Lietuva ruošiasi minėti prezidento K. Griniaus metus

  • Teksto dydis:

Lietuva ruošiasi 2016-aisiais minėti Lietuvos prezidento, gydytojo ir publicisto Kazio Griniaus metus.

Kultūros ministerija šia proga siūlo išleisti naujus K.Griniaus atsiminimų tomus. Be naujo leidinio ,,Dr. Kazys Grinius. Atsiminimai ir mintys. III ir IV tomai“, taip pat planuojama pakartotinai išleisti šio leidinio I ir II tomus.

Be kitų įvairaus pobūdžio renginių, siūloma 2016 metais organizuoti K.Griniaus, kaip vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado, atminimo pagerbimą kariuomenės Kauno ir Vilniaus įgulų karininkų ramovėse, taip pat surengti prisiminimų vakarus apie K.Grinių Lietuvos diplomatinėse atstovybėse Prancūzijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Taip pat ketinama surengti konferenciją ,,Humanisto Kazio Griniaus dilema: tarp tautos ir demokratijos“, parodą ,,Praktinė demokratija: Kazio Griniaus receptas” istorinėje Lietuvos Prezidentūroje Kaune.

Be to, Kultūros ministerija siūlo išleisti pašto ženklą, skirtą K.Griniaus 150-osioms gimimo metinėms paminėti, ta pačia proga surengti tarptautinį greitųjų šachmatų turnyrą.

Seimas 2016 metus paskelbti K.Griniaus metais nusprendė pavasario sesijoje. Sprendimą Seimas priėmė atsižvelgdamas į tai, kad 2016 metų gruodžio mėnesį bus minimos K.Griniaus 150-osios gimimo metinės. Viena iš sprendimo iniciatorių, Mišrios Seimo narių grupės narė Rima Baškienė sako, kad K.Grinius turėjo ypatingą reikšmę Lietuvai, būdamas trijų Seimų narys, ministras pirmininkas ir prezidentas, vertybių puoselėtojas.

„Jis puoselėjo vertybes, apie kurias kalbėjo kaip gydytojas: už sveiką Lietuvą, blaivią Lietuvą, tautinių vertybių puoselėjimą, - BNS sakė R.Baškienė. - Tai yra tos vertybes, kurias dabar mes Lietuvoje matome kaip esmines, pamatines mūsų tautai“.

K.Grinius gimė 1866-aisiais Marijampolės apskrityje, įgijo gydytojo specialybę. Jis buvo pirmųjų trijų Steigiamųjų Seimų narys, 1920-1922 metais vadovavo Ministrų kabinetui. Prezidentu K.Grinių Trečiasis Seimas išrinko 1926 metų birželio 7 dieną - šiose pareigose jis išbuvo iki 1926 metų gruodžio 17 dienos, kai buvo įvykdytas perversmas ir jis buvo priverstas atsisakyti prezidento pareigų.

K.Grinius mirė 1950 metų birželio 4 dieną Čikagoje, 1994 metais palaikai buvo parvežti į Lietuvą ir palaidoti jo gimtinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių