Prokuroras: nė vieno iš nuteistųjų „MG Baltic“ byloje žmogaus teisės nebuvo pažeistos

Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) ketvirtadienį toliau nagrinėjant „MG Grupės“ (buvusios „MG Baltic“) politinės korupcijos bylą, prokuroras nuteistųjų skundus vadina nepagrįstais, taip pat pabrėžia, kad nė vieno iš jų teisės nebuvo pažeistos.

„Nė vieno iš tiriamų objektų žmogaus teisės nebuvo pažeistos, – posėdžio metu sakė Justas Laucius. – Apeliacinės instancijos teismas pagrįstai konstatavo, kad visi kriminalinės žvalgybos metu surinkti duomenys yra teisėti.“

Jis pabrėžė, kad, priešingai nei teigiama skunduose, visi kriminalinės žvalgybos veiksmai „sankcionuoti nepažeidžiant įstatymo“.

Vienas iš buvusių koncerno „MG Baltic“ vadovų Raimondas Kurlianskis anksčiau teigė, kad Valstybės saugumo departamentas jį sekė apie 11 metų, ir nors nieko nerado, tai tapo pagrindu toliau vykdyti kriminalinę žvalgybą jo atžvilgiu. Jis įsitikinęs, kad sekimas buvo neteisėtas.

Apeliacinio teismo nuosprendžius aukščiausiai instancijai apskundė visi nuteistieji – buvęs Liberalių sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, parlamentaras Vytautas Gapšys, buvę politikai Šarūnas Gustainis ir Gintaras Steponavičius, anksčiau minėtas R. Kurlianskis, „MG Grupė“, Darbo partija, Liberalų sąjūdis.

Iš viso gauta 12 kasacinių skundų.

Jais nuteistieji siekia panaikinti Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį, kuriuo minėti asmenys pernai pripažinti kaltais dėl korupcinių nusikaltimų – papirkimo, prekybos poveikiu, kyšininkavimo, piktnaudžiavimo. Nuteistieji kaltinimus vadina nepagrįstais, o teisėsaugos veiksmus – neteisėtais.

Tuo metu Generalinė prokuratūra byloje balandį pateikė prašymą atmesti visus kasacinius skundus ir palikti galioti Apeliacinio teismo nuosprendį be pakeitimų. Tą patį J. Laucius pakartojo ir ketvirtadienį.

„Visus kasacinius skundus prašau atmesti“, – teigė prokuroras.

Nuteistųjų advokatai anksčiau teigė, kad apeliacinės instancijos teismas buvo šališkas. Vis tik J. Laucius ketvirtadienį teigė, kad nėra „tą pagrindžiančių faktinių duomenų“.

Kitas LAT posėdis planuojamas birželio 3 dieną.

Apeliacinis teismas E. Masiulį nuteisė kalėti pusšeštų, V. Gapšį – puspenktų, R. Kurlianskį – šešerius metus, jie bausmes atlieka Kauno kalėjimo padaliniuose ir LAT posėdžiuose dalyvauja nuotoliu.  Iš E. Masiulio konfiskuota ir daugiau nei 240 tūkst. eurų, pripažintų kaip kyšis.

Byloje taip pat nuteistiems buvusiems liberalams Š. Gustainiui bei G Steponavičiui teismas skyrė 19 tūkst. ir 15 tūkst. eurų baudas.

Tuo metu kalta pripažintai „MG Grupei“ buvo skirta daugiau nei 1,1 mln. eurų bauda, opozicinei Darbo partijai ir valdančiajam Liberalų sąjūdžiui atitinkamai skirtos 301 tūkst. eurų ir 377 tūkst. eurų baudos.

Iš viso Apeliacinio teismo nuosprendžiu nuteistieji valstybei sumokėjo per 2 mln. eurų baudų, konfiskuotų ir išieškotų pinigų.

Vilniaus apygardos teismas užpernai kaltinamuosius buvo išteisinęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tuoj

Tuoj  portretas
Paleis arba sumazins bausme 2kartus ir Masiulis toliau lakstys su brendzio dezutem

elena

elena portretas
vargseliai

už grupinį n u s i k a l t i m ą būtina

už grupinį n u s i k a l t i m ą būtina portretas
panaikinti politinių grupuočių Liberalų SĄJŪDŽIO ir Darbo partijos veiklą
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių