Vietoj kavos puodelio – desertas su kava: išmėginkite tris nesudėtingus receptus

  • Teksto dydis:

Daugeliui įprasta pietus ar vakarienę užbaigti desertu. O skanumynas ir kava – klasika tapęs derinys po pagrindinio patiekalo.

Jei be jo neįsivaizduojate savo savaitės, kodėl neišmėginus tokios kombinacijos kiek kitaip? Kavos ekspertė siūlo šį gėrimą naudoti ir desertų gamyboje.

„Mėgstate pasilepinti ir kava, ir skanėstu? Teisingai parinktas jų derinys gali sukurti įsimintiną skonį. Tačiau kava, panaudota gardumyno gamyboje, lygiai taip pat padeda atsiskleisti skirtingoms ingredientų savybėms ir sukurti išskirtinį gardumą. Tad kodėl nepasimėgavus kasdiene kofeino doze skaniame deserte ir nepalepinus gomurio naujais atradimais?“, – sako kavos ekspertė Ieva Kulikauskienė.

Pasak I. Kulikauskienės, skirtingos kavos rūšys gali papildyti norimo skanumyno skonį, subtiliai išryškinti kitus ingredientus ar netgi juos nustelbti: „Arabikos ir robustos kavos pupelės – populiariausios, o jų skirtingų skonių yra tikrai plati paletė. Arabikos sutinkame įvairesnį skonių spektrą, o robustos turi daugiau kofeino ir kiek stipresnį skonį. Tad galime atrasti tiek saldžios, tiek rūgščios ar netgi karčios kavos. Tačiau ji pasižymi kompleksiškumu ir turi įvairiausių poskonių – karamelės, vaisių, riešutų, šokolado, gėlių ar prieskonių. Žinodami, kurie ingredientai dera tarpusavyje ar vieni kitus išryškina, galite su kava eksperimentuoti ir maisto gamyboje.“

Ruošiant desertus su kava, nebūtina kiekvieną kartą griežtai vadovautis receptais. Parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ mokymų apie kavą ir kavos aparatus vadovė I. Kulikauskienė pataria nebijoti eksperimentuoti. Jei pirmą kartą namie pagaminus desertą norėsis ryškesnio kavos skonio, kitą kartą jos kiekį galima padidinti, ruošti stipresnę ar išmėginti kitą rūšį – tik taip atrandamas „aukso viduriukas“ ir mėgstamiausias skonis.

„Tradicinį italų desertą „Panna Cotta“ galite pagardinti stipriu espreso kavos puodeliu. Ryškus skonis su šokolado kartumu išsiskirs iš kitų ingredientų ir ragaujant jau pagamintą skanumyną, jį tikrai jausite. Jei desertas – itin saldus, espresas padės subalansuoti skonius. Ruošiant pyragą ar kitokį gardėsį su riešutais, vaisiais ar uogomis ir kava, išmėginkite tas rūšis, kuriose yra jaučiamos atitinkamų skonių natos. Pavyzdžiui, pyragui su riešutais, rinkitės kavą su riešutų atspalviu, kepiniams su uogomis – uogų poskoniais pasižyminčias rūšis. Tai padės išryškinti ir sustiprins pagrindinius gardumynų akcentus“, – pataria I. Kulikauskienė.

Kavos ekspertė rekomenduoja išmėginti šiuos lengvai pagaminamus desertus su kava.

„Panna Cotta“ su kava

Ingredientai:

45 g cukraus pudros

2 v. š. želatinos

200 ml stiprios espreso kavos

180 ml riebios grietinėlės

1 vanilės lazdelės

110 ml vandens

Gaminimas. Želatiną užpilkite šiltu vandeniu. Ištirpinkite kartu su cukraus pudra. Ją galima keisti ir cukrumi, tačiau teks ilgiau tirpinti. Grietinėlę šiek tiek pakaitinkite ant silpnos ugnies kartu su vanilės lazdele, tik nepamirškite jos paskui išimti. Dalį želatinos įmaišykite į paruoštą espreso kavą, o kitą – į grietinėlę. Į indelius pilkite abu mišinius – kavos ir grietinėlės – juos sluoksniuojant. Įpylus vieną sluoksnį, reikia palaikyti šaldytuve, kol sustingsta, tik tada pilti kitą. Ir taip, kol supilsite visus paruoštus mišinius. 

Kavos ir graikinių riešutų pyragas

Ingredientai:

50 g rudojo cukraus

190 g cukraus

Didelės saujos graikinių riešutų

Žiupsnelio cinamono

100 g sviesto

2 kiaušinių

150 g miltų

150 ml natūralaus jogurto

Šlakelio vanilės ekstrakto

3 a. š. šviežiai maltos kavos

1 a. š. kepimo sodos

Šlakelio aliejaus

2 a. š. miltų pabarstymui

Žiupsnelio druskos

Gaminimas. Nedidelę skardą (20 cm x 20 cm) plonai ištepkite aliejumi ir apibarstykite dviem šaukšteliais miltų. Nedideliame indelyje sumaišykite rudąjį cukrų, maltus riešutus, cinamoną ir arbatinį šaukštelį šviežiai maltos kavos. Sviestą ištirpinkite, suberkite cukrų ir permaišykite. Įmuškite kiaušinius, gerai juos išplakite, tuomet supilkite jogurtą, vanilės ekstraktą, įberkite kepimo sodą ir druską. Po truputį vis maišant, suberkite miltus, likusią kavą. Išmaišykite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite. Pusę tešlos supilkite į skardą ir pabarstykite puse pasiruošto kavos, rudojo cukraus ir riešutų mišinio. Atsargiai užpilkite likusią tešlą ir apibarstykite mišiniu. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Jei į pyragą įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas bus sausas, pyragas paruoštas. Prieš pjaustant ir patiekiant pyragą, leiskite jam 10 minučių atvėsti.

Kavos kremas su plakta grietinėle

Ingredientai:

250 g cukraus

8 kiaušinių trynių

20 g želatinos

500 ml grietinėlės

200 ml espreso kavos

Gaminimas. Paruoškite reikiamą kiekį espreso kavos. Trynius gerai išplakite su 200 g cukraus ir supilkite į puodą. Tuomet įpilkite atvėsintą kavą ir lėtai kaitinkite, kol sutirštės. Tik neužvirinkite! Paruoštą trynių ir kavos kremą atvėsinkite nuolatos maišant plakimo šluotele. Išplakite grietinėlę ir 50 g cukraus. Į ją po truputį įmaišykite kremą, supilkite paruoštą želatiną. Tuomet sukrėskite į formeles ir palikite atvėsti. Sustingus išverskite iš formelių ir patiekite su trintų uogų padažu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tetule

Tetule portretas
Ar isprotejot - 8 kiausiniai ?!

na taip

na taip portretas
žali kiaušiniai... ir sveika ir nesusirgsi.... jei pasiseks
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių