„Leo LT“ uždarymo kaina – mįslė

Nors aukščiausi šalies vadovai kol kas nekalba apie būtinybę išformuoti nacionalinio investuotojo bendrovę "Leo LT", valdžios kabinetuose jau skaičiuojama, kiek toks žingsnis valstybei galėtų kainuoti.

Gresia Strasbūras?

Nusprendus ardyti nacionalinio investuotojo bendrovę "Leo LT", teisininkų vertinimu, privačiai akcininkei "NDX energijai" turėtų vėl atitekti skirstomųjų tinklų įmonė VST ir jos pernai bendrovei "Leo LT" sumokėti dividendai. Tai pareiškė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

"Teisininkų vertinimu, neabejotinai "NDX" atitektų VST ir jų įnašas į "Leo LT", įneštas kaip dividendai – 600 mln. litų, – juos jiems reikėtų grąžinti", – trečiadienį Seimo Atominės energetikos komisijoje sakė A.Sekmokas.

Pasak jo, valstybė esą turėtų prisiimti atsakomybę už VST "tolesnę būklę bei likimą".

"Jeigu juos (VST – red. past.) ištiktų "flyLAL" likimas, manau, būtų brangus malonumas", – kalbėjo ministras.

Jis neatmetė galimybės, kad privatus investuotojas, jei "Leo LT" būtų išformuojama, galėtų kreiptis į Strasbūro teismą: "Strasbūre būna atvejų, kai bylos pakrypsta kita linkme, negu jos būna sprendžiamos Lietuvos teisme."

Daugiau ministro atsakymų į komisijos narių klausimus žurnalistams nebuvo leista klausyti motyvuojant valstybės paslaptimi.

Lyg karšta bulvė

Po posėdžio komisijos narys socialdemokratas Andrius Šedžius sakė iš ministro kalbos supratęs, kad "Leo LT" naujos atominės elektrinės statyti neketina. "Ministras nepaneigė to", – sakė parlamentaras.

Jis pabrėžė, kad energetikos ministras taip pat leidęs suprasti, jog VST padėtis prasta, nes įmonė nepakankamai investavo į infrastruktūrą: "Tada nesuprantama, kodėl baiminamasi ardyti "Leo LT" – juk ir vienu ir kitu atveju VST reiks rūpintis valstybei."

Darbo partijos nariui Kęstučiui Daukšiui susidarė įspūdis, kad Vyriausybė kol kas nežino, ką daryti su "Leo LT".

Komisijos pirmininkas Tautos prisikėlimo frakcijos narys Rokas Žilinskas sakė, kad "Leo LT" ardyti neapsimoka: "Jeigu jau turime tokį liūtą, tai jį reikia priversti dirbti šeimininkui, o ne nudobti."

Vertintojai – slapti

"Leo LT" likimo klausimas trečiadienį buvo svarstytas ne tik parlamentinėje Atominės energetikos komisijoje, bet ir Seimo Ekonomikos komitete, tačiau ir šis posėdis buvo neviešas.

Po komiteto posėdžio energetikos ministras atsisakė nurodyti, kokie teisininkai Vyriausybei rengia pasiūlymus, kaip tinkamiausiai derėtų pasielgti su "Leo LT" gavus Konstitucinio Teismo sprendimą, kad kai kurie šios bendrovės steigimą reglamentuojantys įstatymo nuostatai prieštarauja Konstitucijai.

"Aš apie tai nenorėčiau kalbėti, kad po to nebūtų bandoma daryti įtakos. Visi žmonės gali būti veikiami ir to mes pasistengsime išvengti", – sakė A.Sekmokas.

"NDX energijai" priklauso 38,3 proc. "Leo LT" akcijų.


Nacionalinio investuotojo neturime

Kiek valstybei kainuotų sprendimas išformuoti "Leo LT", kalbėjomės su advokatu Kęstučiu Čilinsku.

– Jeigu "Leo LT" bus išformuota, kokią žalą, jūsų nuomone, gali pritirti privatus investuotojas?

– "NDX energija" jokios žalos nepatirs. VST nėra niekam atiduota, ji tebėra "NDX energijos" nuosavybė. "Leo LT" sandoris ypatingas tuo, kad privatūs savininkai įnešė tam tikrą dalį akcijų steigiant nacionalinį investuotoją. Tai tik tiek valstybei ir reikėtų grąžinti – akcijas, nes nieko daugiau iš privačių savininkų negavo. Energetikos ministras dar mini dividendus. Tačiau vertėtų labai gerai įvertinti, kiek iš tiesų tų dividendų sumokėta. Neatmesčiau prielaidos, kad tie dividendai priklausė valstybei, kurių ši atsisakė, ir jie perėjo VST.

– Tačiau panaikinus nacionalinį investuotoją galbūt būtų pažeisti teisėti "NDX energijos" lūkesčiai?

– Tikrai nemanau, kad išformavus "Leo LT" būtų pažeisti privačių investuotojų lūkesčiai. Jie su valstybe steigdami šią bendrovę žinojo, kad turės investuoti į atominės elektrinės statybas. Tačiau tai neįvyko. Sandoris yra niekinis, nes nebuvo įsipareigota investuoti į atominės elektrinės statybas. Sakyčiau, kad tai valstybės ir visų piliečių lūkesčiai buvo pažeisti – mes buvome apgauti. Mane stebina, kad premjeras ir energetikos ministras nesirūpina valstybės teisėtais lūkesčiais – nesirūpina, kokias baudas būtų galima išsireikalauti iš privačių investuotojų. Iki šiol už viską mokėjo valstybė: 5 mln. litų, kad būtų pigiai įvertintas valstybės turtas, o brangiau – "VP dešimtuko" turtas. Taigi visas išlaidas ir, beje, dideles algas, kurios buvo mokamos "Leo LT", valstybė ir privatus investuotojas galėtų proporcingai pasidalyti.

– Energetikos ministras kalba, kad valstybė turėtų prisiimti atsakomybę už VST tolesnę būklę, o dabartinė gana prasta.

– Labai keistai skamba ministro žodžiai, kad VST padėtis prasta ir ji net gali bankrutuoti. Tai kodėl ta neva silpna bendrovė buvo taip brangiai įvertinta ir už ją "NDX energija" gavo tiek daug "Leo LT" akcijų? Tai, mano nuomone, dar viena apgaulė.

– Ar, jūsų nuomone, nacionalinio investuotojo bendrovę reikia išformuoti?

– Tai kad mes neturime nacionalinio investuotojo. Jis turi būti išformuotas vien dėl to, kad, kaip paaiškėjo, tai melas – niekas nesirengia nei investuoti, nei statyti atominės elektrinės. Tai nustatė ir Konstitucinis Teismas.


Ignas Staškevičius, "NDX energijos" valdybos pirmininkas

Nenorėčiau komentuoti konkrečių energetikos ministro teiginių, nes tai nėra pasiūlymas. Jeigu valstybė vis dėlto nutartų inicijuoti "Leo LT" išformavimo procesą, mums liktų paklusti, nes valstybė yra pagrindinis savininkas. Tačiau dėl konkrečių sąlygų ir detalių reikėtų kalbėtis atskirai. Tai ne tik juridinė procedūra. Tačiau noriu pabrėžti, kad jeigu nacionalinis investuotojas bus išformuotas, toks sprendimas kainuos abiem pusėms. Nė viena šalis iš tokio proceso neuždirbs. Ir tikrai "NDX energija" nesitikėtų iš tokio proceso uždirbti. Galima kalbėti apie didesnę ar mažesnę žalą, bet ją patirs ir valstybė, ir "NDX energija".



NAUJAUSI KOMENTARAI

rimas

rimas portretas
Lieva LT

faktas

faktas portretas
Specialistams ir teisininkams jokios mįslės dėl Leo lt išformavimo procedūrų bei uždarymo kainos nėra ir būti negali. Kitas dalykas, kad nėra noro tuo užsiimti. Skleidžiamų kalbų priežastis yra bet kokiomis priemonėmis gyventojams įteigti, kad uždarymo kaina neišsprendžiama mįslė, nes žmones baugina viskas, kas mįslinga ir nesuprantama. Tik tokiu būdu galima priversti piliečius suabejoti ir gal būt pakeisti jų nuomonę dėl Leo lt išformavimo. Viskas rodo, kad valdančioji dauguma ruošia dirvą savo rinkiminių pažadų išformuoti Leo lt išsižadėjimui. Taip Kirkilo vyriausybės kūdikis bus įvaikintas Kubiliaus vyriausybės ir toliau sėkmingai puoselėjamas.

pirmokas

pirmokas portretas
man nuo pat pradziu buvo aisku,kad niekas ir nesiruose statytijokios AE tik pasiime dividendus
VISI KOMENTARAI 8

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių