Vilniuje džiazas skamba vis dažniau

„Mona meili džiazus“ (žem. Mano meilė džiazas) – taip pavadintas neeilinis penketo džiazo atstovų koncertas klausytojais užpildė visą muziejaus salę. Trečiadienio vakarą Vilniaus Venclovų namuose-muziejuje skambėjo modernaus džiazo garsai.

Neilgas, tačiau įspūdingas ansamblio „Aprašymas“ pasirodymas parodė, kaip ekspresyviai gali lietis meilė muzikai.

Jau ne pirmą kartą avangardinio džiazo pasirodymui susibūrė keturios ryškios džiazo muzikos pasaulio asmenybės: kontrabosistas Vytis Nivinskas, saksafonistas Dovydas Stalmokas, trimitininkas Dominykas Vyšniauskas bei prieš mėnesį iš Niujorko parvykęs žymus avangardinės muzikos atstovas, būgnininkas Dalius Naujokaitis. Klausytojus nustebino ir netikėtai prie ansamblio prisijungusi, kartu koncertavusi pirmą kartą – Ana Čekasina. Iš Maskvos atvykusi džiazistė pritarė vokalu.

Koncertas žemaitiškai pavadintas ne be reikalo: žemaitiška dvasia muzikantams itin artima, mat net du iš jų - Dominykas Vyšniauskas ir Dovydas Stalmokas yra žemaičiai. Tiesa, po koncerto džiazistai išdavė ir tikrąją jų žemaitiško ansamblio pavadinimo istoriją:

„Paskambino kartą Petras Vyšniauskas (red. legendinis Lietuvos džiazo muzikantas, gimęs Plungėje, ansamblio nario, Dominyko Vyšniausko tėvas) su klausimu ar norėčiau savo kvartetu pagroti koncerte Vienoje?, - pasakojo D. Stalmokas, - Aišku, kad noriu, atsakiau. Turėjau P. Vyšniauskui nusiųsti mūsų grupės aprašymą ir kadangi mes visada su juo bendraujame žemaitiškai, laišką pavadinau: „Aprašymaa“. Jis, pasirodo, tokį laišką ir nusiuntė koncerto organizatoriams. Jau koncerto metu, kada buvo kviečiami į sceną, išgirdome mus pristatant taip: Das ist Gruppe „Aprašymaa“. Taip ir gavosi pavadinimas“.

Ansamblio nariai paaiškino ir tai, kodėl koncertui pasirinko tokią ankštą erdvę, Venclovų rūmus-muziejų: „Rūmus pasirinkome todėl, kad kad čia yra labai faina vieta, labai šilta atmosfera. Neseniai teko čia groti ir man labai patiko“, - sakė D. Stalmokas. Jam pritardamas V. Nivinskas juokėsi: „Čia turime pažystamų. Tai yra faina, toks įspūdis, lyg būtume namuose“.

Grupės vaikinams savo grojamą muziką apibūdinti sunku, matyt, ji išties neapibūdinama. Jie mano, kad tai ir yra aprašymai. „Nežinau...Kaip kas nori, taip ir gali būti. Čia daug improvizacijos, kai kurie elementai susitarti, kai kurios melodijos paprastos. Tačiau daugiau mažiau viskas yra improvizacija“, - koncerto niuanasus aiškino D. Naujokaitis. Užtat, repetuoti šiam džiazistų ansambliui reikia nedaug: „Vakar repetavome vieną kartą. Gal dvi valandas“, - juokėsi vyrai.

Vakaro svečias, maskvietė Ana Čekasina papildė mūsų trumpą pokalbį: „Buvo puiku groti su šia grupe. Tai tikrai nuostabūs muzikantai, su jais groti įdomu. Tai buvo pirmas kartas, kai teko groti ir su Dominyku, nors su kitais grupės nariais koncertavusi esu. O puiku todėl, kad man labai artima jų muzika, visiškai atitinka mano muzikinius įsitikinimus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Zemaitiska chaltura...

džiazuojanti kiaunytė

džiazuojanti kiaunytė portretas
Labai faina, kad rašote apie džiazą - ir dar su tokia šiluma. Vilnius turi būti Lietuvos Jazzo sostinė!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių