Laisvajame teatre – šiuolaikinė Lolitos istorija

Šįvakar 18 val. Klaipėdos lėlių teatre savo pirmąjį premjerinį spektaklį parodys Laisvasis teatras. Taip jį pavadino kūrybai susibūrę jaunieji uostamiesčio teatro menininkai.

Laisvasis teatras publikai prisistatys monospektakliu jaunimui „Sudie, derintojau!“. Jį pastatė šio teatro „krikštatėvis“ Klaipėdos universiteto dėstytojas ir režisierius Nerijus Gedminas. Sako, negalėjęs atsisakyti, nes naujojo teatro steigėjai - jo buvę mokiniai ir studentai.

N.Gedminas džiaugėsi, kad uostamiesčio jaunieji teatralai nelaukia, kol visai sugrius Dramos teatras, ar kol gaisrininkai uždarys saugumo reikalavimų neatitinkantį Muzikinį teatrą. Jie užkariauja naujas teritorijas, griebiasi dar neliestų temų.

Laisvasis teatras debiutuos monospektakliu „Sudie, derintojau!“ pagal šiuolaikinio rusų dramaturgo Vadimo Levanovo pjesę. Jame vaidina Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos abiturientė Augustė Pociūtė. Ji - režisierės Rimutės Svytytės auklėtinė, nuo mažens lanko „Trepsės“ studiją ir vaidina. Šiuo atveju, N.Gedmino teigimu, svarbiausia, kad tai ne tik talentinga mergina, bet ir to paties amžiaus, kaip jos vaidinamas personažas.

Pjesės „Sudie, derintojau!“ herojė - paauglė iš turtingos šeimos, kuri pasakoja apie didžiausią savo dar neilgo gyvenimo nuotykį - meilę pianinų derintojui. Merginai dar sunku suprasti ir iki galo įvertinti tai, kas su ja atsitiko. Aišku tik tai, kad visi tie įvykiai negrįžtamai pakeitė jos ir su ja susijusių žmonių likimus. Šiuolaikinė Lolitos istorija, pasakojama spektaklio herojės lūpomis, - nuoširdi, intymi ir tikra.

„Ariam, repetuojam, ir kinkos dreba abiems - ir jaunajai aktorei, ir man, - prisipažino prieš premjerą režisierius. - Vis dėlto tai naujo kolektyvo debiutas ir, manau, kad nuo premjeros daug kas priklausys. Norime kalbėtis jaunimui aktualiomis temomis jų bendraamžių lūpomis. Tai sunkus, nepatogus teatras, kartais šokiruojantis, ypač vyresnius žiūrovus. Bet paperkantis nuoširdumu ir autentiškumu.“

Naujasis spektaklis, N.Gedmino žodžiais, tai paauglės merginos išpažintis, pasakojimas apie bundantį moteriškumą, pirmąją meilę. Pjesės herojė negaili kritiškų pastabų vyresniajai kartai dėl jos silpnumo, veidmainiškumo. Merginos požiūris bus gerai atpažįstamas jauniesiems žiūrovams, įsitikinęs spektaklio režisierius.

Spektaklis „Sudie, derintojau!“ bus rodomas Klaipėdos lėlių teatre sausio 8 ir 15 dienomis 18 val.  Bilietai - po 10 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių