Skambanti diena: Kauno senamiestį tvindo muzika

Šeštadienį, gegužės 18 dieną aštuonioliktą kartą prasidėjo Gatvės muzikos diena. Ji, kaip ir kasmet, pasižymi marga žanrų įvairove – nuo etnografinės, klasikinės iki eksperimentinės muzikos.

Teminės salos

Šventės rengėjai atkreipia dėmesį – ankstesnių metų atlikėjų išsibarstymą po įvairias Kauno vietas šiemet keičia koncentracija – dauguma pasirodymų vyksta pagrindinėje senamiesčio arterijoje – Vilniaus gatvėje, nuo pat sankryžos su Laisvės alėja iki Rotušės aikštės.

„Septyniose teminėse salose įsikurs pagrindiniai taškai, kuriuose miestiečiai galės nuo vidurdienio rasti koncertuojančius ir kas 30-40 minučių besikeičiančius muzikantus, atliekančius įvairiausių žanrų kūrinius“, – sakė Kauno menininkų namų kultūros renginių prodiuserė Vaiva Marija Bružaitė.

Muzikantų, dainininkų pasirodymai suplanuoti ne tik Vilniaus gatvėje, bet ir A.Juozapavičiaus prospekte, Prancūzų gatvėje.

Pirmas kartas

Dvylikametė Miglė prisipažino jaučianti jaudulį, nes į Gatvės muzikos dienos šurmulį kaip atlikėja įsijungė pirmą kartą – kartu su vyresnėmis draugėmis Migle ir Beatriče atliks kūrinius fleitai.

„Iki šiol daugiausiai grojome tėveliams, dabar mus išgirs daugiau žmonių. Labai įdomu“, – sakė Beatričė.

Vienas turbūt vyriausių Gatvės muzikos dienos dalyviu 78 metų kaunietis Romualdas Liutkus, pabrėžė  šioje šventėje grojantis nuo 2013 metų.

„Visada būna linksma, puiki draugiška atmosfera. Visi groja, bet niekas niekam netrukdo“, – pastebėjimais apie renginio unikalumą dalijosi elektriniu akordeonu šokių muziką atliekantis garbaus amžiaus vyras. 

„Bendragarsių“ kompanija

13 valandą Vilniaus gatvę jau drebino roko ritmai, aidėjo mušamųjų garsai.

Ties Vilniaus ir Mapu gatvių kampu susibūrę vaikinai mušamaisiais skaldė net neturėdami būgnų. Tai vokalinės perkusijos (ang. beatbox) atstovai, mušamųjų kompozicijas atliekantys tiesiog balsu.

„Kauno dienai“ jie pristatė ne kaip grupė, o kaip neišskiriama bendraminčių ir „bendragarsių“ kompanija.

„Tarp bytbokseriu nėra grupių, mes tiesiog esame kaip didelė šeima. Bytboksas atsirado gatvėje ir todėl Gatvės muzikos diena mums labai tinka“, – sakė bytbokserių šamanu prisistatęs 27  metų Gytis.

Skleidžia alternatyvą

Pasak  vaikino, jų kompanija Kauno gatvėse pasirodo pirmą kartą, nors tarp bendraminčių ir „bendragarsių“ yra ir kauniečių.

„Kalbant apie motyvaciją dalyvauti šiame renginyje, noriu pabrėžti, kad tokiu būdu siekiame skleisti alternatyvią muziką.  Aplinka tokiai misijai yra puiki – visi draugiški, kūrybingi, susivieniję. Tai gera proga laužyti stereotipus“, - sakė Gatvės muzikos dienos dalyvis bytbokseris Tomas. 

Gatvės muzikos tradicija Lietuvoje gimė 2007 metais. Šios idėjos autorius muzikantas Andrius Mamontovas tada savo draugams išsiuntė elektroninį laišką ir pakvietė išeiti groti į sostinės gatves. Keliais pastaraisiais metais Gatvės muzikos dienos organizavimu rūpinasi atlikėjo duktė Viktorija Mamontovaitė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baikeris

Baikeris portretas
Pasisakau prieš triukšmą. :D

TEMIDE

TEMIDE portretas
kazlabanditai nesiauteja kaune?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių