Organizuojama iniciatyva „River Cleanup“: kviečia vasarą pasitikti švaresnėse poilsio zonose

  • Teksto dydis:

Jau šį savaitgalį Lietuvoje organizuojama kasmetinė upių ir jų pakrančių švarinimo iniciatyva „River Cleanup“. Savanoriai skatinami burtis į komandas, surinkti paupiuose vis dar aptinkamas stambiagabarites, pakuočių ir kitas atliekas bei taip užtikrinti, kad vasarą būtų galima pasitikti švaresnėse poilsio prie vandens zonose. Pagrindiniai iniciatyvos renginiai vyks Kaune ir Vilniuje.

Upių švarinimo iniciatyvos idėja gimė Belgijoje 2017 metais. Šiandien į ją jungiasi daugiau nei kelios dešimtys pasaulio šalių visuose žemynuose. Lietuvoje „River Cleanup“ iniciatyva rengiama šeštus metus iš eilės, ją koordinuoja nevyriausybinė organizacija „Žaliosios politikos institutas“.

„Nors kasmet sutelkiame vis daugiau savanorių ir aprėpiame vis įvairesnius vandens telkinius, tenka pripažinti, kad vis dar randame, ką tvarkyti. Paupiuose aptinkamos gėrimų ir maisto pakuotės, nuorūkos – akivaizdūs neatsakingų poilsiautojų pėdsakai. Akcijos metu taip pat surenkami baldai, rūbai, stambiagabaričiai daiktai. Visa tai – ne tik taršos, bet ir potencialus pavojaus šaltinis. Raginame telktis ir užtikrinti, kad poilsio zonos būtų saugios tiek mums, tiek gamtai“ – teigia Žaliosios politikos instituto atstovė Lina Ručinskienė.

Pagrindinės švarinimo talkos – Kaune ir Vilniuje

Šeštadienį, gegužės 25 d., centrinė iniciatyvos talka organizuojama Kauno rajone, numatyta tvarkyti Marvelės upės ruožą.

Būsime parūpinę šiukšlių maišų, darbinių pirštinių, tačiau savanorius raginame pasiruošti tinkamą aprangą – ilgarankovius marškinėlius, kojas pilnai dengiančias kelnes, ir taip apsaugoti save tiek nuo erkių, tiek nuo galimų įbrėžimų.

„Marvelė – ypatingo grožio upelis. Apmaudu, kad pasirūpinta tik viena jos atkarpa ties kaskadomis. Sekant upelio vaga giliau galima patirti lengvą šoką – vaga ir pakrantės nusėtos lengvųjų automobilių ir net sunkvežimių padangomis. Dar apmaudžiau, kad jos ten tūno ne pirmus metus“ – dalijasi iniciatyvą Kaune koordinuojantis Martynas Petraitis.

„Kviečiu šeštadienį nuo 10 valandos visus Kauno krašto žmones atvykti į talką. Susitikimo vieta – Marvelės kaskados. Būsime paruošę guminių batų, bridkelių, reikiamų įrankių. Tačiau be pagalbos rankomis neapseisime“ – sako jis.

Organizatoriai informuoja, kad sekmadienį centrinė tvarkymosi talka rengiama ir Vilniuje, bus tvarkomas Vilnelės upės ruožas Naujosios Vilnios mikrorajone.

„Aktyvius vilniečius sekmadienį kviečiame susitikti palapinėje šalia Pergalės gatvės tilto. Mėginsime išvaduoti čia tekančios Vilnelės ruožą nuo atliekų. Būsime parūpinę šiukšlių maišų, darbinių pirštinių, tačiau savanorius raginame pasiruošti tinkamą aprangą – ilgarankovius marškinėlius, kojas pilnai dengiančias kelnes, ir taip apsaugoti save tiek nuo erkių, tiek nuo galimų įbrėžimų“ – ragina L. Ručinskienė

Savanoriškai telktis į talkas raginami ir kitų miestų gyventojai

Prie iniciatyvos raginami jungtis tiek pavieniai asmenys, tiek bendruomenių ar net įmonių kolektyvai. Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad norintys nebūtinai turi bristi į upę ar rinkti stambių gabaritų atliekas. Šiukšles galima rinkti ir į paprastą šiukšlių maišą einant pakrante.

Tvarkymuisi telkiamasi visoje Lietuvoje. Socialiniame tinkle „Facebook“ galima registruoti savo komandą ir pasirinktą tvarkyti vandens telkinio ruožą. Tokiu būdu organizatoriai informuojami apie priemonių poreikį ir jas gali suteikti komandoms. Ten taip pat galima sužinoti apie atvirus talkų renginius Druskininkuose, Panevėžyje bei kituose miestuose.

Pernai upių švarinimui susibūrė 1300 savanorių, sutvarkiusių daugiau nei 80 užterštų teritorijų. Po centrinės talkos prie Amalės upelio Kaune surinktos padangos buvo perdirbtos į guminę dangą, kuri panaudota įrengiant viešą lauko stalo teniso aikštelę Kauno Draugystės parke.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenis, daugiau nei 60 procentų paviršinių vandens telkinių Lietuvoje neatitinka geros ekologinės būklės standartų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jankių subinlaižiai. ...

:)))

:))) portretas
jus valykit upes, o gentvilas pasiims pinigus...

Simonko daro

Simonko daro portretas
Rackeviciui klyn ap
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių