokią darbo grupę.

Grupė parengs teisės aktų projektus, būtinus KT šių metų kovo 2 d. nutarimui įgyvendinti.

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Atominės elektrinės įstatymo 10 str. 1 dalies ir 11 str. 1 dalies 1 punkto nuostatos pažeidžia Konstituciją.

KT nutarime teigiama, jog "Leo LT" vadovybėje netinkamai atstovaujama valstybės interesams, įstatyme neužtikrinama, kad tikrai bus pastatyta nauja atominė elektrinė, ir abejojama, ar steigiant bendrovę tinkamai buvo įvertinta valstybės turto dalis.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas kol kas teigia negalintis atsakyti, koks bus specialiai naujos atominės elektrinės statybai ir kitiems milijardinės vertės energetikos projektams įgyvendinti pernai sukurtos "Leo LT" likimas.

Seimas jau yra pritaręs šešių konservatorių siūlymams teikti ieškinį teismui dėl bendrovės "Leo LT" pripažinimo neteisėtai įsteigta. Jie siūlo siekti, kad neteisėta būtų pripažinta 2008 m. gegužės 20 d. "Leo LT" registracija Juridinių asmenų registre.

Taip pat Vyriausybei siūloma imtis visų būtinų teisinių veiksmų dėl turtinių ir kitų teisinių santykių, buvusių iki pasirašyta sutartis dėl "Leo LT", restitucijos, įskaitant ir susitarimą dėl VST privatizavimo sutarties pripažinimo pasibaigusia.

Seimas jau yra pradėjęs svarstyti ir Tvarkos ir teisingumo siūlymus dėl bendrovės "Leo LT" likimo – siūloma pripažinti negaliojančiu pernai priimtą bendrovės įkūrimo įstatymą.

O "VP dešimtuko" valdomos "NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius neseniai perspėjo: jei valstybė inicijuos "Leo LT" naikinimą, tai gali padaryti žalos "NDX energijai", ir ją atlyginti bendrovė reikalautų Stokholmo arbitraže.

Premjeras A.Kubilius neseniai teigė beveik neabejojantis, kad nutarus išformuoti "Leo LT", "NDX energija" tokį sprendimą ginčytų teisme, ir tai valstybei galėtų kainuoti kelis milijardus litų. Todėl, anot jo, tokie veiksmai turi būti daromi labai atsakingai ir gerai apskaičiavus.

Valstybė turi 61,7 proc. "Leo LT" akcijų, "NDX energija" – 38,3 proc.


Šiame straipsnyje: KT išaiškinimasleo lt

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonis

Jonis portretas
Visus nuostolius del LEOLT panaikinimo turi padengti Kirkilas ir kompanija.

Vinculis

Vinculis portretas
is pirma sukuria " slibina", o paskui nori jam galva nukirsti...Tik nezino, kad viena nukirtus - trys isaugs...:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių