G. Nausėda JK susitiko su Norvegijos, Azerbaidžano ir Armėnijos lyderiais

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda Europos politinės bendrijos (EPB) viršūnių susitikimo Jungtinėje Karalystėje paraštėse susitiko su Norvegijos ir Armėnijos premjerais, Azerbaidžano prezidentu.

Kaip ketvirtadienį pranešė Prezidentūra, susitikime su Norvegijos premjeru Jonu Gahru Store (Jonu Garu Stiore) daugiausia dėmesio skirta šalių bendradarbiavimui gynybos ir ekonomikos srityse, hibridinių grėsmių ir paramos Ukrainai klausimams aptarti.

G. Nausėda pažymėjo, kad tikisi sėkmingo tolesnio karinio bendradarbiavimo, dėkojo už Norvegijos pasiryžimą pratęsti dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje po 2024 metų, taip prisidedant prie Baltijos regiono saugumo.

Susitikime su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu šalies vadovas akcentavo, kad Rusijai demonstruojant pasiryžimą tęsti karą prieš Ukrainą ir siekiant destabilizuoti padėtį kituose regionuose, įskaitant Kaukazą, svarbu išsaugoti tarptautinę tvarką bei didinti stabilumą.

Armėnijos premjerą Nikolą Pašinianą prezidentas užtikrino, jog Lietuva yra pasirengusi suteikti šaliai reikalingą ekspertinę pagalbą, remia ir skatina dar aktyvesnį ES ir Armėnijos bendradarbiavimą.

Susitikimuose su Azerbaidžano ir Armėnijos vadovais G. Nausėda taip pat pabrėžė, kad Lietuva toliau remia visapusišką šių valstybių taikos susitarimą, o dialogas ir derybos yra vienintelis kelias į priekį.

EPB yra Europos šalių forumas politikos koordinavimui. Forumo idėją 2022 metais sumanė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

Bendriją sudaro 47 valstybės: 27 ES narės ir 20 blokui nepriklausančios šalys, įskaitant Ukrainą, Sakartvelą, Turkiją ir kitas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių