Atmintis vis dar gyva: Gedulo ir vilties diena Klaipėdoje paminėta gausiais renginiais

Gedulo ir vilties diena Klaipėdoje paminėta gausiais renginiais. Daugelis jų skirti priminti apie Lietuvos žmonių kančias dėl sovietų okupacijos ir pasidžiaugti, kad visa tai – jau istorija.

Birželio 14-osios vidurdienį visoje Lietuvoje buvo skelbiama tylos minutė, tuo metu prie paminklo vieningai Lietuvai, vadinamo „Arka“, galvas nulenkė ir sustingo tyloje miesto meras Arvydas Vaitkus, savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas, vicemerai Algirdas Kamarauskas ir Lina Šukytė-Korsakė, Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos moksleiviai, žilagalviai klaipėdiečiai ir būrys jaunuolių bei vaikų.

Pirmasis prie mikrofono stojo miesto meras, jis pradėjo tremtinių ir politinių kalinių vardų ir likimų skaitymo akciją „Atminties neištremsi“.

„Grįžo, likimas nežinomas, negrįžo“, – tokie žodžiai prirašyti prie kiekvienos iš 9 tūkst. mūsų šalies žmonių pavardžių. Savanoriai kasmet jas skaito iki vakaro.

Pastaraisiais metais klaipėdiečiai šį sąrašą baigia skaityti apie 20 valandą.

Kiekvienas vardas ir pavardė žymi ištisų šeimų likimus, be kaltės nuteistų žmonių tragedijas ir kovą už būtį.

Vienas jautriausių birželio 14-osios renginių – Gedulo ir vilties dienos minėjimas prie skulptūros „Kančia“ skvere prie I. Kanto g. ir S. Daukanto g. sankryžos.

Po jo, kaip ir kasmet, minia žmonių patraukė į Kristaus Karaliaus bažnyčią, kur aukotos mišios už politinius kalinius ir tremtinius bei 1941 m. okupacijos aukas.

Iškart po mišių greta šios bažnyčios, Ferdinando skvere grupė „Baltos varnos“ surengė koncertą „Tai liečia mus visus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Žemaičiui

to Žemaičiui portretas
gali čia šūdais rusų nedrabstyt. Nei jie buvo iškrypėliai nei p ederastai (Tokie dabar tavo šiuolaikiniai europiečiai ir amerikiečiai) Buvo Stalino režimas. Iš mano giminės irgi buvo daug į Sibirą išvežta..Tik kad be konclagerių žiaurumo istorijų yra tiek pat pasakojimų ir apie vietinių sibiriakų draugiškumą, pagalbą ir užuojautą. Buvo tokių vietinių kurie dalinosi paskutiniu kasniu..Buvo ir savų tėvynainiu kurie iš mirštančio atimdavo ar pavokdavo ka dar gali atimt..tik tiek kad toki paskui irgi labai greit gala gaudavo. Nežinia nuo ko..Baisus buvo laikmetis bet tu šūdžiau neturi teisės visus ruselius šmeišt ir žemint. Jų tauta irgi nukentėjo per trėmimus. Ir daug daugiau už mūsiškę jei paskaičiuotum

Tai kad

Tai kad portretas
Memelyje sovietinė okupacija prasidėjo 1945.

Atmintis vis dar gyva,

Atmintis vis dar gyva, portretas
taip, o kitoje marių pusėje nidoje, valinsko augintiniai burkšas su jasaičiu, ta proga, Gedulo ir Vilties dieną paminėjo grandioziniu dzendobristinių dainuškų koncertu, tegyvuoja stribai !!!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių