Galutinė G. Nausėdos ir I. Šimonytės dvikova: intrigos nebeliko?

  • Teksto dydis:

Prasidėjo lemiamas balsavimas dėl prezidento posto. Pasirinkimas toks pat kaip prieš penkerius metus: varžosi antros kadencijos siekiantis Gitanas Nausėda ir dabar jau iš premjerės pozicijos į prezidentus einanti Ingrida Šimonytė. Išankstinio balsavimo eilės atrodo trumpesnės nei prieš dvi savaites, bet, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, aktyvumas visoje Lietuvoje panašus kaip ir pirmame ture. Politologai sako, kad intrigos nebeliko.

„Vis tiek pirmame ture buvo kita atmosfera, kita įtampa. Daugiau buvo dėl ko balsuoti žmonėms, daugiau kandidatų ir referendumas dar“, – kalbėjo naujienų agentūros „Elta“ vadovas Vytautas Bruveris.

Tačiau VRK duomenys rodo, kad žmonių aktyvumas neslopsta. Atvirkščiai, likus dviem pasirinkimams – žmonės aktyvesni.

„Tiesiog turbūt greičiau juda eilė“, – teigė VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Per pirmą išankstinio balsavimo pusdienį visoje Lietuvoje pasirodė 17 tūkst. rinkėjų.

„Bendras Lietuvos aktyvumas kol kas yra didžiausias, didesnis negu buvo pirmame ture. Sunku prognozuoti, ar čia bendras rinkimų aktyvumas, o galbūt labai geras savaitgalis nusimato, galbūt žmonės susiplanavę savaitgalį. Iš tiesų matome, kad žmonės labai aktyviai balsuoja“, – šnekėjo L. Petronienė.

Pirmajame ture antros kadencijos siekiantis G. Nausėda surinko arti 44 proc. rinkėjų balsų, o premjerė I. Šimonytė – kiek daugiau nei 20 proc. Antrame ture politologai prognozuoja triuškinančią G. Nausėdos pergalę.

„Manau, kad intrigos neliko, nes jau pirmo turo rezultatai parodė, jog intrigos negali būti. I. Šimonytė, palyginti su praėjusiais rinkimais, prarado 158 tūkst. balsų“, – aiškino MRU politologas Vytautas Dumbliauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau Vilnius, panašu, nepasiduoda. Nemaža dalis pakalbintųjų biuleteniuose žymėjo būtent I. Šimonytę.

„Konservatoriai – mano numylėtiniai“, – teigė vyras.

Vyras, paklaustas, ar balsavo už I. Šimonytę, atsakė: „Taip“.

Į klausimą, ką gali I. Šimonytė duoti Lietuvai, jis teigė: „Viską, šaunuolė yra, netekėjusi. Dirbs tik Lietuvai, o ne Grikiui“.

„G. Nausėda turbūt bus, nes pasirinkimas toks liko“, – nurodė kitas vyras.

Mažesniuose Lietuvos miestuose daugiau palaikymo susilaukia G. Nausėda.

„Koks ir buvo – sąžiningas, tvarkingas, malonus žmonėms ir išvaizdus“, – šnekėjo moteris.

Buvo akivaizdu, kad jis labai suasmenintai žiūri į savo santykius ne tik su premjere, bet apskritai, su visa konservatorių partija.

O kai kurie analitikai įsitikinę, kad rinkėjų simpatijoms ir antipatijoms itin didelę įtaką turėjo ir asmeninės G. Nausėdos ir I. Šimonytės kovos, kurios vis atsinaujindavo visos kadencijos metu.

„Asmeninė toksika, pirmiausia, iš prezidento pusės. Buvo akivaizdu, kad jis labai suasmenintai žiūri į savo santykius ne tik su premjere, bet apskritai, su visa konservatorių partija“, – nurodė V. Bruveris.

Balsavimas iš anksto vyksta gegužės 21–23 dienomis, nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro. Rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje visose 60 Lietuvos savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Gegužės 22–24 dienomis organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose. Gegužės 24–25 dienomis vyks balsavimas namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauna'Tiese, \\\\\.../////

Kauna'Tiese,  \\\\\...///// portretas
kodėl sup...sot komentarų rezultus,kas jums liepė?

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuvos valdantieji jau kariauja, svarbiausia - ekonominį karą: Kaip matote, jie jau suorganizavo tokį karą. Kadangi visas pasaulis, išskyrus Vakarus, padeda Rusijai, tai šis ekonominis karas nekenkia Rusijai, kenkia tik mums, Lietuvos gyventojams. Reiškia, Lietuvos valdantieji kariauja prieš mus, Lietuvos gyventojus. Dabar jie prašo pinigų, kad pasiruošti konvenciniam karui. Kol yra branduoliniai ginklai, konvencinio karo tarp NATO ir Rusijos iki šiol nebuvo, dabar nėra ir todėl niekada nebus. Tie pinigai, kuriuos mes Lietuvos valdantiesiems duodame, nueina auksiniams šaukštams. Be auksinių šaukštų košė neskani. Lietuvoje pinigus skirsto Seimas. Išspirkime iš Seimo rinkimų metu visus, valgančius auksiniais šaukštais. Klauskime kiekvieno, ruošiasi šis asmuo karui, ar ne. Jei ruošiasi, ieškokime sekančio. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

Pelėda

Pelėda portretas
Tiek Šimonytė, tiek Nausėda . Tik dundukai sugeba įžvelgti skirtumų.
VISI KOMENTARAI 116

Galerijos

Daugiau straipsnių