Prie Santuokų rūmų – kasinėjimai

Klaipėdos Santuokų rūmų aikštėje veikiausiai iki pat vasaros pabaigos truks archeologiniai tyrimai. Svarstoma sutvarkyti ne tik šių rūmų teritoriją, bet ir patį pastatą, nors galutinis sprendimas dėl to dar nepriimtas.

Radinius perduos muziejui

Vakar bendrovės „Statybų archeologija“ vadovas Donatas Zubrickas pristatė, kokie darbai šiuo metu vykdomi Santuokų rūmų teritorijoje.

„Kadangi žemės kasimo darbai patenka į Klaipėdos senojo miesto su priemiesčiais vietą, reikėjo atlikti žvalgomuosius archeologinius tyrinėjimus. Mes juos atlikome prieš keletą savaičių, išsikasėme šurfus (vertikalus požeminis kasinys – I. K.) ir aptikome nesuardytą archeologinį sluoksnį su XVIII amžiaus radiniais. Taip pat aptikome ir pastatus, kurie anksčiau stovėjo palei S. Šimkaus, vokiečių laikais vadintą Palangos, gatvę. Šioje vietoje išlikę pamatai trukdo naujų komunikacijų statybai. Todėl reikia juos atidengti, atlikti specialius architektūros natūros tyrimus ir pateikti visą medžiagą Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai“, – sakė D. Zubrickas.

Visi archeologiniai radiniai bus perduoti Mažosios Lietuvos istorijos muziejui.

Pažymima, kad archeologiniams kasinėjimams prasidėjus jau rasta nemažai XVIII–XX amžiaus radinių, daugiausia buitinių keramikos indų fragmentų.

„Įspūdingai daug keramikos, buities daiktų pririnkome, yra ir kaolino pypkučių. XVIII amžiuje visi jas rūkė. Radinių kiekiai dideli. Šiemet Klaipėdoje archeologinių tyrimų daug, tad vos spėjame suktis“, – tikino D. Zubrickas.

Pakeis dangą, želdinius

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė sakė, kad rangos sutartis su bendrove „Gigas“ šiemet pasirašyta gegužės 15 d., sutarties vertė – daugiau nei 900 tūkst. eurų.

Šiemet Klaipėdoje archeologinių tyrimų daug.

„Numatyta atnaujinti Santuokų rūmų teritoriją – pakeisti dangas, atsiras naujos 56 parkavimo vietos, taip pat nauji želdiniai, modernus apšvietimas, teritorija bus sutvarkyta kompleksiškai. Birželį darbai prasidėjo nuo žvalgomųjų tyrimų. Jų metu buvo aptikta XIX–XX amžiaus radinių. Tai buvo nenumatytas dalykas, ir teko kreiptis į Nekilnojamojo kultūros paveldo tarybą, siekiant gauti sprendimą atlikti detaliuosius archeologinius tyrimus, tad dabar jie ir vyksta teritorijoje“, – paaiškino I. Kubilienė.

Inga Kubilienė. Vestos Jašinskaitės nuotr.

Truks apie du mėnesius

Pasak I. Kubilienės, detalieji tyrimai truks apie du mėnesius. O vėliau turėtų prasidėti ir rangos darbai. Numatytas sutarties terminas – aštuoni mėnesiai.

„Planuojame, kad rangos darbus po žvalgomųjų ir detaliųjų tyrimų pradėsime vasaros pabaigoje arba rudenį. Buvo labai didelis noras šiuos darbus pabaigti iki naujųjų metų, kad kitas sezonas visiems būtų šventiškas. Deja, dėl tyrimų tai teks perkelti į 2025-uosius, bet ir rangovas, ir savivaldybė siekia darbus kuo greičiau atlikti“, – kalbėjo I. Kubilienė.

Dėl Santuokų rūmų pastato tvarkymo taip pat kyla diskusijų.

„Klaipėdos savivaldybė sprendžia klausimą dėl pastato atnaujinimo galimybių, tačiau galutinio sprendimo dar nėra“, – teigė pašnekovė.

Šiuo metu Santuokų rūmuose santuokos tebevyksta. Tačiau prasidėjus archeologiniams kasinėjimams ir kitoje pastato pusėje, situacija gali keistis ir santuokos galbūt bus sudaromos kitoje vietoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O gal

O gal portretas
Tas pypkės pardavinėti antikvariate būtų neblogas biznis, jeigu jų tiek daug atkapstyta. Norinčių patraukti dūmą iš 18a pypkės tikrai būtų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių