- Aigustė Tavoraitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Organizmą pamaitinti žaliaisiais vitaminais galima ir žiemą. Pasak Vilniaus universiteto Botanikos sodo skyriaus vedėjo dr. Dariaus Ryliškio, daugelį augalų mūsų stalui galima nesunkiai užsiauginti namų sąlygomis. „Šaltuoju metu laiku tam puikiai tiks palangė ar kita gerai apšviesta vieta. Daliai augalų natūralios šviesos gali šiek kiek pristigti, todėl geresni rezultatai gaunami papildomai juos apšviečiant“, – pastebėjo specialistas.
Aišku, kad ir kur augalai beaugtų, jiems būtinai reikia vandens, saulės šviesos, deguonies, anglies dvideginio ir mineralinių medžiagų. O kad augalo stiebas nenuvirstų, reikalingas tam tikras tūris substrato šaknims įsitvirtinti.
Kokį substratą išsirinkti?
Pasak D.Ryliškio, daugumai ant palangės auginamų augalų užtenka 12–15 cm substrato sluoksnio. Kuo platesnis pasirinktas indas (dėžutė, vazonas), tuo geriau palaikomas vienodas drėgmės kiekis. Būtina pasirūpinti ir drenažu, kad vandens perteklius nesikauptų indo dugne.
„Žiemos metu paprastai tenka naudoti įvairių gamintojų siūlomus substratus daržovėms sėti ar auginti, į kurių sudėtį įeina durpės ir mineralinės trąšos. Tik derėtų nepamiršti, kad jų užtenka ne daugiau kaip vienam vegetacijos sezonui. Intensyviai laistant dalis naudingų medžiagų gali būti išplautos ir anksčiau.
Durpių substrato pliusai: jame nėra ligų sukėlėjų ir kenkėjų, gerai sulaiko vandenį. Didžiausias minusas – gausiai laistant, gali pradėti trūkti deguonies, šaknys ar dalis jų žūsta, prasideda puvimo procesai“, – aiškino specialistas.
Reikia tik vandens
Dalį augalų puikiai galima užauginti ir nenaudojant substrato. Pavyzdžiui, svogūną užtenka aprūpinti tik vandeniu, kadangi jo galvutėje yra sukaupta daug medžiagų būsimam augimo sezonui.
„Be substrato sėkmingai galima užauginti ir kai kurių augalų daigus, vartojamus maistui. Tai – pipirnė, sėjamoji gražgarstė, lapiniai ridikėliai. Sėklos paberiamos ant bet kokios drėgmę kiek sulaikančios medžiagos, pavyzdžiui, popierinės servetėlės ar rankšluoščio, palaikoma drėgmė ir po kelių dienų ar savaitės daigai jau naudojami įvairiausiems patiekalams gardinti“, – pasakojo D.Ryliškis.
Auginami kaip kambarinės gėlės
Ant palangės dažnai auginami petražolės, krapai, bazilikai ir kiti prieskoniniai augalai.
„Petražolės gali būti sėjamos arba sodinamas šakniavaisis. Dažniau naudojamos sėklos. Prieš sėjant jas patariama pusvalandį palaikyti po tekančio šilto vandens srove, uždengtas keliais marlės sluoksniais, po to pamerkti parai laiko. Sėjama 3 cm gylyje. Išdygusius daigus reikia praretinti paliekant 4–5 cm. Po 6 savaičių jau galima skinti pirmuosius lapus. Papildomai tręšiamos petražolės kambaryje gali augti net keletą metų“, – kalbėjo specialistas.
Krapai auga negreitai (skinti po sėjos galima tik praėjus 1–1,5 mėn.) ir reikalauja daug šviesos. Bazilikai taip pat mėgsta saulę, šilumą ir drėgmę. Sėjami 5 cm tarpueiliais 0,5–1 cm gyliu. Sėklos sudygsta po 7–10 dienų. Kai pradeda formuotis tikrasis lapelis, daigai retinami, tarp daigų paliekant 5 cm.
„Dalis prieskoninių augalų – čiobreliai, melisos, raudonėliai, rozmarinai, šalavijas, pipirmėtės – yra daugiamečiai, todėl juos galima auginti kaip kambarines gėles. Norimus auginti žiemą augaliukus galima įsigyti vazonėliuose, persodinti iš daržo ar pasėti jų sėklas“, – patarė D.Ryliškis.
Kaip užsiauginti saulėgrąžų daigų?
Reikės: nekepintų, nesūdytų, ekologiškų saulėgrąžų su lukštais, daigyklėlės ar padėkliuko, žemių.
Mirkymas. Saulėgrąžas iš vakaro užmerkiame 3 l stiklainyje, o ryte vandenį nupilame (mirkyti 8–10 val.).
Daiginimas. Po 10 valandų nupilame vandenį, sėklas išplauname švariu vandeniu ir daiginame apie 28–36 valandas (kol pasirodo maži daigeliai). Daiginant sėklas plauname keletą kartų per dieną tekančiu vandeniu.
Sodinimas. Kai pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles, perkelkite saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų būti iki centimetro. Supilkite išdygusias saulėgrąžas į padėklą ir palaistykite. Vėliau saulėgrąžas užspauskite kitu padėklu ir prislėkite sunkiu daiktu (taip laikyti 4 dienas). Nuėmus svorį padėklą perkelkite ant saulėtos palangės. 7–11 dieną auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigų. Daigus reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo.
Receptas
Saulėgrąžų daigų salotos su avokadų kremu ir lašiša
Reikės:
1 lašišos pjausnio,
1 saujelės daigintų saulėgrąžų daigų,
1 nedidelio, prinokusio avokado,
1 žiupsnelio maltų pipirų,
1 skiltelės česnako,
šlakelio citrinos,
kelių „Frisse“ salotų lapelių,
liucernos daigų,
spindulinių pupuolių.
Gaminimas:
Dedame lašišos pjausnį į garų puodą ir gariname jį apie 15–20 min. Kol lašiša garinasi, pagaminame avokadų kremą. Avokadą nulupame, perpjauname į kelias dalis ir suberiame į elektrinį maisto smulkintuvą. Kartu sudedame šlakelį citrinos sulčių, česnako skiltelę, žiupsnelį pipirų. Pagal skonį pasūdome ir smulkiname iki purios kremo konsistencijos. Saulėgrąžų daigus ir salotų lapus nuplauname, nusausiname ir gražiai išdėliojame lėkštėje. Paruoštą lašišos pjausnį dedame ant viršaus ir užkrečiame šiek tiek avokado kremo. Nuplauname ir nusausiname liucernos daigus ir papuošiame avokadų kremą. Užbarstome šiek tiek spindulinių pupuolių. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...