NKSC: su rinkimais susijusių kibernetinių incidentų nefiksuota

  • Teksto dydis:

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) praneša savaitgalį nefiksavęs su rinkimais susijusių kibernetinių incidentų.

„Sekmadienį fiksavome kelis nereikšmingus incidentus, tačiau nei vienas iš jų nebuvo susijęs su rinkimų procesu“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas NKSC direktoriaus pavaduotojas Antanas Aleknavičius.

Skelbiama, kad NKSC specialistai bendradarbiaudami su Vyriausiąja rinkimų komisija (VRK) ir jos informacinių technologijų paslaugų teikėjais visą savaitgalį stebėjo pagrindinius rinkimų tinklus ir sistemas. Papildomai buvo stebimos ir visų kandidatų į prezidentus interneto svetainės.

Rinkimų laikotarpiu buvo sustiprinta ir NKSC grėsmių analizės komanda. Prie jos prisijungė ir kartu kibernetinę erdvę stebėjo NKSC partneriai iš Jungtinių Amerikos Valstijų Pensilvanijos nacionalinės gvardijos.

„Ramus sekmadienis – tai kelių mėnesių pasirengimo ir glaudaus bendradarbiavimo su VRK rezultatas“, – sako A. Aleknavičius.

ELTA primena, kad sekmadienį Lietuvoje vyko prezidento rinkimai ir referendumas dėl pilietybės išsaugojimo.

Rinkimų metu policija nepradėjo nė vieno ikiteisminio tyrimo dėl galimų pažeidimų, tačiau policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sekmadienį sakė, kad bus sprendžiama dėl keturių įvykių, galbūt turinčių nusikalstamų veikų požymių.

Trys medžiagos surinktos dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise ir viena medžiaga surinkta dėl galimo rinkimų ar referendumo dokumento suklastojimo arba suklastoto rinkimų ar referendumo dokumento panaudojimo. Už tai numatoma baudžiamoji atsakomybė.

Policijos generalinio komisaro teigimu, daugiausia – 14 – pranešimų dėl galimų pažeidimų fiksuota Vilniaus apskrityje. Be to, po 6 pranešimus gauta Klaipėdos, Panevėžio ir Alytaus apskrityse.

Taip pat sekmadienį buvo gautas pranešimas kad Mažeikiuose, Žemaitijos gatvėje, ant rinkiminės skelbimų lentos pranešėjas pamatė plakatus rusų kalba. Vėliau, policijos duomenimis, plakatas su Vladimiro Putino atvaizdu buvo nukabintas.

Tuo metu organizacija „Baltosios pirštinės“ pranešė rinkimų dieną gavusios apie 120 pranešimų apie galimus pažeidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių