Seimas baigė sprendimais dėl gynybos pažymėtą pavasario sesiją

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį baigė pratęstą priešpaskutinę šios kadencijos sesiją.

Ji turėjo baigtis birželio 30 dieną, tačiau buvo pratęsta, kad galėtų įvykti prezidento Gitano Nausėdos inauguracija, Vyriausybė grąžintų įgaliojimus ir premjerė Ingrida Šimonytė pasitikrintų pasitikėjimą parlamente.

Pavasario sesijos metu Seimas pakėlė mokesčius, kad gynybos finansavimas pasiektų 3 proc. bendrojo vidaus produkto, taip pat pritarė šaukimo į kariuomenę reformai, paskutinę dieną denonsavo kasetinius šaudmenis draudžiančią konvenciją.

„Manyčiau, kad ši besibaigianti pavasario sesija buvo ta, kada daugiausia kalbėjome apie atsakomybę ir gebėjimą išspręsti bene pagrindinį dabar klausimą – saugumo ir gynybos klausimą“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Nors ši, kaip iš esmės kiekviena, Seimo sesija buvo kupina aštrių diskusijų, emocijų, kas visiškai normalu parlamente, džiaugiuosi, kad mums pavyko rasti esminį sutarimą dėl gynybos finansavimo“, – sakė parlamento vadovė.

Parlamentas taip pat patvirtino atnaujintą nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją, Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimus, Šalpos pensijų įstatymo pataisas, numatančias, kad šalpos negalios ir šalpos senatvės pensijos bus mokamos nepaisant to, kad šių pensijų gavėjai dirba.

Seimas nusprendė keisti pajamų iš finansinių investicijų apmokestinimo tvarką, įtvirtino sisteminius baudžiamosios atsakomybės taikymo pokyčius.

„Norėčiau padėkoti kiekvienam už jūsų indėlį į mūsų visų bendrą tikslą, kad Lietuva būtų saugi, klestinti ir kad mes, pasibaigus kadencijai, galėtume drąsiai žvelgti tiek vieni kitiems, tiek Lietuvos žmonėms į akis“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Sesijos metu darbą pradėjo prisiekę naujai paskirti ministrai – krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė bei socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas, prisiekė nauja Seimo narė demokratė Jekaterina Rojaka.

Iš Seimo po apkaltos pašalintas Petras Gražulis, po nepalankaus Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo taip pat gresiant apkaltai mandato atsisakė „Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitis.

Seimą taip pat paliko į Europos Parlamentą išrinkti „valstietis“ Aurelijus Veryga bei konservatorius Paulius Saudargas.

Seimo Spaudos tarnybos duomenimis, parlamentarai pavasario sesiją rinkosi į 60 posėdžių, priėmė 487 teisės aktus, iš jų – 373 įstatymus.

Pagal Konstituciją, Seimas per metus renkasi į dvi sesijas – pavasario ir rudens. Pavasario sesija prasideda kovo 10-ąją ir baigiasi birželio 30-ąją. Rudens sesija prasidės rugsėjo 10-ąją.

Visgi tikėtina, kad Seimas į posėdžių salę grįš anksčiau. Atnaujinus Ministrų kabinetą po įgaliojimų grąžinimo, iš naujo turės prisiekti ministrai, be to, turėtų būti tvirtinamas naujosios Europos Komisijos narys iš Lietuvos.

Politikai teigia, kad neeilinė Seimo sesija dėl to bus tikriausiai šaukiama rugpjūtį.


Šiame straipsnyje: SeimasSeimo pavasario sesija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių