- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šį šeštadienį televizijos žiūrovus iš lovų vėl vers vasaros ritualu tapusi kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“. Vedėjų trijulė Ilona, Bilas ir Dilanas leisis jau į septintąją kelionę – šįkart po Vilniaus apskritį. Tačiau laidos vedėjai – ne tik profesionalūs ragautojai ir gero maisto mėgėjai, bet ir puikūs kulinarai, tad kelionės metu jie sumanė kepsninėje iškepti gardų šokoladinį pyragą su vienu slaptu ir netradiciniu ingredientu – majonezu.
Keliaujant po Vilniaus apskritį, laidos vedėjai apsilankė kulinarinėje studijoje ir įsikūrę aukštai ant stogo įrengtoje terasoje, užsikūrė juos visuomet kelionėje lydinčią keraminikę kepsninę.
Pasirodo Ilona, per ilgus kulinarinėje laidoje „Virtuvės istorijos“ darbo metus, susibičiuliavo su šiame regione gaminamo majonezo technologe, kuri atskleidė ne vieną majonezo gamybos paslaptį. Tad trijulė pasiryžo išbandyti majonezą pasigaminti patys – tam reikėjo kelių kiaušinių, aliejaus, šlakelio citrinų sulčių, druskos pagardinimui ir tvirtų rankų ilgam masės plakimui.
Su iššūkių Ilonas, Bilas ir Dilanas susitvarkė puikiai, o šokoladinis tortas, į kurio tešlą įeina majonezas, gavosi toks gardus, jog „Maisto kelio“ vedėjai nusprendė pasidalinti receptu.
Šokoladinis pyragas su majonezu
Ingredientai:
200 g miltų; 70 g kakavos be cukraus; 1 a. š. kepimo miltelių; 50 g šokolado; 3 vnt. kiaušinių; 200 g cukraus; 3 g vanilinio cukraus; 150 g majonezo „Vilnius“; 200 g vandens.
Gamyba:
Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi. Šokoladą ištirpinkite ir sumaišykite su kambario temperatūros majonezu. Į kiaušinių masę po truputį įmaišykite miltus ir vandenį (berkite miltų, išmaišykite, pilkite vandens, vėl išmaišykite ir taip toliau). Pabaigoje įmaišykite majonezą su šokoladu. Tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Palaukite, kol truputį atvės, išimkite iš formos ir viršų aptepkite tirpintu juodu šokoladu. Skanaus!
„Maisto kelias“ – šeštadieniais, 10 val. tik per TV3!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...