Pajūrio miškuose – nemalonūs pėdsakai: neretai poilsiautojai čia atlieka gamtinius reikalus

Miškai prie Klaipėdos, kurių takais klaipėdiečiai kasdien pėdina prie jūros, yra ir kvapnūs, ir gražūs. Tik kai kuriems jie – dar ir vieta nusilengvinti.

Prieš kelerius metus prie Girulių plento įrengus naujas automobilių aikšteles, nuo jų link jūros miške poilsiautojai pramynė takus. Jais eidami į paplūdimius žmonės turi galimybę pasimėgauti natūralia gamta, miško ošimu bei kvapais.

Nereikia būti pėdsekiu, kad iš numestos popierinės servetėlės suprastum, kodėl miške jas kažkas palieka. Akivaizdu, kad miške neretai tupiama atlikti gamtos reikalų. Čia paliekamos ir tai išduodančios servetėlės.

Tik keista, kad būtent miške yra tupinėjama, juk tualetai dabar stovi prie kiekvienos automobilių aikštelės ir prie daugelio takų, vedančių į paplūdimį.

Pajūrio juostoje tvarkos žiūri „Klaipėdos paplūdimių“, Pajūrio regioninio parko darbuotojai, miškininkai bei savivaldybės samdomos įmonės. Tiesa, panaudotų popierinių servetėlių rinkti į mišką nė vienos jų darbuotojai neina.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius pasirūpina, kad oficialiuose takuose pastatytos šiukšliadėžės būtų laiku ištuštinamos ir švarios.

Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio vadovas Tomas Zaleckis paaiškino, jog biotualetus, kuriuos matome pajūrio miškuose, nuomoja urėdija. Karštomis dienomis jų priežiūra ir valymas dar labiau suintensyvinamas.

Tai žmonių kultūros reikalas.

Kartais po apžiūros paaiškėja, kad kai kuriais biotualetais žmonės visiškai nesinaudoja, tada juos nusprendžiama perkelti į kitas vietas.

„Tai žmonių kultūros reikalas. Mūsų darbuotojai ne tik prižiūri mišką, bet ir renka šiukšles, ypatingą dėmesį skiriame didesniems kiekiams atliekų, išverstų miškuose. Pastebime, kad pajūrio miškuose tokių šiukšlynų randama vis mažiau. Kol kas jų vis dar aptinkama apie Šernus, Dituvą, netoli Klaipėdos. Grįžtant prie servetėlių, niekam nemalonu jas rinkti – nežinai, kam jos buvo panaudotos. Jas turėtų susirinkti tas, kas jas ten panaudojo“, – patikino T. Zaleckis.

Miškininkams kur kas didesnį nerimą kelia rūkalių numetamos nuorūkos.

Jie turi darbo ir apsaugodami Olando Kepurės skardžio medžius, nes įrengus patogesnius šią vietą pasiekti medinius takus, žmonių srautas padidėjo. Lankytojų yra tiek daug, kad vaikštinėdami jie apnuogino ant skardžio vos besilaikančių medžių šaknis. Būtent šioje vietoje miškininkai šią vasarą turės daug darbo.

Viena džiugina, kad šią vasarą, nepaisant didelių karščio bangų, vis palyja, o lietus suardo ir miške numestas popierines nosinaites.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tualetu mažai

Tualetu mažai portretas
Tai kur daryti jei reikalas rimtas kitiem ligos

Ufa

Ufa portretas
Tualetu truksta ,nera masinu stovejimo aiksteleje, pliaze .....ner tvarkos

rado miške žaliasis kakulį:

rado miške žaliasis kakulį: portretas
pauostė, paragavo - tikrai. Tai kakulis.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių