- Kamilė Knispelytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar pastebėjote, kaip drėgnais žingsniais įkandin vasaros atžliugsėjo rudens vėsa? Kokia ten vėsa, neretai jau žvarbu kaip reikiant! Todėl taip norisi nebe lengvo ir gaivaus, o sunkesnio, šildančio maisto. Į mūsų valgiaraščius grįžta tirštos sriubos, troškiniai, karšti mėsos patiekalai. Rudens gėrybės tokiam meniu labai tinkamos.
Reikės
Apie 1 kg kiaulienos šonkaulių,
4 morkų,
1 svogūno,
3 obuolių,
2–3 šakelių rozmarinų,
2 valgomųjų šaukštų svarainių sirupo,
2 valgomųjų šaukštų medaus,
2–3 valgomųjų šaukštų obuolių acto,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
laurų lapų,
kelių kvapiųjų pipirų žirnelių,
aliejaus kepti.
Bulvių košei su varške
1–1,5 kg bulvių,
250 g varškės,
150 ml pieno,
50 g sviesto,
1 svogūno,
150 g šviežios arba rūkytos šoninės,
žiupsnelio tarkuoto muskato,
druskos.
Obuolių padažui
5–6 rūgščių obuolių,
2 gvazdikėlių,
2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus,
3–5 cm šviežio imbiero šaknies.
Paruošimo būdas
Šonkaulius įtrinti druska ir pipirais ir apkepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Išimti ir sudėti į troškintuvą. Nulupti svogūną, nuskusti morkas, iš obuolių išimti sėklas, nulupti odelę. Stambiai supjaustyti ir sudėti ant šonkaulių. Įpilti 200 ml vandens (galima ir kiek daugiau), sudėti rozmarinų šakeles, laurų lapus, suberti kvapiuosius pipirus, uždengti dangčiu ir užkaisti.
Troškinti, kol mėsa ir daržovės suminkštės. Prireikus įpilti dar vandens. Troškinimo trukmė – valanda.
Svarainių sultis sumaišyti su actu, medumi ir supilti į troškintuvą likus 15 min. iki troškinimo pabaigos.
Kol šonkauliai troškinasi, ruošiama bulvių košė ir obuolių padažas.
Bulves nuskusti, išvirti ir sugrūsti. Supilti pašildytą pieną, įdėti sviesto. Sudėti varškę, įberti žiupsnelį muskato, druskos ir išmaišyti.
Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti su susmulkinta šonine. Įmaišyti į košę.
Obuolių padažas: obuolius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti mažais gabaliukais ir suberti į atskirą puodą. Įpilti šlakelį vandens ir užkaisti. Nulupti ir smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti imbiero šaknį ir suberti likusius prieskonius. Troškinti apie 15 min. Jei norisi vientisos masės, galima sutrinti smulkintuvu.
Šonkauliukus patiekti su karštu obuolių padažu ir bulvių koše su varške.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...