Su „Šikšnosparniu“ į Klaipėdos muzikinį teatrą grįžta linksmybės

Jau šį savaitgalį Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras publiką pakvies į valsų karaliumi tituluojamo Johanno Strausso operetės „Šikšnosparnis“ atnaujinimo premjerą. Po metų pertraukos į sceną sugrįžusiame spektaklyje – nauji pagrindinių operetės personažų veidai.

Visas pasaulio scenas apkeliavusi XIX a. operetė, ne vieną kartą statyta ir Lietuvoje, uostamiesčio teatre pirmąkart pasirodė 2006-aisiais. Savitą modernią „Šikšnosparnio“ interpretaciją publikai tuomet pristatė dirigentas Stasys Domarkas, režisierius Ramūnas Kaubrys, choreografas Aurelijus Liškauskas, scenografas Artūras Šimonis ir kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė.

Žiūrovų pamėgtas spektaklis per šešerius metus buvo parodytas daugiau kaip 30 kartų. Su teatro lankytojais jis trumpam atsisveikino 2012-ųjų išvakarėse.

Šiuosyk atnaujintame „Šikšnosparnyje“ publika turės galimybę įvertinti naujomis spalvomis pražydusį Rozalindos personažą. Jį pirmąkart kuria solistės Judita Butkytė-Komovienė bei Aistė Širvinskaitė-Ruškienė. Sceninį gyvenimą pradės ir nauja kunigaikštienė Orlovska – be Aurelijos Dovydaitienės, ją nuo šiol įkūnys ir Natalija Urnikienė.

Kvies džiaugtis gyvenimu

Teatro vadovas režisierius R.Kaubrys neslėpė, jog sprendimas atnaujinti tam tikrus spektaklius yra tiesiogiai susijęs su teatro finansinėmis aplinkybėmis.

„Repertuare siekiame turėti įvairių žanrų ir formų spektaklių. Naują operetės pastatymą galime sau leisti nedažnai. Todėl teatro meno tarybos sprendimu po metų pertraukos į sceną sugrąžiname „Šikšnosparnį“, papildydami jį naujais solistais“, – dėstė R.Kaubrys.

Spektaklio statytojai žiūrovams pasiūlys šiuolaikinę J.Strausso „Šikšnosparnio“ interpretaciją. Paprastai lengvu, nerūpestingu muzikos ir teatro žanru laikoma operetė ne tik leis pasinerti į valsų ir linksmybių kupiną aukštuomenės gyvenimą, bet ir ironiškai bei žaismingai prabils apie meilę, santuokinę moralę, ištikimybę... Kur J.Straussas – ten ir linksmybės. Juk pats kompozitorius sakė: „Džiaukimės gyvenimu!“.

„Man, kaip kūrėjui, „Šikšnosparnis“ yra kita medalio pusė, lyginant, pavyzdžiui, su „Adata“, – pripažino kontraversišką muzikinę dramą narkomanijos tema šiemet Klaipėdos muzikiniame teatre pastatęs „Šikšnosparnio“ režisierius R.Kaubrys.  – Jei „Adata“ ne visiems žiūrovams pasirodė „patogi“, tai šis spektaklis yra jos priešingybė. Tie žiūrovai, kurie nori užsimiršti kasdienybėje, ieško pramogos, šventės sielai ir akims – čia tikrai tai ras“.

 Vokalistams – nepatogi

Atnaujintame J.Strausso „Šikšnosparnyje“ nuo šiol dainuos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistė J.Butkytė-Komovienė ir kviestinė solistė A.Širvinskaitė-Ruškienė. „Šikšnosparnyje“ jos atliks Henriko Aizenštaino žmonos Rozalindos vaidmenį. Solistė N.Urnikienė vaidins kunigaikštienę Orlovską. Dar keletas naujų įvedimų numatyta antraeiliuose vaidmenyse.

Sukūrusi Jurgos vaidmenį V.Ganelino miuzikle „Velnio nuotaka“, Kristos – muzikinėje dramoje „Adata“, šiuo metu Adinos vaidmenį G.Donicetti operoje „Meilės eleksyras“ ruošianti J.Butkytė-Komovienė pripažino, jog operetė jai – nauja patirtis.

„Šįkart teko išmokti vaidinti aukštuomenės damą, todėl savyje reikėjo rasti naujų savybių – santūrumo, rafinuotumo. Iki šiol mano kurti vaidmenys buvo labai ekspresyvūs. Jei kitų žanrų spektakliuose vaidyba turėdavo būti natūrali, tai operetėje visos žmogiškos savybės, charakterio bruožai ar titulai hiperbolizuojami, „perspaudžiami“, – aktorinėmis subtilybėmis dalijosi J.Butkytė-Komovienė.

Solistė taip pat pabrėžė, jog lengvu muzikos žanru vadinama operetė dainavimo požiūriu anaiptol tokia nėra. „Su kolegomis dažnai juokaujame, jog J.Straussas greičiausiai nemėgo vokalistų,  – šmaikštavo naujoji Rozalinda. – Iš tiesų, palyginti su kitų kompozitorių muzika, Rozalindos, Adelės ir kitų personažų partijos yra nepaprastai sudėtingos.“

Klasika tapęs XIX a. „popsas“

Rozalindos Aizenštain vaidmenyje atnaujintame „Šikšnosparnyje“ nuo šiol pasirodys ir operos solistė A.Širvinskaitė-Ruškienė, Klaipėdos muzikiniame teatre sukūrusi pagrindinį Andželikos vaidmenį G.Puccini vienaveiksmėje operoje „Sesuo Andželika“, Grafienės vaidmenį J.Strausso operetėje „Vienos kraujas“.

 „Šikšnosparnis“ – tai XIX a. „popsas“, tapęs klasika, – mano A.Širvinskaitė-Ruškienė. Tačiau tiek anuomet, tiek dabar žmonės, einantys į teatrą, tikisi tų pačių dalykų – gražios muzikos, įspūdingų vaizdų, kitaip tariant – atsipalaiduoti. O J.Strausso muzika būtent tokia ir yra – tai atokvėpis nuo darbų, šiuolaikinio gyvenimo tempo, įtampos, problemų. Tai šviesi, lengva, melodinga muzika poilsiui.“

J.Strausso operetėje „Šikšnosparnis“ pagrindinius vaidmenis atliks ir kiti klaipėdiečiams gerai pažįstami solistai. Henriku Aizenštainu taps Mindaugas Gylys ir Mindaugas Rojus, jo draugu Falku – Kęstutis Nevulis ir Virginijus Pupšys, kambarine Adele – Rasa Kazlauskienė ir Rita Petrauskaitė, Rozalindos gerbėju Alfredu – Deivydas Norvilas ir Tomas Pavilionis. Kaip įprasta operetėje, bus ir komikų. Kalėjimo prižiūrėtoją Frošą ir toliau vaidins Šarūnas Juškevičius ir Stasys Rezgevičius. Spektaklyje dalyvaus ir kiti teatro artistai, choras bei baletas.

Viena tobuliausių operečių

Terminas „operetė“ Vienoje pasigirdo XVIII a. viduryje ir reiškė nedidelę komediją su muzika ir šokiais, dažnai parodijinio pobūdžio. Tačiau, anot Imrės Kalmano, tik J.Strausso dėka operetė tapo „lengva, žvalia, optimistiška, sąmojinga, puošniai aprengta ir ryškiai skambančia muzikine komedija“.

„Šikšnosparnis“ (1847 m.) – trečioji, labai populiari ir viena tobuliausių J.Strausso operečių. Libreto ištakos yra tuo metu „geltonąja“ literatūra laikyta prancūzo R.Benedixo komedija „Kalėjimas“ ir gana populiarus H.Meilhaco ir L.Halevy vodevilis „Kūčios“. K.Haffneris ir R.Genѐe adaptavo libretą savaip, suteikdami jam nesunkiai atpažįstamą Vienos koloritą.

Operetės fabula – apgavystė, nes svarbiausia linksmybės ir valsai. O neištikimybės, kalėjimo klausimus galima spręsti rafinuotai ramiai. Aistringas medžiotojas Henrikas Aizenštainas savo žmoną Rozalindą vadino miela, bet jau perskaityta knyga. O Rozalinda, pasitelkusi gudrumą ir moterišką žavesį, sugebėjo įrodyti lengvabūdžiam vyrui, kad šis knygą skaitė paviršutiniškai, o gal net praleido pačius įdomiausius jos puslapius...

Atnaujinta J.Strausso operetė „Šikšnosparnis“ Klaipėdos muzikiniame teatre žiūrovų lauks balandžio 5, 6, 20 d. 18.30 val., balandžio 21 d. 17 val. Bilietai – po 27, 37 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių