Bibliotekos atiduoda nurašytas knygas

Nuo liepos 1-osios miesto bibliotekos nurašytas knygas gali atiduoti miestiečiams. Sekite naujienas ir nesnauskite, jei norite papildyti asmeninę biblioteką.

Tęs savo gyvenimą

Visi, kurie popierinei knygai pranašavo nokautą dvikovoje su skaitmenizacija, suprato klydę. Knygos motyvuoja, lavina vaizduotę ir empatiją. Jos mažina stresą ir įtampą. Plečia žodyną ir gerina rašymo įgūdžius. Knygos suburia bendruomenes ir vis dar išlieka viena populiariausių dovanų.

Kalėdoms draugė į šiugždantį popierių įsuko Hanyos Yahagiharos „Mažą gyvenimą“, mama gimimo dienos proga iš rankinės ištraukė Hayden Herreros rašytą Fridos Kahlo biografiją, pusseserė – Marinos Abramovič „Eiti kiaurai sienas“. Žiūrėk , jau lentyna ir užsipildė, todėl neretai tenka spręsti dilemą, kur dėti nereikalingas knygas. Ne vienam mūsų skiepiję pagarbą duonai, tėvai akcentavo ir pagarbą knygai – saugoti ir šiukštu nemesti lauk! Tik ar visuomet tai įmanoma? Kur  laukiamos nebereikalingos knygos?

Vieni tokias knygas neša į bendruomenių skaityklas, kiti deda į dalijimosi lentynas, treti palieka lauko bibliotekėlėse. Kaip nereikalingų knygų problemą sprendžia didžiosios bibliotekos? Nurašo ir atiduoda perdirbti. Kultūros ministrui patvirtinus naują Bibliotekų fondo apsaugos nuostatų tvarką, nurašytos knygos galės toliau gyventi, skleisti šviesą, tik jau kituose namuose ir pas kitus šeimininkus.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Ši nuostata nebus taikoma senų, retų ir ypač vertingų knygų, rankraščių fondui ir nacionaliniam publikuotų dokumentų archyviniam fondui.

Neribos knygų skaičiaus

Anot Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos direktorės Nomedos Domeikienės, dokumentai, kurie pripažįstami nereikalingais bibliotekai dėl neaktualaus turinio ar didelio egzemplioriškumo gali būti parduodami viešuose prekių aukcionuose. Nurašytos knygos iš bibliotekos fondų, dar tinkamos toliau naudoti, gali būti neatlygintinai perduodamos fizinių ir juridinių asmenų nuosavybėn. Vadinasi, nurašyta knyga iš bibliotekos lentynos gali keliauti į miestiečių namus.

Biblioteka jau neatsako už fizinių ar juridinių asmenų veiksmus, kuriuos šie atliks savo nuosavybėn perėmę nurašytas knygas.

 

„Perduoti galime tik nurašytas – pakartotinio panaudojimo procesą perėjusias spausdintas knygas. Kitoms dokumento rūšims perdavimas netaikomas“, – aiškino N. Domeikienė.

Nurašytų knygų perdavimo procese, anot jos, labai svarbūs visuomenės informavimo terminai ir atiduodamų knygų ženklinimas. Prieš atiduodant tokį bibliotekos turtą, jį privaloma paženklinti antspaudais „Nurašyta“ ir „Atiduota asmenims“.

Informacija apie atiduodamas knygas privalo būti įdėta bibliotekos svetainėje, socialiniuose tinkluose ne vėliau kaip prieš septynias kalendorines dienas iki planuojamo atidavimo termino.

„Skelbime būtina nurodyti adresą, kur galima rasti atiduodamas knygas, terminą, per kurį galima ateiti ir atsirinkti dominančias knygas. Knygos bus atiduodamos tuose padaliniuose, kuriuose nurašomos, todėl jas bus patogu apžiūrėti ir atsirinkti pirmiausia konkretaus teritorinio padalinio gyventojams. Knygas pagal naujus Bibliotekų fondo apsaugos nuostatus bus būtina laikyti prieinamus visuomenei ne mažiau kaip keturiolika kalendorinių dienų“, – atidavimo tvarką aiškino N. Domeikienė.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Tikisi pagarbaus elgesio

Atiduodamų nurašytų knygų skaičius vienam asmeniui, Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos vadovės teigimu, nebus reglamentuotas. Skaitytojai galės pasiimti ir vieną, ir kelias knygas. Bibliotekininkai vylėsi, kad knygas paėmę žmonės jas mylės ir saugos.

„Biblioteka jau neatsako už fizinių ar juridinių asmenų veiksmus, kuriuos šie atliks savo nuosavybėn perėmę nurašytas knygas. Vis dėlto tikimės, kad tolesnis knygos kelias bus garbingas“, – kalbėjo N. Domeikienė.

„Ąžuolyno“ biblioteka knygų atidavimo tvarką fiziniams ir juridiniams asmenims kol kas dar derina. Kai svarbiausi klausimai bus išspręsti, naujoji tvarka bus paviešinta.

„Neseniai įvyko bendras bibliotekų pasitarimas šiuo klausimu. Dėl skirtingų bibliotekų fondų ir kitų niuansų kiekviena biblioteka turės savo individualią tvarką, todėl šiuo metu dar sudėtinga komentuoti detales, yra likę nemažai svarstytinų organizacinių klausimų. Kai jie bus išspręsti, parengta bibliotekos tvarka bus paviešinta“, – „Ąžuolyno“ bibliotekos Komunikacijos vadybos grupės vadovė Vaida Gedzevičiūtė miestiečiams patarė sekti naujienas svetainėje ir socialiniuose tinkluose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių