Panevėžio mero R. M. Račkausko byloje baigta apklausa, bus skelbiami mirusio M. Vaupšo parodymai

Panevėžio miesto mero Ryčio Mykolo Račkausko ir jo buvusios patarėjos Gintarės Maskoliūnienės baudžiamojoje byloje Apeliacinis teismas ketvirtadienį baigė viešųjų pirkimų specialistės apklausą.

Kitame posėdyje birželį bus skelbiami trečiojo kaltinamojo – mirusio reklamos agentūros vadovo Mariaus Vaupšo parodymai. Jo atžvilgiu baudžiamoji byla buvo nutraukta jam mirus.

Panevėžio miesto vadovas byloje kaltinamas per savo patarėją G. Maskoliūnienę davęs neteisėtų nurodymų savivaldybės tarnautojams, taip siekęs, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku M. Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

Ketvirtadienį ir anksčiau vykusiame teismo posėdyje balandį buvo apklausta Viešųjų pirkimų tarnybos Pirkimų valdysenos skyriaus vedėja Gema Petronytė. Ši specialistė teikė vertinimus byloje.

Ji teigė, kad viešųjų pirkimų laimėtoju UAB „Alora“ buvo nustatyta neteisėtai, palankesnės sąlygos sudarytos vienam pirkėjui. „Aloros“ konsultantu buvo aukščiau minėtas M. Vaupšas.

ELTA primena, kad 2023 m. sausį Apeliacinis teismas panaikino pirmos instancijos teismo nuosprendį ir išteisino Panevėžio miesto merą R. M. Račkauską ir jo patarėją G. Maskoliūnienę dėl piktnaudžiavimo. Tačiau tų pačių metų gruodį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas bylą grąžino Apeliaciniam teismui nagrinėti iš naujo.

Šiaulių apygardos teismas 2022 m. sausį R. M. Račkauską ir G. Maskoliūnienę buvo pripažinęs kaltais dėl to, kad, jie būdami valstybės tarnautojais, veikdami bendrininkų grupėje, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdami asmeninės naudos R. M. Račkauskui.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu buvo pripažinta, kad Panevėžio miesto meras, talkinant savo patarėjai G. Maskoliūnienei, davė neteisėtus nurodymus Panevėžio miesto savivaldybės administracijos tarnautojams.

Anot teisėsaugos, buvo siekiama, kad Panevėžio miesto savivaldybės administracijos organizuojamus viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų konkursus laimėtų su M. Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“. Su M. Vaupšu iš anksto buvo suderintos perkamų paslaugų apimtys, techninės specifikacijos, paslaugų kainos.

Be to, bylos duomenimis, esą buvo susitarta ir dėl tolesnio bendradarbiavimo, tai yra kad Panevėžio miesto savivaldybės administracija ir ateityje iš M. Vaupšo atstovaujamos bendrovės pirks konsultacines paslaugas.

Prokuratūra teigia, kad be oficialiai savivaldybės nupirktų paslaugų, R. M. Račkauskui buvo suteikta ir asmeniškai, kaip politikui, naudingų konsultacijų ruošiantis 2019-ųjų metų savivaldybių merų rinkimams.

Panevėžio vadovas kaltintas per savo patarėją G.Maskoliūnienę davęs neteisėtų nurodymų savivaldybės tarnautojams, taip siekęs, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

R. M. Račkauską ir G. Maskoliūnienę anksčiau nuteisęs Šiaulių apygardos teismas teigė, kad nusikalstamus veiksmus patvirtina jų tęstinis bendravimas su M. Vaupšu.

„Kaip matyti iš bylos duomenų, iki antrojo viešojo pirkimo R. M. Račkauskas ir G. Maskoliūnienė su M. Vaupšu pokalbių ir susirašinėjimų metu susitarė tęsti bendradarbiavimą, jog paslaugos toliau bus perkamos iš M. Vaupšo atstovaujamos UAB „Alora“, – rašoma teismo nuosprendyje. Vėliau šis nuosprendis buvo panaikintas, o R. M. Račkauskas ir G. Maskoliūnienė – išteisinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vo ...BLT ...lietuvos teisesmauka sudarius sutarty su

vo ...BLT ...lietuvos teisesmauka sudarius sutarty su  portretas
Belzebubu.... is anapilin isejusiu , velniai ima liudininku parodymus ir siuncia tiesiiai y AT teisejams ir gen.prokurorei...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių