Į narkotinių medžiagų sąrašą departamentas įtraukė dvi naujas

  • Teksto dydis:

Kitose šalyse nustačius apsinuodijimą pusiau sintetiniais kanabinoidais, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą įtraukė dvi naujas.

Kaip antradienį pranešė departamentas, į sąrašą įrašytos Delta-8-THC-C8 (arba THCJD) ir Delta-9-THC-C8.

Anot NTAKD, rinkos ribojimo priemonės įsigaliojo nuo pirmadienio.

Minėtos medžiagos įtrauktos į I-ąjį Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą. Jos draudžiamos vartoti, išskyrus atvejus, kai yra registruoto vaistinio preparato sudėtyje.

Europos Sąjungos narkotikų agentūros (EUDA) duomenimis, birželį Vengrijoje buvo pranešta apie apsinuodijimo atvejų protrūkį, kai per trumpą laiką 30 žmonių prireikė skubios medicininės pagalbos dėl ūmaus apsinuodijimo suvalgius guminukų, kurių sudėtyje buvo pusiau sintetinių kanabinoidų.

Žmonės jų įsigijo parduotuvėse, prekiaujančiose kanabidioliu (CBD) ir kitais pluoštinių kanapių gaminiais, kurie ir sukėlė ūmų apsinuodijimą.

„Mums kelia nerimą EUDA pateikta informacija, kad įvairūs pusiau sintetiniai kanabinoidai gali kelti panašų į kanapių poveikį, tačiau svarbu pažymėti, kad tokie produktai ir gaminiai, ypač valgomieji ar skirti rūkymui, savo sudėtyje gali turėti dideles koncentracijas sintetinių ar pusiau sintetinių kanabinoidų, o tai kelia didelį susirūpinimą dėl galimo ūmaus apsinuodijimo ar perdozavimo“, – pranešime cituojama NTAKD atstovė Rima Mačiūnienė.

Pasak jos, Europoje jau ne kartą buvo pranešta apie apsinuodijimų, susijusių su pusiau sintetinių kanabinoidų vartojimu, atvejus.

„Šie pusiau sintetiniai kanabinoidai dažnai yra atvirai parduodami kaip „teisėti“ tetrahidrokanabinolio (THC) ir kanapių pakaitalai įvairiose patraukliose formose, kaip, pavyzdžiui, maisto produktai – saldainiai, ypač guminukai, elektroninės cigaretės, o taip pat – pluoštinės kanapės dalys, apipurkštos arba sumaišytos su pusiau sintetiniais kanabinoidais“, – teigia ekspertė.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių