- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jos niekuomet nežadėjo keisti profesijos. Ir keliai jų į Someljė mokyklą buvo skirtingi. Tačiau dizainerė Jurgita Januškevičiūtė, rinkodaros profesionalė Kristina Mažeikytė ir daugeliui iš televizijos pažįstama Birutė Šaltytė-Belousovienė vyno kursuose ieškojo to paties: kaip atskirti gerą vyną nuo prasto, kaip vyną patiekti, kaip jį gerti ir kaip dalintis potyriais.
Ragauti vyną ir jį gerti yra ne tas pats – lyg susitarusios tvirtina moterys.
Rinkodaros specialistė, verslo vystymo ekspertė ir keliautojas K. Mažeikytė vynu domėtis pradėjo aštuoniolikos. Tada, kai jos dėdė, daugiau nei 3 tūkstančius išskirtinio vyno butelių turintis kolekcininkas, nusivedė ją pietų ir pradėjo pasakoti, koks vynas bus patiektas. „Tada pirmą kartą išgirdau, kad tai bus chablis (šabli), kiek jam metų, kuo jis ypatingas, – prisimena Kristina. – Taigi, vynas nebebuvo tik baltasis arba raudonasis, sausas arba saldus. Tai buvo istorija apie gėrimą, kurį mums patiekė ant stalo su maistu. Galva sukosi nuo dėdės žodžių, pradėjau skęsti mintyse, kad norėčiau žinoti tiek daug ir taip išsamiai apie vyną.“
Taip gimė svajonė, kuriai buvo lemta išsipildyti. Someljė mokykla, į kurią Kristina galėjo užsirašyti, atsirado tik po gero dešimtmečio. „Užsirašiau į antrąjį Someljė mokyklos kursą“, – šypsosi, prisiminusi savo entuziazmą.
Kristina pasakoja vynu pradėjusi domėtis dar prieš kursus, tik žinios buvo mėgėjiškos. „Nei degustuoti vyno, nei atskirti vienos vynuogių veislės nuo kitos aš nemokėjau“, – prisipažįsta. Mokydamasi Someljė mokykloje ji pradėjo lauktis dvynukų, taigi, mokslus trumpam teko sustabdyti, tačiau kai vaikai ūgtelėjo, vėl grįžo į vyno pasaulį.
Vynas padaro gyvenimą gražesnį ir šiek tiek rafinuotesnį.
Šiandien jos vyno šaldytuve – apie 100 vynų iš viso pasaulio. „Vieni yra tiesiog emocija iš vieno ar kito pasaulio kampelio, o kiti – geriausi iš geriausių. Pavyzdžiui – baltieji „Puligny Montrachet“ ar „Chablis Grand Cru“. Esu baltojo vyno fanatikė, bet jo laikas spintoje – vos keletas metų. Tenka organizuoti vakarienes vyno mėgėjams ir su jais atkimšti tuos ypatinguosius, kol nevirto actu ir nebuvo suvartoti padažui“, – sako Kristina ir pasakoja apie draugų vakarienes, kur iš keleto someljė kursų susirinkę absolventai gamina maistą pagal sezoną ir prie jo derina vyną. Tokios vakarienės, pasak Kristinos, užtrunka, nes pokalbiai prie vyno ir apie vyną nebūna trumpi.
Kasmet Kristina leidžiasi į 2–5 vyno keliones. Praėjusiais metais jų buvo kaip niekada daug: apsilankė sidro krašte Normandijoje, ten, kur gaminamas ledo vynas – Kanadoje, rožinio vyno krašte Provanse, amaronės gimtinėje Valpoličeloje, ir ten, kur gaminamas geriausias putojantis Italijos vynas – Frančiakortoje. „Turiu draugių kompaniją, su kuria kopiame į kalnus ir lankome vyndarius. Mėgstu derinti fizinį krūvį su geru atlygiu – nauja pažintimi su vyndariu, jo istorija, jo vynais“, – pasakoja ir priduria, kad vyno žinovų pasaulis jos gyvenimo būdą pakeitė. Estetika lėkštėje tapo kaip niekada svarbi, tokio pat svarbumo, kaip ingredientai bei maistinė vertė. „Vynas padaro gyvenimą gražesnį ir šiek tiek rafinuotesnį“, – įsitikinusi.
Dizainerei, gero maisto ir vyno žinovei Jurgitai Januškevičiūtei vyno kursai atskleidė nežinomų ir nepažįstamų dalykų – vyno klasifikaciją, vyno apeliacijas, vynuogių veisles, vertikalias ir horizontalias degustacijas, suteikė žinių apie vyno ir maisto derinimą bei geriausią kainos ir kokybės santykį. „Galiausiai pati sau atsakiau į klausimą, koks vynas patinka, kokį mėgstu“, – sako Jurgita.
Menininkei atrodo, kad mokslų galėjo būti ir daugiau: kai jie baigėsi, norėjosi dar. „Prisipažįstu, prasto vyno nebegaliu gerti. Skirti ir atpažinti visus vynus – sunku, tačiau klasikinius ir savo mėgstamus – skiriu“, – sako Jurgita ir tikina, kad atrasti naujus skonius, spalvas ir kvapus yra nepaprastas malonumas.
TV3 televizijoje orų pranešėja dirbusi, o šiandien į golfo žaidimą pasinėrusi keturių vaikų mama B. Šaltytė-Belousovienė domėtis vynu pradėjo seniai. „Vis paskaitydavau „Vyno žurnalą“, aplankydavau „Vyno dienas“, matyt, nejučia įsitraukiau į šitą kultūrą, – šypsosi Birutė ir pasakoja iš nežinojimo pridariusi visokiausių klaidų. – Buvo laikas, kai sakėme, kad nemėgstame vyno iš „Chardonnay“ vynuogių, tačiau iš tiesų nė nežinojome, kokį vyną iš tokių vynuogių galima pagaminti.“
Someljė mokykloje radusi vyno mėgėjų kursus Birutė juos lankė kartą per savaitę. „Jie man davė labai daug, – neabejoja. – Išmokau atskirti vynus, derinti juos prie maisto. Kartais turiu gero vyno, tuomet galvoju, kokį patiekalą prie jo pagaminus. Daug ir plačiai sužinojau apie vyno kultūrą, apie tai, kaip ir kur jis gaminamas.“
Šiandien Birutės šeima savo keliones planuoja taip, kad jose būtų galima pažaisti golfą ir aplankyti žinomą ar tame regione išsiskiriančią vyninę. „Gal kažkam mūsų pomėgis atrodo keistas, tačiau man atrodo, kad ugdyti vyno vartojimo kultūrą šeimoje yra būtina. Viena yra gerti, o visai kas kita – ragauti, uosti, mėgautis. Tą mes ir darome,“ – sako B. Šaltytė-Belousovienė.
Vyno mėgėjų kurso, o ir visų vyno gerbėjų susitikimas vyks gegužės 5–6 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. „Vyno dienos“ – didžiausia vyno paroda Baltijos šalyse, organizuojama nuo 2005 metų. Daugiau informacijos čia.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
J. Statkevičiaus mama Vanda: Prancūzijoje jis būtų milijonierius!6
„Paryžiuje jo visi laukia, o čia niekas nenori, niekas nesidomi ta mada. Žmonės gaili pinigų, nepalaiko, tai kaip jam gyventi? Prancūzijoje jis seniai būtų milijonierius“, – jau šį pirmadienio vakarą LNK gyvenimo būdo laidoj...
-
Kalėdinė magija jau gaubia pasaulio miestus
Nepaisant visos komercijos, Kalėdų magija jau gaubia įvairiausius pasaulio miestus – nuo Kopenhagos ir Vienos iki tolimojo Honkongo ir net Tokijo. Nors iki tikrųjų Kalėdų dar visas mėnuo, jų gerbėjai jau švenčia. ...
-
Tarpiniai rezultatai: Bazelio rinkėjai pritarė 2025-ųjų „Eurovizijos“ finansavimui1
Šveicarijos Bazelio miesto rinkėjai sekmadienį pritarė, kad 2025-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursui surengti būtų skirta beveik 38 mln. eurų, rodo tarpiniai rezultatai, gauti netrukus po balsavimo pabaigos. ...
-
J. Statkevičiaus sėkmės paslaptys: į kolekcijos pristatymą Paryžiuje vežėsi švęstą vandenį11
Vienas garsiausių Lietuvos dizainerių Juozas Statkevičius dar ne taip seniai pribloškė savo gerbėjus surengęs naujosios kolekcijos pristatymą Paryžiuje, o vėliau jį pakartodamas ir Vilniuje. TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ ži...
-
U. Siparės namuose jau sužibo įspūdinga eglė: nuo šiol mane vadina Kalėdų ambasadore17
„Didelio netikėtumo čia nėra – pas mane visada Kalėdos atkeliauja anksti“, – juokėsi jau šventiškai namus pasipuošusi televizijos laidų vedėja, naujoji LNK projekto „Kaukės“ detektyvė Ugnė Sipa...
-
Kam važiuoti į Laplandiją, jei turime Palangą?!3
Nuo jaukių vakarienių, pramogų šeimai iki energingų renginių ir fejerverkų – šventiniu laikotarpiu Palanga stengiasi patenkinti kiekvieno poreikius. Šiųmetis švenčių laukimas mylimiausiame kurorte prie jūros bus pers...
-
E. Dragūnas prisiminė skandalą sukėlusią frazę: man neleido nei pasisakyti, nei pasiaiškinti
2022 metais prasidėjus karui Ukrainoje, grupės „SEL“ lyderis Egidijus Dragūnas socialiniuose tinkluose pareiškė, jog šis žmonių gyvybes pasiglemžiantis reiškinys – „natūralus planetos išvalymas“...
-
A. Švilpauskas ir A. Oleinik atliko DNR tyrimą: norėjo įsitikinti, ar ne broliai3
Lietuvos muzikos padangėje: naujas duetas, kokio muzikos mylėtojai jau seniai nematė ir negirdėjo! Du žinomi atlikėjai: Arnas Švilpauskas ir Anatolijus Oleinik suvienijo jėgas pasivadindami „NeBroliais“, dueto gimimui pasirinkdami tra...
-
Šveicarai balsuos dėl finansavimo 2025-ųjų „Eurovizijai“2
Bazelio rinkėjai sekmadienį spręs, ar galima išleisti dešimtis milijonų eurų viešųjų lėšų 2025-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursui organizuoti – oponentai šią galimybę vadina viešųjų i&s...
-
L. Suodaitis: maisto išmetimas man yra didelė nepagarba gamtai ir įdėtam darbui6
Žinomas verslininkas, LNK projekto „Kaukės“ penktojo sezono komisijos narys Laurynas Suodaitis neslepia – kulinarija yra jo aistra, tačiau maisto švaistymo problema jam kelia ne tik nerimą, bet ir daugybę klausimų. Kodėl pasauli...