Klaipėdos rajonas pradeda daugiafunkcio centro su mokykla ir darželiu statybas

Klaipėdos rajono savivaldybės investicijos į švietimo įstaigų plėtrą ir toliau auga. Šiandien įkasta simbolinė kapsulė ateities kartoms būsimo daugiafunkcio centro pamatuose Sendvaryje, Trušeliuose. Čia per artimiausius porą metų iškils net 8 tūkstančių kvadratinių metrų pastatas, kuriame veiks mokykla ir darželis. Taip pat atsiras universali sporto, treniruoklių ir kultūros salės, bus įrengtos bibliotekos patalpos, taip sukuriant ir kultūros bei sporto erdves čia įsikūrusiems gyventojams. Tikimasi, kad šis daugiafunkcis centras taps centru seniūnijos, kuri yra sparčiausiai auganti visame Klaipėdos rajone.

Sendvario daugiafunkcio centro statybos – vienas stambiausių Klaipėdos rajono savivaldybės vykdomų projektų. Seniūnijoje, kurioje yra didžiausias švietimo įstaigų poreikis, statyboms pasibaigus bus sukurta šimtai papildomų vietų darželinukams ir mokiniams. Naujoje mokykloje galės mokytis 550 mokinių, o darželis priims 230 vaikų.

Taip pat bus sukurta ir visa reikalinga lauko infrastruktūra su mini futbolo, rankinio aikštele, krepšinio ir tinklinio, lauko teniso ir padelio aikštelėmis, lengvosios atletikos užsiėmimams reikalinga infrastruktūra ir lauko treniruokliais.

Daugiafunkcis centras statomas viešos ir privačios partnerystės būdu. Sutartis su privačiais investuotojais pasirašyta penkiolikai metų. Rangovas įsipareigojo suprojektuoti ir pastatyti centrą, o savivaldybė jį išsimokėti per dvylika metų, kasmet mokėdama po maždaug 2,9 mln. eurų. Viso projekto vertė siekia daugiau nei 35 mln. eurų. Jį įgyvendins investicijų valdymo bendrovės „Nter Asset Management“ fondas „Nter Social Infrastructure Fund“. Projekto rangovas – bendrovė „Infes“.

„Šiandien kasame kapsulę su laišku ateities kartoms, o jau po poros metų tikimės, kad per naujos mokyklos duris žengs ir pirmieji mokiniai. Tai itin svarbus projektas mūsų rajonui. Sendvaris – sparčiai auganti seniūnija ir čia labai trūksta tiek mokyklų, tiek darželių. Statybos šią problemą tikrai spręs. Pastačius ugdymo įstaigą, tikimės, kad mažės ir eismo kamščiai į Klaipėdą, kurie aktualūs būtent mokslo metais, nes vasarą ar vaikų atostogų metu jų nelieka. Todėl šiuo projektu išspręsime ne vieną, o kelias problemas, palengvindami kasdienybę tėvams, vaikams ir visiems čia gyvenantiems“, – sakė Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Mantas Skipitis, „Nter Asset Management“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius teigia, kad šis projektas – svarbus žingsnis į priekį ne tik bendrovės fondui, bet ir visai įmonei.

„Tikrai ne visi projektai gali pasigirti tokia akivaizdžiai ir aiškiai apčiuopiama nauda bendruomenei kaip kad daugiafunkcis Sendvario centras. Tai vienas iš gerųjų pavyzdžių, kai suderinant valdžios subjektų, visuomenės ir investuotojų interesus, viešosios ir privačios partnerystės būdu efektyviai gerinama šalies infrastruktūra. Džiugu, kad tokie projektai, kurie Vakarų Europos šalyse seniai tapo pasiteisinusia praktika, pastaruosius keletą metų sėkmingai įgyvendinami ir Lietuvoje. Matydami tokios sinergijos naudą ir toliau aktyviai prisidėsime prie socialinės infrastruktūros plėtros Lietuvoje“, – sakė „Nter Asset Management“ vadovas.

Naujų mokyklų ar darželių statyba nėra dažnas įvykis Lietuvoje, o tokių daugiafunkcių centrų ‒ ypatingai retas.

„Didžiuojamės šiuo projektu, nes mūsų komandos laukia įdomi ir daug iššūkių kelianti patirtis. Po vienu stogu reikia suderinti darželį, mokyklą, daugiafunkcines erdves ir visiems jiems taikomi labai specifiniai reikalavimai. Mūsų tikslas, kad projektas būtų funkcionalus, patogus ir kuriantis pridėtinę vertę bendruomenei. Nekantriai lauksime ir atidžiai prižiūrėsime, kaip mūsų projektas virsta kūnu“, ‒ projektą komentavo UAB „Infes“ projektų direktorius Mantas Šalčius.

Žemę daugiafunkcio centro statybai Klaipėdos rajono savivaldybė įsigijo dar 2020 m. Dalį projektui reikalingų lėšų investuotojui – iki 11,8 mln. eurų – paskolino SEB bankas. Statybų pabaiga planuojama 2026 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių