Paskutinė vinis į konservatorių karstą?

  • Teksto dydis:

Apie socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės atsistatydinimą, kalbėjo aktualijų apžvalgininkas Skirmantas Malinauskas.

– Labai nedaug liko. Aš manau, kad būtų sudėtinga naują Vyriausybę suformuoti keturių mėnesių laikotarpiui. Galbūt išankstiniai Seimo rinkimai. Seime – daug žmonių, kurie žino, kad nepateks į kitą Seimą.

– Kaip jums atrodo šiandieniniai ministrės pasiteisinimai?

– Mes neišgirdome esminių atsakymų ir neišgirdom ministrės meluojant. Ji kalbėjo, kad nežino, kas apmokėjo kelionės išlaidas. Kas gyvena šeimoje ir turi vaikų supranta, kad jeigu važiuojame į Palangą, tai puikiai žinome, kiek tai kainuos, kas mokės. Dabar privačiu lėktuvu skrendi į Dubajų ir neprisimeni, ar pats apmokėjai, ar tau kažkas tą viešbutį apmokėjo. Tai – vienas dalykas. Antras dalykas, tai – dovana. Bet kuris mokesčių mokėtojas, nebūtinai politikas, jeigu gauna daugiau negu 2500 eurų vertės dovaną, privalo ją deklaruoti ir dar mokesčius sumokėti. Kiek kainuoja vaikų ir ministrės privati kelionė į Dubajų, jeigu ją kažkas apmokėjo, galite pasiskaičiuoti. Trečias dalykas, mes apie tai labai mažai kalbame, bet Vyriausybės komisija, kuri vertina nacionalinę reikšmę turinčių objektų statusą, perdavimą ir pardavimą, įvertino, kad ministrės sutuoktinis turėjo artimą ryšį su asmenimis, kurie kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Jeigu mes visa tai pasižiūrėtumėm kontekste, atrodo, kad yra žymiai rimtesnių problemų nei pati M. Navickienė bando pristatyti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jeigu sutuoktinis turi didelį verslą, visada – rizika?

– Ypač jeigu jis dirba su viešaisiais užsakymais, tokia rizika – ne pirmą kartą. Galima prisiminti buvusią Švietimo ir mokslo ministeriją. Tuo metu nebuvo sporto, paskui pasidarė ir sporto ministerija. Pavyzdžiui, Jurgitos Petrauskienės atvejis, kai pavaldžioms įstaigoms paslaugas teikė jos vyro, sutuoktinio įmonė ir kilo toks pat skandalas. Aš manau, kad dabar situacija – rimtesnė. Mes kalbame apie kelis aspektus, kurie susiję ir su nacionaliniu saugumu, ir su korupcija. Jeigu tu dovanoji politikui dovaną. Sakoma, kad tai – privati kelionė, nieko bendro neturi su vykdomomis pareigomis. Priminsiu, kad viena iš buvusių ūkio ministrių, ponia Birutė Vėsaitė, skrido „Arvi“ lėktuvu į Kazachstaną. Kaip ir privalėjo skristi premjerė. Ten turėjo oficialų susitikimą, buvo programoje. To pakako, kad ji trauktųsi iš pareigų. Šiuo atveju, mes turime ne oficialų vizitą, ne valstybės reikalus, o pramogas, už kurias sumoka privatus verslas.

– Kaip matote, kokia dabar premjerės situacija?

– Aš tikiu, kad situacija – prasta. Matėme, kiek ilgai buvo tempiama su švietimo, mokslo ir sporto ministru. Mes matėme skambų trinktelėjimą durimis, kai ponas Gintautas Jakštas išeidinėjo. Ir pasakė, kad vieną kartą netenkino mano prašymo išeiti, mums trukdo Vyriausybės žmonės. Ateina ir nurodinėja, ką mes ten turėtumėm daryti. Dabar likus keturiems mėnesiams reikia surasti du naujus ministrus. Tai bus visiškai politiniai kareivėliai, kurie ateis iš partijos tiesiog pasėdėti kėdėje. Ambicingas žmogus, turintis kažkokių idėjų keturiems mėnesiams, į tokias karštas kėdes nesės tam, kad visą negatyvą surinktų, bet nieko padaryt negalėtų.

– Ką darys konservatoriai?

– Jų situacija tikrai prasta. Vienas dalykas, M. Navickienė buvo bulvaruose įvardijama kaip nauja konservatorių lyderė, naujas veidas, kuris galbūt net Ingridą Šimonytę ateityje galėtų pakeisti. Didžiausia problema apie ką kalba žmonės. Kodėl jūs nekritikuojate konservatorių, nekalbat apie konservatorių korupciją? Pavyzdys, kai apie tai visi kalba, konservatoriams iš aukšto apie kitus kalbėti, taikyti aukštus moralinius standartus, pasidaro sudėtinga. Visi per rinkimus parodys į juos pačius ir sakys: jūs pažiūrėkite, jūsų ministrė skraido su asmeniu, kuris teistas, pasikeitė savo pavardę. Tas asmuo keistai praeina Lietuvos banko filtrus ir gali ten su juo susijusi moteris valdyti finansų įstaigas. Daug neaiškumų. Dabar teisėsaugos institucijos turėtų aiškintis ir rinkėjams aiškinsis labai ilgai.

Asmuo keistai praeina Lietuvos banko filtrus ir gali ten su juo susijusi moteris valdyti finansų įstaigas. Daug neaiškumų.

– Jūs pamenate panašią situaciją su kitomis vyriausybėmis?

– Aš tokios situacijos nepamenu. Buvo problemos, kurios spręsdavosi ministrų pasikeitimais dažniausiai kadencijos viduryje. Dabar aš matau kaip žmogus, kuris dirbo su komunikacija, kažkada patarinėjo premjerui kovos su korupcija klausimais, labai greitą norą ponios M. Navickienės, neatsakius į visus klausimus, atsitraukti. Tai vyksta. Praktiškai per vieną dieną. Man iš karto kilo klausimas, ko dar neuždavė žurnalistai, kokios informacijos mes dar neturim? Ponia M. Navickienė pradžioje sakė, kad jokio ryšio nėra, tada atsiranda atostogos, tada mes matome komisijos išvadas dėl nacionalinio saugumo. Tas kamuolys labai greitai auga. Panašu, kad buvo nuslėpti tikrieji mąstai. Man atrodo, kad bandoma greitai pasitraukti, kad į klausimus nereikėtų atsakinėti.

– Ko žurnalistai dar nepaklausė ministrės M. Navickienės? Ką jūs paklaustumėt?

– Pirmiausia aš sakyčiau, kad galbūt jūsų vyrą suprantu, dabar keliauja kažkur ir jūs bijote skambinti, nes jis vairuoja. Galbūt naktį jis nevairuoja, tai galbūt verta būtų paskambinti vyrui ir paprašyti, kad vyras paaiškintų ne tik „smulkmenas“, kas mokėjo už kelionę, viešbučius ir t. t. Bendrai paaiškintų ką reiškia, kai Lietuvoje ministrės vyras geopolitinėje situacijoje – susijęs su asmenimis, kurie tos pačios Vyriausybės komisijos teigimu, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Jeigu pati ministrė sau šitų atsakymų nežino, tai išsiaiškinti ir paaiškinti visuomenei. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Jinai viską žino, nebejuokinkit.

N

N portretas
Įdomu,kodėl būtent dabar išlindo tas mėšlas.ir kas jį atknisė?

Lordas

Lordas portretas
Matosi ,kai priekinį prie ,,pinigų lovio,, apie žemiskus dalykus užsimiršti,o jeigu rimtai tai labai gaila ,kad lietuvėle valdo ne išrinktoji valdžia,o svogriu klanai,gero nebus
VISI KOMENTARAI 114

Galerijos

Daugiau straipsnių