Vitaminais papildys „žaliuojanti“ palangė

Organizmą pamaitinti žaliaisiais vitaminais galima ir žiemą. Pasak Vilniaus universiteto Botanikos sodo skyriaus vedėjo dr. Dariaus Ryliškio, daugelį augalų mūsų stalui galima nesunkiai užsiauginti namų sąlygomis. „Šaltuoju metu laiku tam puikiai tiks palangė ar kita gerai apšviesta vieta. Daliai augalų natūralios šviesos gali šiek kiek pristigti, todėl geresni rezultatai gaunami papildomai juos apšviečiant“, – pastebėjo specialistas.

Aišku, kad ir kur augalai beaugtų, jiems būtinai reikia vandens, saulės šviesos, deguonies, anglies dvideginio ir mineralinių medžiagų. O kad augalo stiebas nenuvirstų, reikalingas tam tikras tūris substrato šaknims įsitvirtinti.

Kokį substratą išsirinkti?

Pasak D.Ryliškio, daugumai ant palangės auginamų augalų užtenka 12–15 cm substrato sluoksnio. Kuo platesnis pasirinktas indas (dėžutė, vazonas), tuo geriau palaikomas vienodas drėgmės kiekis. Būtina pasirūpinti ir drenažu, kad vandens perteklius nesikauptų indo dugne.

„Žiemos metu paprastai tenka naudoti įvairių gamintojų siūlomus substratus daržovėms sėti ar auginti, į kurių sudėtį įeina durpės ir mineralinės trąšos. Tik derėtų nepamiršti, kad jų užtenka ne daugiau kaip vienam vegetacijos sezonui. Intensyviai laistant dalis naudingų medžiagų gali būti išplautos ir anksčiau.

Durpių substrato pliusai: jame nėra ligų sukėlėjų ir kenkėjų, gerai sulaiko vandenį. Didžiausias minusas – gausiai laistant, gali pradėti trūkti deguonies, šaknys ar dalis jų žūsta, prasideda puvimo procesai“, – aiškino specialistas.

Reikia tik vandens

Dalį augalų puikiai galima užauginti ir nenaudojant substrato. Pavyzdžiui, svogūną užtenka aprūpinti tik vandeniu, kadangi jo galvutėje yra sukaupta daug medžiagų būsimam augimo sezonui.

„Be substrato sėkmingai galima užauginti ir kai kurių augalų daigus, vartojamus maistui. Tai – pipirnė, sėjamoji gražgarstė, lapiniai ridikėliai. Sėklos paberiamos ant bet kokios drėgmę kiek sulaikančios medžiagos, pavyzdžiui, popierinės servetėlės ar rankšluoščio, palaikoma drėgmė ir po kelių dienų ar savaitės daigai jau naudojami įvairiausiems patiekalams gardinti“, – pasakojo D.Ryliškis.

Auginami kaip kambarinės gėlės

Ant palangės dažnai auginami petražolės, krapai, bazilikai ir kiti prieskoniniai augalai.

„Petražolės gali būti sėjamos arba sodinamas šakniavaisis. Dažniau naudojamos sėklos. Prieš sėjant jas patariama pusvalandį palaikyti po tekančio šilto vandens srove, uždengtas keliais marlės sluoksniais, po to pamerkti parai laiko. Sėjama 3 cm gylyje. Išdygusius daigus reikia praretinti paliekant 4–5 cm. Po 6 savaičių jau galima skinti pirmuosius lapus. Papildomai tręšiamos petražolės kambaryje gali augti net keletą metų“, – kalbėjo specialistas.

Krapai auga negreitai (skinti po sėjos galima tik praėjus 1–1,5 mėn.) ir reikalauja daug šviesos. Bazilikai taip pat mėgsta saulę, šilumą ir drėgmę. Sėjami 5 cm tarpueiliais 0,5–1 cm gyliu. Sėklos sudygsta po 7–10 dienų. Kai pradeda formuotis tikrasis lapelis, daigai retinami, tarp daigų paliekant 5 cm.

„Dalis prieskoninių augalų – čiobreliai, melisos, raudonėliai, rozmarinai, šalavijas, pipirmėtės – yra daugiamečiai, todėl juos galima auginti kaip kambarines gėles. Norimus auginti žiemą augaliukus galima įsigyti vazonėliuose, persodinti iš daržo ar pasėti jų sėklas“, – patarė D.Ryliškis.

Kaip užsiauginti saulėgrąžų daigų?

Reikės: nekepintų, nesūdytų, ekologiškų saulėgrąžų su lukštais, daigyklėlės ar padėkliuko, žemių.

Mirkymas. Saulėgrąžas iš vakaro užmerkiame 3 l stiklainyje, o ryte vandenį nupilame (mirkyti 8–10 val.).

Daiginimas. Po 10 valandų nupilame vandenį, sėklas išplauname švariu vandeniu ir daiginame apie 28–36 valandas (kol pasirodo maži daigeliai). Daiginant sėklas plauname keletą kartų per dieną tekančiu vandeniu.

Sodinimas. Kai pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles, perkelkite saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų būti iki centimetro. Supilkite išdygusias saulėgrąžas į padėklą ir palaistykite. Vėliau saulėgrąžas užspauskite kitu padėklu ir prislėkite sunkiu daiktu (taip laikyti 4 dienas). Nuėmus svorį padėklą perkelkite ant saulėtos palangės. 7–11 dieną auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigų. Daigus reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo. 

Receptas

Saulėgrąžų daigų salotos su avokadų kremu ir lašiša

Reikės:

1 lašišos pjausnio,

1 saujelės daigintų saulėgrąžų daigų,

1 nedidelio, prinokusio avokado,

1 žiupsnelio maltų pipirų,

1 skiltelės česnako,

šlakelio citrinos,

kelių „Frisse“ salotų lapelių,

liucernos daigų,

spindulinių pupuolių.

Gaminimas:

Dedame lašišos pjausnį į garų puodą ir gariname jį apie 15–20 min. Kol lašiša garinasi, pagaminame avokadų kremą. Avokadą nulupame, perpjauname į kelias dalis ir suberiame į elektrinį maisto smulkintuvą. Kartu sudedame šlakelį citrinos sulčių, česnako skiltelę, žiupsnelį pipirų. Pagal skonį pasūdome ir smulkiname iki purios kremo konsistencijos. Saulėgrąžų daigus ir salotų lapus nuplauname, nusausiname ir gražiai išdėliojame lėkštėje. Paruoštą lašišos pjausnį dedame ant viršaus ir užkrečiame šiek tiek avokado kremo. Nuplauname ir nusausiname liucernos daigus ir papuošiame avokadų kremą. Užbarstome šiek tiek spindulinių pupuolių. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

Daugiau straipsnių