Lietuvoje pasirodė meteorų lietus ir Šiaurės pašvaistė: nespėjusiems pamatyti – geros žinios

  • Teksto dydis:

Naktį iš pirmadienio į antradienį danguje buvo galima stebėti žvaigždžių lietų, kuris kasmet sužiba būtent rugpjūčio mėnesį. Akyliausiems naktinėtojams Lietuvoje pavyko pastebėti ir užfiksuoti ne tik meteorų lietų, bet ir Šiaurės pašvaistę.

Apie šios nakties Perseidų lietų ir Šiaurės pašvaistę pranešė „Facebook“ grupė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

„Šiuo metu net Kp8 arba G4. Tai yra – labai stipri geomagnetinė audra. Jeigu dabar būtų sutemę Šiaurės pašvaistė turėtų matytis net ir plika akimi. Primenu, jog garsiąją gegužės 10–11 d. naktį buvo Kp9 arba G5 (pati stipriausia audra). Gali būti, jog naktį bus verta neiti anksti miegoti tiek dėl Perseidų, tiek dėl Šiaurės pašvaistės“, – rašoma grupėje. 

 

 

O tiems, kurie nesuspėjo pamatyti išskirtinio vaizdo, „Facebook“ paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ meteorologas Gytis Valaika rašė, jog meteorų lietaus ir Šiaurės pašvaistės bus galima sulaukti ir Žolinių naktį.

„Tik primenu, jog Perseidai rečiau, bet kris ir kitomis šios savaitės naktimis, tad belieka turėti tik truputį noro, giedro dangaus ir galima naktinėti, pavyzdžiui, iš trečiadienio į ketvirtadienį.

Dar kartą akcentuoju, nes tai svarbu: plika akimi Šiaurės pašvaistės spalvas retai pamatysite (fotografijos atliktos su išlaikymu), taip pat meteorų lietus nereiškia, kad žvaigždės turi kristi labai tankiai. (Nors praėjusią naktį net mieste per mažiau nei dvi minutes virš galvos pamačiau krentančią žvaigždę). Žodžiu, neturėkit per didelių lūkesčių ir ypatingai nesitikėkit kažką pamatyti miestuose, kur šviesos tarša trukdo stebėti nakties dangų. Geriausias efektas tiek fotografuojant, tiek stebint plika akimi bus užmiestyje“, – rašė jis.

Feisbuko grupės „Orų entuziastai“ nuotr.

Pastebima, kad Šiaurės pašvaistė šią naktį geriausiai matėsi tarp 00.10–2.00 val. nakties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių