Raudondvario dvare gimsta nauji projektai

"Laukiame pavasario, kai galėsime plačiai atverti duris lankytojams", – sako Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje (RDMI) įsikūrę menininkai ir amatininkai.

Nešiojasi gerąją bacilą

Kol kas čia dirba ir kuria penkiese: juvelyrė, medžio skulptorius, bičių vaško žvakių gamintoja, interjero dizainerė ir fotografas. Kitos menų RDMI esančios rezidencijų erdvės dar laisvos.

Juvelyrė Lina Paknytė-Šetkuvienė į mažą jaukią rezidenciją atsivežė nemažai gintaro ir iš jo pagamintų papuošalų.

"Šiuo metu man – apmąstymų, ką daryti, ką kurti, o ne konkrečių darbų etapas. Mintyse rikiuoju idėjas, planus. Gamybines patalpas turiu mieste – ten gaminame juvelyrinius gaminius iš gintaro. Čia norisi užsiimti kūryba, gal net kokio konceptualaus projekto imtis", – užsiminė pašnekovė.

Į rezidenciją ji atsivežė ir molbertą – čia tikisi ir tapyti. Stiklo studijų Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete (VDA KF) absolventė pastebėjo, kad daugelis jos buvusių kurso draugų po studijų nuėjo dirbti amatininkais – gamina suvenyrus ar užsiima panašiais darbais. "Tačiau mes visi nešiojamės gerąją VDA bacilą: mums norisi kurti meną", – sakė L.Paknytė-Šetkuvienė.

Su gintaru menininkė ėmė dirbti susižavėjusi fosilijomis, inkliuzais. Daugiausia jos vadovaujamos įmonės gintaro gaminių iškeliauja į Vokietiją ir Prancūziją. "Šių šalių gyventojai kaip ir visas likęs pasaulis labiausiai vertina tradicinį konjako spalvos gintarą. Lietuviams labiausiai patinka baltas ir juodas gintaras, – šlifuodama gintarą pasakojo juvelyrė. – Beje, anksčiau buvo galima patikrinti, ar gintaras tikras, jį padeginus – tuomet jis ima skleisti sakų kvapą. Tačiau dabar šiuo metodu pasitikėti nebegalima: kinai į padirbtą gintarą ir dirbtinio sakų kvapo prideda."

Pašnekovės žodžiais, patikimiausias būdas patikrinti, ar gintaro gaminys tikras – įdėti jį į vandenį. Tikras gintaras laikosi vandens paviršiuje, padirbiniai skęsta.

Ar atgaivins dinozaurus?

Rezidencija Raudondvaryje kulautuviškei L.Paknytei-Šetkuvienei yra strategiškai patogioje vietoje – pakeliui iš namų į gamybines patalpas Kauno senamiestyje. "Iš pradžių čia nenorėjau vežtis gręžtuvų, kitų gintarui apdirbti reikalingų įrankių – maniau, čia užsiimsiu tik kūryba. Vis dėlto po truputį ir kai kuriuos įrankius susivežiau. Tačiau idėjos dėl to nenukenčia. Dvaro aplinka labai kūrybiškai nuteikia – tiek idėjų kyla", – džiaugėsi menininkė.

Viena čia gimusių idėjų – parengti edukacinę programą apie gintarą vaikams. "Kalbant apie gintaro atsiradimą, galima apžvelgti nemažą priešistorinį etapą. Juk gintaras formavosi prieš 40–50 mln. metų. O, pavyzdžiui, dinozaurai išnyko prieš 60 mln. metų – toks palyginimas vaikams daro įspūdį. Beje, gintaras – puiki konservavimo medžiaga, joje labai gerai išsilaikė priešistorinių vabzdžių fosilijos. Turiu ir amonitų, trilobitų (priešistorinių jūros gyvūnų ir nariuotakojų fosilijos – red. past.). Jie formavosi prieš 300 mln. metų. Su vaikais diskutuojame, ar iš gintaro inkliuzų DNR būtų galima atkurti priešistorinius vabzdžius, iš dinozaurų DNR – dinozaurus", – pasakojo L.Paknytė-Šetkuvienė. Kol kas edukacinę programą ji išbandė tik su draugų ir savo vaikais – devynmete Erika ir dvejų Mantu. Šiai programai menininkė tikisi panaudoti ir vadinamąjį šviesos stalą, ant kurio vaikai galėtų kurti savo paveikslus iš gintaro. "Vaikams leisiu prisiliesti prie gintaro tiesiogine šio žodžio prasme", – planais pasidalijo pašnekovė.

Prisiima įsipareigojimus

Kitoje rezidencijoje įsikūręs medžio skulptorius Aidas Velžys – jis čia gamina drožinėtas medines baldų ir dekoro detales. Skulptorius apgailestavo, kad jam tenka konkuruoti su kompiuterizuotomis staklėmis, kurios, užprogramavus, visus drožinius gali išpjaustyti, o kaina – nedidelė. "Aš savo gaminius siūlau rankų darbą, ekologiją vertinančiam žmogui", – sakė pašnekovas. Rezidencijoje Raudondvaryje jis ruošiasi rengti skulptūros pamokas vaikams ir suaugusiesiems. A.Velžys pozityviai vertino tai, kad, nuomodamas rezidenciją, menininkas turi prisiimi ir tam tikrus įsipareigojimus: "Pavyzdžiui, kasmet turi pristatyti savo kūrybos rezultatus surengiant parodą ar kitu būdu. Tai padeda išstumti save iš komforto zonos."

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių