Dangės krantinėje norėtų įamžinti jūrų kapitonus

Lietuvos šauliai išeivijoje rodo iniciatyvą įamžinti tarpukario karo jūrininkus, Lietuvos karinių jūrų pajėgų kūrėjus, jūrų kapitonus Antaną Kaškelį ir Povilą Julių Labanauską. Dangės krantinėje Klaipėdoje jiems siūloma pastatyti atminimo ženklą – paminklinį knechtą.

Į Krašto apsaugos ministeriją (KAM) ir karinių jūrų pajėgų (KJP) vadą kreipėsi Lietuvos šaulių sąjungos išeivijoje centro valdybos narys Ernestas Lukoševičius, iškėlęs mintį, kad „padėkoti žmonėms, kurie savo darbais prisidėjo prie Lietuvos suvereniteto pajūryje, niekada nebus per daug“.

„Tokių žmonių kategorijai priskirtini Lietuvos KJP kūrėjai A. Kaškelis ir P. J. Labanauskas – skirtingo amžiaus ir kartų profesionalūs karininkai, bet siekę to paties – stiprinti kariuomenę, saugoti valstybės jūrų sienas. Abiem anais laikais buvo lemta ugdyti jaunuosius jūrininkus, vadovauti karo laivui „Prezidentas Smetona“, – rašoma rašte KAM.

Šių metų birželio 12-ąją sukako 80 metų po A. Kaškelio mirties.

E. Lukoševičiaus teigimu, ta proga verta atsiminti iškilų jūrininką ir įamžinti jo atminimą ten, kur jis kažkada tarnavo – būtent Klaipėdoje.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą iš A. Kaškelio laivo „Prezidentas Smetona“ pareigas perėmęs P. J. Labanauskas irgi vertas pagarbos – tai jis išsaugojo šio laivo vėliavą, kuri prieš kelerius metus buvo perduota Lietuvos jūrų muziejui.

E. Lukoševičiaus siūlymu, būtų gražu, jei Dangės krantinėje atsirastų dar vienas paminklinis knechtas – atminimo ženklas pirmiesiems Lietuvos jūrų karininkams A. Kaškeliui ir P. J. Labanauskui.

„Paminkliniu knechtu vertėtų įamžinti ir paskutinę „Prezidento Smetonos“ švartuotės vietą Šventosios uoste, kur jis stovėjo iki sovietinės okupacijos po to, kai Vokietija 1939 metais aneksavo Klaipėdos kraštą. Jeigu KAM, Lietuvos KJP imtųsi tokios iniciatyvos, neabejojame, kad tam pritartų Klaipėdos ir Palangos savivaldybės“, – viltį išreiškė idėjos iniciatorius E. Lukoševičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
kokius kapitonus...visus kelia iš numirusių.. šiais laikai nebeliko nieko -nei laivų nei kapitonų ...pritariu pirmam komentarui )

Prie Jūreivystės mokyklos

Prie Jūreivystės mokyklos portretas
statykit tokius paminklus arba prie uosto ,,praxadnosios"o ne grūskit į tas krantines. Jau tiek privaryta visokio vizualo kad kojos nėr kur pastatyt. Ir gaublys su spynom jaunavedžiams, ir undinė, prie Kruizų - irgi jau užtenkamai..Dangės skveras iš viso ,,sudirbtas'' visokiu paminklinių akmenų ir ,,pufikų", išskyrus vieną krantinę einančia nuo Tilto iki skvero pabaigos Kokie tie mūsų miesto architektai kad vis žiūri prikimšti ten kur jau seniai visko užtenka?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių