Šventės renginių puokštėje – Klaipėdos kompozitorių muzika (programa)

Visi besidomintys Klaipėdos kompozitorių kūryba kviečiami trečiadienį į Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salę.

Muzikos teorijos ir istorijos (MTI) katedra, pažymėdama Klaipėdos universiteto Menų fakulteto 40 metų gyvavimo sukaktį, rengia savo kolegų – kompozitorių kūrinių koncertą, kuris įsilies į gausią šventinių renginių programą.

Muzikologės Rūtos Vildžiūnienės žodžiais, turbūt sunku būtų įsivaizduoti Klaipėdos miesto meninį ir intelektualinį gyvenimą be čia jau daugiau ar mažiau kaip keturis dešimtmečius gyvenančių ar gyvenusių muzikų, akademinės bendruomenės narių ir menininkų – kūrėjų palikto pėdsako. Šis laikotarpis pasižymėjo savo dinamika, kuriai nestigo pakilimų ir atoslūgių. Gyvybinga energija sklido iš aukštosios institucijos (kuri ne kartą keitė pavadinimą), sugebėjusios prisivilioti jaunus ir perspektyvius menininkus – pedagogus.

Ryškų meninės veiklos sujudimą mūsų mieste regime nuo 1971 m., kai, prof. V.Jakelaičio iniciatyva įsteigus Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetus, į uostamiestį buvo pasikviesti įvairių sričių profesionalai, specialistai, pedagogai, tarp jų ir muzikologai bei kompozitoriai. Kiekvienas iš dėstytojų ėmėsi ne tik pedagoginės, bet ir aktyvios, sau artimos meninės, kūrybinės ar mokslinės veiklos. 1979 m. buvo įkurtas Lietuvos kompozitorių sąjungos Klaipėdos skyrius. Jo pagrindą sudarė tuomečiai MTI katedros dėstytojai kompozitoriai J.Domarkas, J.Paulikas, P.Fledžinskas ir muzikologės D.Kšanienė, M.Kazakevičienė bei A.Žiūraitytė. Laikui bėgant ir katedrai plečiantis, pasikviesti tuomet jauni ir ambicingi, o vėliau Lietuvoje pripažinti menininkai – kompozitoriai O.Narbutaitė, Z.Virkšas, R.Šileika, N.Mūdraja-Eager, A.Remesa bei muzikologai D.Petrauskaitė, D.Ūsaitė, G.Misiukevičienė, O.Sotnikovas ir kiti. Per pirmuosius 20 katedros gyvavimo metų pedagogų daugėjo. Kiekvienas iš paminėtų muzikologų, pasirinkę sau tinkančią tyrimų sferą, kruopščiai darbavosi savo srityje, palikdami spausdintus darbus, kuriuose gvildeno atitinkamas temas – istorines, teorines, etnologines, metodologines.

Vykstant aukštojo mokslo reformai ir keičiantis įstatymams, MTI katedra neišvengė permainų ir per pastarąjį dešimtmetį labai sumažėjo. Todėl tikėtis tokio vaisingo periodo, kuris apėmė devintąjį praėjusio ir pirmąjį šio amžiaus dešimtmetį kažin ar bebūtų galima. Prisiminti ir paminėti verta vien tuomet organizuotą šiuolaikinės muzikos „Marių klavyrų” festivalį, sutelkdavusį miesto kompozitorių ir menines atlikėjų pajėgas, taip pat rengtas konferencijas „Muzikos meno idėjos ir keliai”.

Klaipėdoje dirbusių ir tebedirbančių kompozitorių kompozicijos skambėjo ir skamba ne tik Lietuvoje, bet ir plačiai užsienyje. Įvairių festivalių, koncertų, autorinių vakarų metu pristatoma kūryba leidžia pamatyti gyvai pulsuojantį ir kintantį procesą. Jame galima pastebėti kūrėjų meninės raiškos įvairovę, emocinio, dvasinio pasaulio niuansus, atsekti komponavimo principų kaitą, tam tikras idėjų ir technologijų madas. Kuriančių  menininkų gyvenimas, derinant jį su pedagoginiu darbu, nėra lengvas. Todėl džiaugiamės galėdami išgirsti ir įvertinti seniai ar naujai sukurtus ir brandžius jų opusus.

Lapkričio 16 d. koncerte skambės penkių autorių, dabar ir anksčiau MTI katedroje dirbusių kompozitorių kūriniai. Tai A.Remesos 5 dalių siuita “Stigmos” fortepijonui, atl. J.Karosaitė-Karosevičiūtė; J.Domarko “Preliudas ir fuga” fortepijoniniam duetui, atl. T.Romaškina ir A.Daunoravičiūtė;  J.Pauliko “Variacijos 2006-ųjų vasaros tema”, atl. instrumentinis trio: A.Kuraitė (fleita), A.Kaziukaitienė (altas) ir V.Purlytė (klavesinas) ir išplėtota lietuvių liaudies daina “Kalni rugiai”, atl. choras “Aukuras”; R.Šileikos “Snieguoto pasaulio melodija” sopranui, fleitai, altui ir klavesinui, ž. S.Gedos, solistė J.Butkytė (sopranas) ir “Diptikas” chorui, ž. D.Teišerskytės; Z.Virkšo “Laiškai į jūrą”, ž. O.Dovydavičiūtės-Pučenios.

Koncerte dalyvaus Klaipėdos universiteto Menų fakulteto dėstytojai, studentai, taip pat ir miesto atlikėjai. Chorui „Aukuras” (meno vadovas A.Vildžiūnas) talkins džiazo pianistas S.Šiaučiulis.

Menų fakulteto 40-mečiui

Lapkričio 11 d. 18 val. –   Džiazo muzikos katedros dėstytojų, studentų ir absolventų jungtinio orkestro koncertas Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).

Lapkričio 12 d. 18 val. – Dainavimo katedros dėstytojų koncertas KU Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4).

Lapkričio 13 d. 12 val. – Šv. Mišios. Sakralinės muzikos koncertas Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje (Rumpiškės g. 6).

Lapkričio 15 d. 18 val. –   Chorinės muzikos koncertas KU Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4). 

Lapkričio 16 d. 18 val. –   Muzikos teorijos ir istorijos katedros kompozitorių kūrybos koncertas KU Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4).

Lapkričio 16 d. 15 val. –   Dailės katedros studentų darbų parodos atidarymas KU Menų fakulteto „Koridoriaus galerijoje“ (K.Donelaičio g. 4).

Lapkričio 18 d. 17 val. – Menų fakulteto 40-mečio šventinis koncertas KU Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4).

Lapkričio 17 d. 18 val. – ritmo ir dainos spektaklis „Gaidos“ (rež. prof. V.Masalskis, kompoz. N.Sinkevičiūtė, scenograf. R.Valčik) KU Menų fakulteto Mokomajame teatre (K.Donelaičio g. 4).

Lapkričio 24 d. 18 val. – spektaklis pagal B.Friel „Filadelfija, aš atvykstu“ (rež. pedag. D.Meškauskas, R.Šaltenytė)                      KU Menų fakulteto Mokomajame teatre (K.Donelaičio g.4)

Lapkričio 26 d. 16 val. –   Liaudies muzikos katedros absolventų vadovaujamų kolektyvų koncertas KU Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4).

Gruodžio 15 d. 18 val. –    Pučiamųjų ir styginių muzikos katedros solistų ir ansamblių koncertas KU Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Vilniuje prasideda aktualios muzikos festivalis „Gaida“
    Vilniuje prasideda aktualios muzikos festivalis „Gaida“

    Vilniuje šeštadienį prasidės didžiausias Baltijos šalyse šiuolaikinės muzikos forumas – tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“. ...

  • Į Nacionalinio Kauno dramos teatro premjerą „Kartoteka“ atvyko kultūros atstovai ir politikai
    Į Nacionalinio Kauno dramos teatro premjerą „Kartoteka“ atvyko kultūros atstovai ir politikai

    Spalio 18-osios vakarą Nacionaliniame Kauno dramos teatre žiūrovai gausiai rinkosi į Gintaro Varno režisuotą premjerą „Kartoteka“. Tarp ištikimiausių teatro mylėtojų buvo galima sutikti daug garbių svečių. ...

    3
  • Išdalinti kasmetiniai „Atliekų kultūros“ apdovanojimai
    Išdalinti kasmetiniai „Atliekų kultūros“ apdovanojimai

    Trečiadienį vykusiame kasmetiniame renginyje išdalinti „Atliekų kultūros“ apdovanojimai. Devyniems tvarumo puoselėtojams buvo įteiktos statulėlės. ...

  • Maldos namus pavertė kūrybos oaze
    Maldos namus pavertė kūrybos oaze

    Evangelikų liuteronų maldos namuose architektė Edita Stankevičiūtė-Righetto suderino praeitį su dabartimi, pagarbą tradicijoms su savo amato meistryste ir modernumu. ...

    5
  • Tapytojas M. Valentukonis: ar tikrai paveiksle viskas yra taip gražu?
    Tapytojas M. Valentukonis: ar tikrai paveiksle viskas yra taip gražu?

    Kaunietis tapytojas Mantas Valentukonis – vienas iš penkių menininkų šiais metais dalyvaujančių konkursinėje „JCDecaux premijos 2024“ parodoje, kurioje atrenkami dalyvauti įdomiausi pradedantys Lietuvos jaunieji menininkai...

    5
  • Skrydis į vaizduotės planetą
    Skrydis į vaizduotės planetą

    Kauno valstybinis lėlių teatras (KVLT) naująjį kūrybinį sezoną pradėjo premjera „Kas čia?“ (koprodukcija su „Laibaiteatru“), kurią režisavo Agnė Sunklodaitė. Režisierė lėlių teatre jau save išbandžiusi – s...

  • Nepamirštamas laikas su maestro L. Truikiu
    Nepamirštamas laikas su maestro L. Truikiu

    Šiais metais Lietuva žymi dailininko ir scenografo Liudo Truikio 120-ąsias gimimo metines (1904–1987). Nacionalinis M. K. Čiurlionio muziejus rengia maestro kūrybos parodą „Liudas Truikys. Menas yra auka Kosmoso lygsvarai“. ...

    4
  • Receptai tapybos bienalei
    Receptai tapybos bienalei

    Skamba keistai, tačiau XVIII Vilniaus tapybos trienalės, kuri pasaulį išvydo dar 1969 m., svarbiausioji paroda šiuo metu vyksta Kaune, Paveikslų galerijoje. Antras paradoksas turbūt tas, kad joje, nepaisant spaudos pranešimuose tarp e...

    1
  • „Egomašina“ ir jos užtamsinti langai
    „Egomašina“ ir jos užtamsinti langai

    Alternatyviojo roko grupė EGOMAŠINA gegužę išleido savo naują albumą „Nejuokinga“. Visada pozityvumu, ironija, humoru ir energija trykštanti grupė, o staiga jiems nejuokinga. Kodėl? Tai aiškinomės su grupės nari...

  • Benediktinių bažnyčios vertybės
    Benediktinių bažnyčios vertybės

    Kauno arkivyskupijos muziejuje atidaryta paroda „Kauno Šv. Mikalojaus (benediktinių) bažnyčios palikimas“, kurioje galima išvysti XVII–XX a. bažnyčios interjero meno vertybių. ...

Daugiau straipsnių