Prezidentas į Genocido centro tarybą siūlo Kauno IX forto muziejaus direktorių

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėdą į formuojamą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) tarybą siūlo Kauno IX forto direktoriaus Mariaus Pečiulio kandidatūrą, pranešė Prezidentūra.

Tai numatyta šalies vadovo penktadienį pasirašytame dekrete.

M. Pečiulis 2008-aisiais Vytauto Didžiojo universitete įgijo Lietuvos istorijos magistro laipsnį. Jis Kauno IX forto muziejuje dirba nuo 2014 metų, o 2019-aisiais pradėjo eiti muziejaus direktoriaus pareigas. M. Pečiulis taip pat yra Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininkas.

Centro taryba pradėta formuoti rugsėjo pabaigoje, Seimui priėmus naujos redakcijos LGGRTC įstatymą. Ji yra sudaroma pirmą kartą.

Pagal įstatymą tarybą sudarys 11 narių, skiriamų penkerių metų kadencijai, ją tvirtins Seimas.

Keturis atstovus į ją turi deleguoti Lietuvos universitetų rektorių konferencija, du – Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija, po vieną – prezidentas, Vyriausybė, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, LGGRTC ir Lietuvos istorijos institutas.

Taryba bus kolegialus centro valdymo organas.

Ji LGGRTC generalinio direktoriaus siūlymu tvirtins mokslinių tyrimų kryptis, siūlys ilgalaikį strateginį veiklos ir metinį veiklos planus, nustatys įstaigos vadovui metinius veiklos tikslus, teiks rekomendacijas dėl centro valdymo, mokslinių ir taikomųjų tyrimų krypčių įgyvendinimo, tvirtins specialiuosius reikalavimus į padalinių vadovų pareigas priimamiems asmenims.

Šis valdymo organas taip pat turės teisę susipažinti su Genocido centro finansiniais dokumentais ir ataskaitomis.

Įstatyme nustatyta, kad taryba skelbs ir vykdys atranką į centro generalinio direktoriaus pareigas.

Tarybos įkūrimui priešinosi dalis centro darbuotojų, politikų, tremtinių, laisvės kovų dalyvių, politinių kalinių organizacijų. Anot jų, išsiskyrus tarybos ir centro vadovo nuomonėms, įstaigos darbas gali būti paralyžiuotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių